Prenos pôžičiek

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 28.10.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 472 slov
Počet zobrazení: 2 672
Tlačení: 224
Uložení: 210

Prenos pôžičiek

Žijeme v dobe, keď nie je problém čokoľvek kúpiť, obchody sú plné rozličného zaujímavého tovaru. Už je to viac ako 25 rokov odkedy sa nedostatok tovarov v obchodoch zmenil na jeho dostatok alebo až prebytok. Tiež sa zvýšil aj príjem a teda si ľudia môžu dovoliť kúpiť viac a kvalitnejšie.

S možnosťou veľkého výberu tovaru sa však stretávame aj s tým, že si ľudia radi doprajú viac, ako reálne na to majú. A preto sa často zadlžujú. Áno, niekedy je to jediný spôsob ako využívať určitú vec, napríklad hypotéka, často sú to aj leasingy na auto. Na záujem ľudí nakupovať reagujú aj rôzne banky a nebankové inštitúcie s ponukou pôžičiek, ktoré ľuďom dávajú možnosť nakúpiť hneď a splácať postupne. Za tieto pôžičky si však rôzne inštitúcie pýtajú úroky, ktoré môžu byť relatívne nízke až po veľmi veľké, až úžernícke úroky. Súvisí to napríklad s dĺžkou splácania, výškou úveru alebo pôžičky, bonitou klienta a podobne. Ľahko sa teda môže stať, že sa bežný človek zadĺži viac ako zvládne platiť a často ľudia ani nevedia, aké úroky platia. Väčšinou sú však vyššie, ako by čakali.

Ako riešiť situáciu, keď má niekto veľa pôžičiek a vysoké úroky?

Jednou z možnosti je skonsolidovať svoje pôžičky a úvery a urobiť si v nich prehľad a poriadok. Odporúča sa postupovať podľa týchto krokov:

1. Spísať si všetky svoje pôžičky, či už v bankách alebo nebankových spoločnostiach. Týmto krokom treba jednoznačne začať, aj keď je to pomerne bolestivý krok. Je totiž ťažké priznať si všetky pôžičky a úvery a teda aj koľko treba doplatiť a aké sú úroky. Pri spísané všetkých úverov a pôžičiek však človek dostane prehľad, ktorý mu zásadne pomôže pri znížení mesačných platieb.

2. Konsolidácia pôžičiek a úverov cez jednu spoločnosť. V posledných rokoch stále narastá počet takzvaných konsolidačných úverov. Ide o to, že banka vyplatí všetky dlhy svojho klienta a klient jej platí jednu mesačnú splátku úveru, ktorý je nižší ako predchádzajúca výška splátok všetkých pôžičiek a úverov. V princípe ide o spojenie viacerých pôžičiek do jednej s nižším úrokom a nižšími mesačnými splátkami.

3. Platba jednej, nižšej splátky každý mesiac. Ako sme si napísali, princípom konsolidácie úverov je ich spojenie do jedného úveru. Tak si vedia klienti banky výrazne znížiť svoje mesačné platby, reálne sa dá ušetriť desiatky až stovky eur mesačne. Ide o to, že klient vymení vysoké úroky z viacerých pôžičiek za jeden výhodnejší úrok.

Dá sa teda povedať, že existuje riešenie aj pre vysoké mesačné splátky. Ľudia, ktorí platia vysoké mesačné splátky pôžičiek a úverov môžu prísť do banky a požiadať o konsolidáciu úverov a výrazne si tak znížiť svoje mesačné splátky. Na slovenskom trhu ponúkajú konsolidáciu úverov rôzne banky, medzi nimi aj Poštová banka. Jej výhoda je aj v tom, že má veľa kontaktných miest na celom Slovensku a teda vie pomôcť ľuďom či už vo veľkom alebo menšom meste.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu