Koľko ušetrím pri konsolidácii pôžičiek?

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 28.10.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 515 slov
Počet zobrazení: 2 247
Tlačení: 200
Uložení: 222

Koľko ušetrím pri konsolidácii pôžičiek?

Jedným z veľkých dnešných fenoménom je to, že si môžeme veľmi veľa vecí, produktov a služieb zakúpiť. Ceny sú pomerne nízke a tak každý z nás si môže dnes kúpiť tovar alebo zakúpiť službu, ktorá sa mu páči. Na druhú stranu však treba sledovať aj to, či na to mám a či si to môžem dovoliť. Mnoho ľudí totiž robí chybu v tom, že si kupuje viac, ako má na to financií.
Zvykli sme si dobre žiť a dovoliť si kúpiť čokoľvek, čo sa nám páči alebo čo potrebujeme. Príjmy na Slovensku však nie sú dostatočné na to, aby sme si mohli kúpiť za hotovosť to, o čo by sme mali záujem. S možnosťou rýchlej pôžičky sa stáva veľmi jednoduché si požičať a dopriať si. A tak sme sa postupne všetci zadĺžili, občania, ale aj štát ako celok.

Ako znížiť svoje mesačné platby za pôžičky, má to vôbec riešenie?

Najefektívnejším a najrýchlejším spôsobom je konsolidácia úverov a pôžičiek. Ide o cudzie slovo, ale po slovensky ide o zlúčenie viacerých pôžičiek do jednej s nižšou mesačnou splátkou. Konsolidácii zvyčajne predchádza prehľad pôžičiek a úverov, ktoré má daný klient banky. Následne v banke požiada o konsolidáciu svojich úverov a pôžičiek – z bankových a nebankových inštitúcií. V princípe ide o to, že banka vyplatí všetky úvery a pôžičky, ktoré jej klient má. V mnohých prípadoch ide o pôžičky, ktoré majú vysoké úroky. Následne banka požaduje od klienta splácanie len jednej pôžičky, ktorá má nižší úrok ako boli úroky pre všetky predchádzajúce platby. Tak sa znížia mesačné platby a klient môže výrazne ušetriť každý mesiac.

Koľko sa dá reálne ušetriť každý mesiac?


Výška úspory závisí od toho, aké boli úrokové sadzby pri všetkých doterajších pôžičkách. Často ide o nebankové spoločnosti, pri ktorých sú úroky všeobecne veľmi vysoké (napr. 20% p.a. a viac). V prípade, že má bežný človek napríklad nebankovú pôžičku vo výške 2200 € a platí mesačne 53 € a k tomu bankovú pôžičku 4600 € a platí mesačne 95 €, tak pri konsolidácii v Poštovej banke môže každý mesiac reálne ušetriť 55 €. Ide o zníženie celkovej mesačnej platby z 148 € na 93 €, čo je zníženie mesačnej platby o 37%.

Predstavme si ešte ďalšiu situáciu. Ide o klienta, ktorý má pôžičku 2000 € a dohodol sa s nebankovou spoločnosťou na 20 splátkach po 131 €. Zatiaľ má uhradených 6 splátok. Konsolidácia tejto pôžičky sa cez Poštovú banku dá urobiť s tým výsledkom, že klient bude platiť mesačne 103 € počas 12 mesiacov. Týmto spôsobom ušetrí 28 € mesačne a skráti si platenie pôžičky z 14 mesiacov na 12 mesiacov.

Dá sa teda povedať, že konsolidácia pôžičiek a úverov prináša bežným občanom reálne výhody. Tri hlavné výhody sú – platba len jednej pôžičky a to len jednej inštitúcii, nižšia mesačná platba a teda každý mesiac úspora a často aj skrátenie doby platenia pôžičky. Tento spôsob „upratania“ pôžičiek však nie je na Slovensku dostatočne rozvinutý a pomerne málo ľudí ho využíva. Odhaduje sa, že konsolidačné úvery tvoria 20-30% zo všetkých poskytnutých úverov. Toto číslo by mohlo byť postupom času určite vyššie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.059 s.
Zavrieť reklamu