Čo sú to pôžičky?

Čo sú to pôžičky?

História pôžičiek siaha ešte ďalej ako samotné peniaze. Ľudia si požičiavali, odkedy začali vlastniť najrôznejšie veci. Jedna z prvých zmienok o pôžičke sa nachádza už v Biblii. Peniaze sa začali požičiavať v období starovekého Grécka a Egypta.

Pôžičky majú vždy dve strany. Na jednej strane sa nachádza veriteľ a na druhej strane dlžník. Veriteľ je v tomto vzťahu ten, kto peniaze požičiava. Pri každej pôžičke vznikajú pre dlžníka určité povinnosti, ktoré musí dodržať. Dlžník spláca veriteľovi pôžičky vo vopred dohodnutých splátkach. Spolu s celou pôžičkou musí dlžník splatiť i úroky a poplatky, ktoré pri požičaní peňazí vznikli.

V banke si väčšinou môžete vziať pôžičky od určitej sumy a od určitého úroku. Klient presne vie koľko na pôžičke preplatí.

Poznáme niekoľko typov pôžičiek:

•    Pôžičky podľa účelu použitia – bezúčelové alebo účelové pôžičky
•    Pôžičky podľa zabezpečenia – bez zabezpečenie alebo zabezpečené majetkom
•    Pôžičky podľa typu žiadateľa – pre zamestnaných, nezamestnaných, podnikateľov, študentov, dôchodcov, manželov a mladomanželov a pre matky na materskej dovolenke  
•    Rýchle pôžičky – do 24 hodín, do 48 hodín
•    Fínske pôžičky – rýchla pôžička poskytovaná v nižších sumách (200 – 300 €)
•    Pôžičky s balónovou splátkou – posledná splátka pôžičky je výrazne vyššia ako predchádzajúce splátky

Najdôležitejšie pri pôžičke je dbať na opatrnosť. Každá pôžička musí mať písomnú formu podľa občiansko-právnej zmluvy uzatváranej v zmysle Občianskeho zákonníka.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/13554-co-su-to-pozicky/