Čo treba zvážiť pri výbere bytu?

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 540 slov
Počet zobrazení: 2 205
Tlačení: 238
Uložení: 250

Čo treba zvážiť pri výbere bytu? 

Dnešní mladí ľudia hľadajú dobrú prácu a vhodné bývanie. A to sa môže stať často veľkou dilemou, lebo lepšie platená práca je väčšinou vo väčších mestách, kde je však drahšie bývanie. To sa týka prenájmu, ale aj kúpy bytu. Treba si preto dobre zvážiť, aký dom v meste alebo dom v blízkom okolí mesta si vybrať.

Výber bytu v meste je náročný proces – treba vziať do úvahy množstvo faktorov, od lokality, cez štandard bytu až po cenu bytu. A to nie je jednoduché. Tieto faktory tvoria mix, ktorý treba pri výbere bytu zvážiť, ide predsa o investíciu na dlhšie obdobie. A tieto faktory majú tiež vplyv na pohodu pri bývaní a tiež na celkovú pohody majiteľov bytu. 

Aké sú teda faktory, ktoré brať do úvahy pri výbere bytu?

lokalita – treba zvážiť lokalitu bytu, či už v meste alebo menšom mesto, a následne aj v ktorej časti mesta a v ktorej lokalite. Teda, aké sú v okolí možnosti dopravy, aké sú v okolí nákupné centrá, škôlky a školy, nemocnica a podobne. Pri výbere lokality sa odporúča vziať do úvahy aj blízkosť prírody.Blízkosť prírody je veľmi vhodná pre relax, podľa možností sa dajú využiť výlety, prechádzky, cyklistika a podobne. V ideálnom prípade by blízke lesy mali maž značené chodníky pre chodcov a cestičky pre cyklistov.

novostavba / starší byt – tiež treba zvážiť výber medzi novostavbou a starším bytom. Starší byt má vo väčšine prípadov lepšiu cenu, treba si však preveriť kvalitu materiálov a možné ďalšie investície do rekonštrukcie a opravy bytu. Tie môžu začiatočnú investíciu do bytu mierne navýšiť.

Pri novostavbe si treba tiež preveriť, ako je postavená, kvalita novostavieb môže byť rozličná. Všeobecne sú dobré odporúčania v Bratislave napríklad na novostavby YIT. Pri novostavbách už netreba rátať s dodatočnými investíciami, výhodou je nová stavba, vhodne upravené prostredie, dostatok parkovacích miest a nižšie energetické nároky ako pri starších bytoch.

štandard bytu a vybavenie
– tiež treba zvážiť v akom štandarde bude daný byt. Či sa majiteľ uspokojí s bežným štandardom alebo si bude priať, aby sa už pri výstavbe bytu rátalo s vyšším štandardom. Pri vyššom štandarde si budúci majiteľ bytu môže vybrať z kvalitnejších materiálov a teda zvýšiť pohodlie a kvalitu bývania. Pri niektorých bytoch sa dá dohodnúť napríklad aj vnútorná sauna, tak je to pri bytoch YIT v Bratislave.

cena bytu – sa odvíja od lokality, kvality daného bytu a zvoleného štandardu. Preto sa môže líšiť pri rôznych bytoch, dokonca aj v rámci tej istej lokality. Cena bytu závisí predovšetkým od lokality – iná je cena rovnakého bytu v Liptovskom Mikuláši a iná cena je v Bratislave. Rozdiely medzi porovnateľnými bytmi môžu byť až 5-násobné. Rozdielna cena vzniká na základe rôznej ceny výstavby bytového domu, ceny pozemku a dopytu v danom meste.

Cena bytu odráža aj dopyt o byty na trhu
– vyšší záujem znamená, že cena bytov ide každoročne minimálne o 5% vyššie. Pri lokalitách, kde je vysoký dopyt o byty, stúpajú ceny o 10% a viac za rok.

Dá sa teda povedať, že pri výbere bytu ide o mix faktorov, každý z nich si treba dostatočne dobre preveriť a naštudovať. V konečnom dôsledku ide o subjektívny výber, teda ktorá z ponúkaných možností sa najviac páči záujemcom o bývanie. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#byt a byvanie #byvanie #lokalita podniku #dnesni mladi ludia


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu