Zóny pre každého študenta

Platobný terminál POS

Platobný terminál POS
Platobný terminál POS z anglického Point Of Sale, alebo tiež Electronic Funds Transfer At Point Of Sale (EFT POS) je elektronické zariadenie, ktoré sa nachádza v obchodoch a umožňuje klientovi zaplatiť za tovar alebo služby bezhotovostne prostredníctvom svojej platobnej karty.

V posledných rokoch stúpa počet POS terminálov v obchodoch. Zákazníci využívajú takúto možnosť platby, pretože nemusia mať hotovosť v peňaženke a často je takýto spôsob platby rýchlejší. V treťom kvartáli roku 2013 vzrástol počet terminálov POS o 996 kusov na počet 40 438. Počet terminálov, ktoré prijímajú bezkontaktné platby dosiahol úroveň 16 961, čo je 42% z ich celkového počtu. POS terminály má dnes už takmer každá malá prevádzka, ktorá si chce udržať zákazníkov a chce držať krok z dobou.

Každý terminál má vlastnú tlačiareň, ktorá vytlačí doklad o vykonanej transakcii. Podľa typu a technológie umožňujú akceptovať elektronické, embosované, čipové a bezkontaktné karty s rôznou mierou overenia platnosti karty.
 
Rozlišujeme pevné a prenosné alebo mobilné platobné terminály.
•    Pevné sú z bankou prepojené pomocou káblového prepojenia na elektronickú komunikačnú linku. Mobilný terminál je vhodný napríklad pre reštaurácie, taxi službu alebo pre donášku.
•    Pri mobilných termináloch prebieha komunikácia s autorizačnou centrálou typu GPRS – cez mobilného operátora.

Všetky platobné terminály umožňujú predaj, predaj + sprepitné, návrat, storno (reversal), predautorizáciu, ukončenie predautorizácie, medzisúčet, uzávierku dňa, test linky, download. POS terminál akceptuje všetky dostupné platobné karty: MasterCard, Maestro, VISA Electron, VISA, Diners Club International, American Express.

Poplatky pre obchodníkov

Banka ponúka obchodníkovi terminál na prenájom zdarma. Zariadenie je teda stále vo vlastníctve banky, no podnikateľ ho môže počas doby trvania zmluvy používať. Fixné poplatky budú závisieť od zrealizovaných mesačných obratov, čím vyšší obrat, tým nižší fixný poplatok. Spravidla sa budú pohybovať v rádoch niekoľkých desiatok eur (10-40 EUR). Po dosiahnutí istého, vopred dohodnutého mesačného obratu je však možnosť získať nulový poplatok. Najväčším nákladom pre podnikateľa je však poplatok za každú platbu kartou, za ktorú si banka účtuje isté percento z transakcie zrealizovanej cez platobný terminál. Ich výška závisí od mesačných obratov. Spravidla sa pohybuje od 1-2 % z objemu transakcie.
 

Poplatky pre zákazníkov

Každá banka si účtuje poplatky za platbu kartou osobitne.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/11178-platobny-terminal-pos/