Zóny pre každého študenta

Internetbanking

Internet banking

Internet banking (internetové bankovníctvo alebo online banking) je nonstop služba prostredníctvom ktorej majú klienti prístup k svojim účtom a produktom 24 hodín 7 dní v týždni prostredníctvom internetu z akéhokoľvek miesta. Stačí k tomu bežný počítač s internetovým prehliadačom (alebo mobil s podporou internetového prehliadania). Zriadenie a vedenie tejto služby je bezplatné, potrebné je len pripojenie k internetu.

Internet banking poskytuje svojim klientov pohodlnú a bezpečnú správu svojich peňazí a produktov, ktoré majú v banke založené.

Využitie internetbankingu:

• získavanie informácií o pohyboch a zostatkoch na účte,

• prevody na iné účty,

• klient môže požiadať o zmeny na svojom účte,

• nákup v internetových obchodoch a online platby za tovar.

Niektoré banky poskytujú aj služby ako napríklad:

• Dobíjanie kreditu na mobilný telefón

• Možnosť investovať

• Môžete uzatvoriť stavebné sporenie

Klient sa do svojho konta na internet bankingu prihlasuje prostredníctvom prihlasovacieho mena a hesla, ktoré dostane od banky pri zakladaní účtu. Po prihlásení môže teda klient sledovať stav svojho účtu, zadávať príkazy k úhrade, zadávať, meniť a rušiť trvalé príkazy, nastavovať si denné limity na výber z bankomatu a pod.

Fungovanie internetbankingu:

1. Najprv je nutné založiť si účet v banke a aktivovať si služby internetového bankovníctva. Väčšinou sa dá účet založiť od veku 15 rokov (tzv. študentský účet).

2. Následne je klientovi pridelené používateľské meno a certifikačný kód. Všetky následné operácie sa potom robia s autorizačným kľúčom, ktorý zaisťuje zabezpečenie proti prípadnému zneužitiu. Je možné si ho kedykoľvek nechať poslať na mobil pomocou SMS správy.

3. Na internete si potom klient zadá www adresu svojej banky (špeciálna URL adresa internet bankingu), kde zadá používateľské meno / certifikačný kód a dostane sa na špeciálne webové stránky banky.

4. Tu potom môže vykonávať rôzne operácie ako napr. zadávať príkazy k úhrade i do zahraničia, zadávať a rušiť trvalé príkazy, zriaďovať a rušiť termínované vklady, meniť denný limit na výber z bankomatu, či prezrieť si históriu účtu. Môže s účtom manipulovať, ako by bol práve u prepážky v banke.

Niektoré banky poskytujú aj službu zvanú Phonebanking, teda telefonické bankovníctvo, kde klient banky zavolá, a pracovníci banky za neho vykonajú služby, ktoré práve potrebuje. Najčastejšie je táto služba prístupná len v pracovných hodinách danej banky.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/11470-internetbanking/