Peniaze – podstata, vývoj, druhy a funkcia peňazí

Podstata peňazí

Vývoj foriem peňazí - ľudia kedysi peniaze nepotrebovali preto ich nepoznali. Jednotlivé kmene si najskôr vyrábali všetko sami - potraviny, ošatenie, obuv a ost3atné veci potrebné pre život. Neskôr sa kmene začali špecializovať na výrobu určitých T a S. Jedni pestovali obilie, iní opracúvali kožušiny, ďalší vyrábali iné druhy tovaru. Vyrobené tovary si začali vymieňať. Postupne sa táto špecializácia rozširuje a prehlbuje - dochádza k deľbe práce.

Deľba práce - si vyžiadala sústavne vymieňať tovary. Takýto typ výmeny sa nazýva naturálna výmena. Postupne si však v procese výmeny vyčleňovali špecifické druhy tovarov, ktoré sa v tom - ktorom období stali najvhodnejším platob. prostriedkom. Najčastejšie to boli: kožušiny, dobytok, plátno (odtiaľ pochádza slovo platiť).

Vznikli prvé formy peňazí, ktoré mali tovarový charakter - tzv. tovarové peniaze.

Za peniaze pokladáme všetko, čo slúži ako všeobecne prijímaný výmenný prostriedok alebo platidlo. Tovarové peniaze však neboli praktické - boli objemné, ťažko sa prepravovali. Tieto nedostatky odstránil nový druh peňazí - drahé kovy - najmä striebro a zlato. Ľahko sa prenášali, lebo aj malé množstvo predstavuje veľkú hodnotu (sú drahé a vzácne), boli deliteľné. Najskôr sa používali len ich úlomky a rôzne zbierky bez označenia, až neskôr niesli pečať panovníka, ktorý ich dal vyraziť vo forme zliatku alebo mince.

Peniaze dnes:

Množstvo peňazí v obehu sa neustále mení. Naša ekonomika má pružnú menu. Čiže ponuka sa v bankovom systéme automaticky zvyšuje a znižuje v závislosti na potrebách ekonomiky.

FUNKCIE PEŇAZÍ

Peňažný trh je súčasťou finančného trhu. Finančný trh má svoju dopytovú a ponukovú stranu. Stranu ponuky tvoria úspory ekonomických subjektov (domácnosti, firmy, vláda), čiže ide o veriteľov. Strana dopytu vyjadruje, že ďalšie subjekty (iné firmy) potrebujú tieto prostriedky - sú to dlžníci.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/17301-peniaze-podstata-vyvoj-druhy-a-funkcia-penazi/