Chcem začať s investovaním

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 256 slov
Počet zobrazení: 2 571
Tlačení: 217
Uložení: 248

Chcem začať s investovaním

Pokiaľ chce niekto začať s investovaním, nemusí ísť o veľké čiastky. Dá sa s tým začať už na škole. Najskôr je potrebné si ujasniť, čo je cieľom a či som ochotný prísť o časť investície. Investovanie je totiž riskantná vec, môže vyjsť, ale nemusí. Treba vždy brať do úvahy výnos, riziko a likviditu. Vždy je to o vhodnom nastavení troch parametrov – výnos, riziko, likvidita. Treba rátať s tým, že všetky tri sa nedajú ideálne nastaviť.

Výnos

Ide o sumu, ktorá sa získa tým, že financie niekde uložím alebo investujem. Ak má investovanie dávať zmysel, musí byť výnos kladný aspoň v strednodobom horizonte. Profesionálni investori sa pohybujú s výnosmi viac ako 10% pri strednodobých investíciách (na niekoľko rokov), pri bežných podmienkach sa dá dosiahnuť okolo 5-8%.

Riziko

Pri investovaní neexistuje istota, že dostaneš viac ako vložíš. Vždy treba rátať aj s možnou stratou. Jediná istota je termínovaný účet, čo je na hranici inflácie a teda výnos je záporný alebo len veľmi mierne kladný. Čím vyššie výnosy očakávaš, tým musíš ísť do vyššieho rizika.

Likvidita

Ide o možnosť mať okamžite k dispozícii finančné prostriedky. Pri investovaní je pomerne zložité okamžite premeniť svoju investíciu na peniaze, treba preto mať určitú finančnú rezervu stále k dispozícii.

Investícia môže byť čokoľvek, čo prináša dlhodobý výnos – napríklad požičiavanie auta, prenajímanie garáže, nákup zariadenia, ktoré prináša zisk. V pravom slova zmysle ide hlavne o investovanie do fondov, nehnuteľností a často aj obrazov alebo veteránov – do všetkého, čo môže priniesť v priebehu niekoľkých rokov vyššiu hodnotu ako teraz vložené financie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Zacat


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu