Tvorba podnikateľských myšlienok

Tvorba podnikateľských myšlienok
Tak, aká je vaša podnikateľská myšlienka? Prázdno, nič vás nenapadá. Ak chcete podnikať, nie vždy musí ísť o niečo prevratné. Stačí viac pozorovať a usporiadať si možnosti podnikania, a určite objavíte zaujímavý predmet podnikania. Existuje veľa spôsobov ako “vygenerovať” myšlienky – internet je plný nápadov k tejto téme a tiež je veľa kníh napísaných o tomto predmete.
V prípade, že ešte nemáte podnikateľský nápad, no túžite po slobodnom pracovnom živote, rada by som vás trošku „nakopla“.

Preto uvádzam jeden inšpiratívny a jednoduchý spôsob ako získať alebo dostať podnikateľský nápad:

1.    Prineste na trh niečo nové (vlastná originálna myšlienka)

2.    Kúpte si myšlienku - existuje mnoho spôsobov ako môžete pracovať pre seba a pritom neprísť s novou myšlienkou  pre nový výrobok alebo službu:
-    frančíza – v tomto prípade potrebujete úvodnú peňažnú investíciu na zakúpenie frančízy, prostredníctvom ktorej získate uznávanú značku, pripravených zákazníkov a priebežnú podporu napríklad vo forme tréningov a školení (http://www.sfa.sk)
-    priamy predaj – nemá z minulosti dobrú reputáciu, no existujú naozaj dobré produkty, ktoré v prípade niektorých ľudí naozaj fungujú (http://www.zpp.sk)

3.    Požičajte si myšlienku, ktorá funguje niekde inde (v inom meste, v inej krajine) a pustite sa do nej na “svojom” trhu

4.    Robte niečo, čo už existuje, ale lepšie (lepšia cena, kvalita, efektívnejšie, …)

5.    Buďte nezávislý/á – využite vaše existujúce zručnosti a znalosti prostredníctvom práce ako freelancer, resp. na voľnej nohe, prípadne ako externý konzultant alebo vo forme privátnej praxe alebo povolania s osobitným povolením. Mnohé odvetvia majú svoje asociácie, ktoré vám poradia. Je tiež užitočné poradiť sa s niekým, kto takýmto spôsobom už pracuje. Nepodceňte však čas potrebný na marketing vášho podnikania a kompletnú administratívu, ako napr. vedenie záznamov, fakturácia, účtovníctvo, daňové priznania.

Právne formy, z ktorých si pre svoje podnikanie môžete vybrať tú najvhodnejšiu:

•    živnosť alebo SZČO,
•    združenie alebo partnerstvo,
•    povolanie s osobitným povolením,
•    spoločnosť s ručením obmedzeným

Autorka Vlasta Kostercová čerpala inšpirácie z portálu www.womenlikeus.co.uk. Veľa užitočných informácií nájdete i na www.flexipraca.sk, kde radi podporíme vaše podnikanie prostredníctvom virtuálnej vizitky.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/11473-tvorba-podnikatelskych-myslienok/