Zóny pre každého študenta

Ukazovatele národného hospodárstva - HDP

Ukazovatele národného hospodárstva - HDP

Hrubý domáci produkt (HDP)

Hrubý národný produkt (HNP)

Čistý domáci produkt (ČDP)

Čistý národný produkt ( ČNP)

Národný dôchodok (ND)

HNP = predstavuje hodnotu všetkých finálnych statkov a služieb vyrobených a poskytnutých za urč. čas. obd. národnými výrobnými faktormi urč. štátu. Nie je dôležité, na území ktorého štátu tieto VF pôsobia, ale kto je ich majiteľom. Vypočítame ho HNP = HDP + čistý príjem z majetku v zahraničí.

ČDP = predstavuje HDP zmenšený o amortizáciu A - predstavuje hodnotu spotrebovaných a opotrebovaných kapitálových (invest.) statkov (stroje, zariadenia) prenáša sa do hodnoty (ceny) výrobku. Vystupuje ako nákladová položka a vyjadrujeme ju prostredníctvom odpisov.

ČNP = HNP - A (amortizácia)

NÁRODÝ DôCHODOK = súhrn všetkých dôchodkov, ktoré plynú z využívania výrobných faktorov za 1 rok.

HDP

- predstavuje hodnotu všetkých finálnych statkov (sspotrebných aj invest.) a služieb vyrobených a poskytnutých za urč. čas. obd. na území danej krajiny

- je to najkomplexnejší ukazovateľ, má tieto výhody: používa ho väčšina krajín sveta, čo zjednodušuje medzinárodné porovnania; pri výpočte sa využívajú štatistické údaje, ktoré sú k dispozícii danej krajine a nie je potrebné získavať údaje zo zahraničia

Meranie výkonnosti ekonomiky = existujú 2 meradlá HDP. HDP možno merať ako tok produktov al. ako sumu dôchodkov.

Pokladnica národného hospodárstva

Výdavková, spotrebná metóda

Dôchodková - príjmová metóda

Spotreba

Mzdy

Investície

Úroky

Vláda

Renty

Čistý export = V - D

Zisky

 

Nepriame dane

 

Amortizácia

HDP

- tok produktov - tok dôchodkov al. N

Predaj finálnych produktov dáme na ľavú stranu a rôzne výrob. náklady na pravú str. Ak uvažujeme, že zisk je jednou z náklad. položiek, potom celkové tržby = celkové náklady. Existuje teda rovnosť obidvoch prístupov. Na ľavej strane je HDP v trhových cenách a na pravej v cenách výrob. faktorov.

Nominálne ukazovatele sú vyjadrené v bežných trhových cenách. Reálne ukazovatele vyjadrujeme v stálych cenách daného roka, napr.: nominálny HDP za rok 2006 vyjadruje hodnotu T a S vyrobených v r. 2006 v bežných trhových cenách platných v r. 2006. Reálny HDP koriguje nominálny HDP tak ,že HDP oceňuje stálymi cenami základného východiskového roka, napr.: ak chceme skutočne zistiť o koľko vzrástol HDP v r. 2006 oproti r. 2005 zoberiem za základ bežné trhové ceny v r. 2005, ale hodnotu vyrobených T a S v r. 2006. Tak sme vylúčili vplyv rastu cien (inflácie) a dostanem reálny HDP vyjadrený cenami r. 2005. Reálny HDP tak vytvára konštantné meradlo HDP v priebehu dlhšieho čas. obd.

Údaje o HDP sa v praxi využívajú nielen na to, aké množstvo finálnych T a S ekonomika vyprodukuje, ale aj na posúdenie blahobytu obyvateľov danej krajiny.Individuálny blahobyt obyv. možno posúdiť týmito ekon. kategóriami:

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/17298-ukazovatele-narodneho-hospodarstva-hdp/