Zóny pre každého študenta

Nezamestnanosť na Slovensku

Nezamestnanosť

Nezamestnanosť je problém súčasnej trhovej ekonomiky. Spôsobuje ju stav kedy ponuka práce je menšia ako dopyt po nej (tzn., že je viac ľudí schopných pracovať ako je pracovných miest).

V súčasnej dobe je veľmi dôležité znížiť mieru nezamestnanosti preto, aby krajiny (štát) nezaostávali v ekonomickom raste.

Je jednou z najvýznamnejších makroekonomických veličín. Vždy sprevádza vývoj trhového hospodárstva a je súčasne javom, ktorý prináša negatívne ekonomické a sociálne dôsledky. Je to vážny ekonomický a sociálny problém, ale aj vážny politický problém. Je znakom mrhania v ekonomike, straty počas nezamestnanosti okrem priameho ekonomického dosahu zhoršujú fyzické a duševné zdravie jednotlivca.

Nezamestnanosť vyjadruje taký stav v ekonomike, kde práceschopné osoby v produktívnom veku, ktoré si prajú pracovať nemôžu nájsť prácu na trhu práce.

Je to nedobrovoľné a dlhotrvajúce prerušenie práce z dôvodu nemožnosti nájsť zamestnanie. Medzi zamestnancom a zamestnávateľom neexistuje, alebo bol prerušený pracovnoprávnych vzťah.

Všeobecne rozoznávame nasledovné typy nezamestnanosti:

Príčiny nezamestnanosti sú rôzne:

Podnikatelia z pravidla nebudú nahradzovať osvedčených pracovníkov novými (vyššie straty pri zaúčaní a nábore nových pracovníkov).

Straty tiež nastávajú, kým nový pracovník zapadne do pracovného kolektívu.

Dôsledky nezamestnanosti:

Práceschopné obyvateľstvo sa v ekonomike delí na 3 skupiny:

Miera nezamestnanosti:

U

u (%) = ––––––––––––– * 100

L

U – počet nezamestnaných

L – počet pracovných síl

Členenie nezamestnanosti:

Zdroje získavania zamestnancov:

Interné

Externé

Prirodzená miera nezamestnanosti:

Politika plnej zamestnanosti – zaviedol ju ekonóm J. M. Keynes, nerovná sa nule, ale ide o prirodzenú mieru nezamestnanosti, vlády sa snažia o to, aby bola pokiaľ možno čo najnižšia.

Opatrenia na riešenia problému nezamestnanosti

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v rámci eurozóny sa v júli zvýšila na 9,5 %, čím vzrástla z júnových 9,4 %. V júli minulého roka dosahovala nezamestnanosť v rámci 16-člennej menovej únie len 7,5 %. V celej Európskej únie vzrástla júlová nezamestnanosť medzimesačne takisto o 0,1 %, a to na 9 %. Pred rokom sa nezamestnanosť v únii nachádzala na úrovni 7 %. Súčasná miera nezamestnanosti v eurozóne je tak najvyššia od mája 1999, pre Európsku úniu predstavuje súčasný stav najvyššiu nezamestnanosť od mája 2005.

Spomedzi krajín, ktoré poskytli Eurostatu svoje údaje, zaznamenali najnižšiu mieru nezamestnanosti Holandsko (3,4 %), Rakúsko (4,4 %) a Cyprus (5,5 %). Naopak najvyššiu nezamestnanosť evidovalo Španielsko (18,5 %), Lotyšsko (17,4 %) a Litva (16,7 %). Spomedzi členských krajín Európskej únie zaznamenali v porovnaní s minulým rokom nárast nezamestnanosti všetky štáty. Najmenší prírastok evidovalo Rumunsko medzi prvým kvartálom 2008 a 2009 (z 5,7 na 6,2 %) a Nemecko (zo 7,2 na 7,7 %). Najvyšší nárast na druhej strane zaznamenali v Litve (z 5,6 na 16,7 %), Lotyšsku (zo 6,9 na 17,4 %) a Estónsku medzi druhým kvartálom 2008 a 2009 (zo 4,1 na 13,3 %).

Podľa odhadov Eurostatu bolo v Európskej únii v júli nezamestnaných 21,794 mil. mužov a žien, z čoho 15,09 mil. pochádzalo zo štátov eurozóny. V porovnaní s júnom sa tak počet nezamestnaných v únii zvýšil o 225 tisíc a v eurozóne o 167 tisíc.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/17290-nezamestnanost-na-slovensku/