Investičná stratégia

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 333 slov
Počet zobrazení: 3 395
Tlačení: 237
Uložení: 247

Investičná stratégia

Investičná stratégia je spôsob plánovania, nastavenia cieľov a realizácie postupných krokov k tomu, aby sme sa dostali k hlavnémi investičnému cieľu. Hlavný investičný cieľ môže byť napríklad sporenie na dôchodok, zhodnotenie finančných prostriedkov o 20% a podobne.

Ide o spôsob, ako si investor nastaví ciele, kroky a ako postupuje pri alokácii finančných prostriedkov do rôznych finančných nástrojov, pričom berie do úvahy aj toleranciu k riziku, daňové zaťaženie a ďalšie faktory. Ide teda o spôsob, ako investor zhodnocuje finančné prostriedky alebo svoj majetok. Usiluje sa o maximalizáciu výnosov a minimalizáciu rizika a nákladov. Za investičnú stratégiu môžeme považovať teda stanovenie si investičných cieľov a postupov k ich dosiahnutiu.

Pri investičnej stratégii si treba ujasniť – časový horizont investície, vzťah k riziku a likviditu.

Časový horizont investície – ide o obdobie, na ktoré sa vzťahuje investícia. Investícia preto môže byť krátkodobá, strednodobá a dlhodobá. Presné obdobia nie sú stanovené, ale v zásade sa to pohybuje pri krátkodobej investícii od 1 do 3 rokov, strednodobá investícia od 3 do 7 rokov a dlhodobá nad 7 rokov. Pri každom časvom horizonte investície sa využívajú iné nástroje.

Vzťah k riziku – ide o postoj investora k tomu, či preferuje vyššie výnosy a teda aj možnú vyššiu stratu alebo menšie výnosy a menšiu stratu. Pri investovaní do fondov sa dá vybrať, či bude investícia do rastových fondov, ktoré väčšinou majú rastovú tendenciu, ale je tam aj vyššie riziko prepadu, alebo či bude investor preferovať skôr konzervatívny prístup a vloží svoje prostriedky do konzervatívnych fondov, kde je menší predpoklad rastu investície, ale aj nižšie riziko prepadu investície.

Likvidita v oblasti investovania – ide o možnosť premeniť investíciu na finančné prostriedky. V oblasti investovania sa ráta skôr s tým, že financie budú alokované v investícii po dlhšiu dobu. Pri rôznych typoch investícií je aj rôzna možnosť likvidity.

Pri každom spôsobe investovania je teda potrebné mať premyslenú svoj základnú investičnú stratégiu, teda na aké obdobie bude investícia určená, aký je vzťah k riziku a aká miera a rýchlosť likvidity sa preferuje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ekonómia #riziko investicie #cash flow priklady #likvidita #konzervatívny #investičná činnosť podniku


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu