Právna úprava JÚ, účtovné knihy používané v JÚ

Právna úprava JÚ, účtovné knihy používané v JÚ

Zákl. právnymi normami upravujúcimi účtovníctvo u nás sú:

Zákon o účt. sa člení na 7 častí:

Sústava JÚ sa vyznačuje tým, že sa v nej účtuje oddelene o peň. majetku a o záväzkoch a pohľadávkach. Podľa zákona o účt. č. 431/2002 Z. z. v sústave JÚ môžu účtovať:

Každá účt. jedn. je zodpovedná:

- správne, úplne, preukázateľne a zrozumiteľne viesť účtovníctvo spôsobom, ktorý zaručuje trvalosť účt. záznamov.

Účt. záznam - údaj, ktorý je nositeľom informácie, týkajúcej sa predmetu účtovníctva al. spôsobu jeho vedenia, napr.: účt. doklady, knihy, inventúrne súpisy, účt. závierka

Účt. doklad - je preukázateľný záznam, ktorý musí mať tieto náležitosti:

Účtovné zápisy - ÚJ vykonávajú účt. zápisy o účt. prípadoch v štátnom jazyku. Musia byť zrozumiteľné, prehľadné a vykonávané tak, aby bola zaručená ich trvalosť. ÚJ musí usporiadať účt. zápisy takým spôsobom, ktorí umožní overiť zaúčt. všetkých účt. prípadov v účt. období.

Opravy - sa musia uskutočniť tak, aby bolo možné vždy určiť osobu, ktorá opravu urobila, dátum vykonania opravy a obsah pôvodného účt. zápisu.

ÚJ, ktorá účtuje v sústave JÚ účtuje v týchto účtovných knihách:

Pomocné knihy sú:

- kniha DM; kniha DFM; kniha zásob; kniha rezerv; kniha účet v banke; kniha cenín; pokladničná kniha; kniha zvierat, zákl. stáda, ťažných zvierat, plemenných a dostihových koní

- mzdové listy; kniha soc. fondu

V knihe pohľ., záväzkov a pomocných knihách môžu ÚJ pokračovať v účt. zápisoch v ď. účt. obd., ale účt. zápisy týkajúce sa jednotlivých účt. obd. sa musia zreteľne oddeliť.

Peňažný denník - je účt. kniha, v ktorej sa účtujú fin. operácie, pri ktorých nastal pohyb peň. prostriedkov v hotovosti al. na bank. účtoch s výnimkou vybraných účt. prípadov, presne uvedených v postupoch účtovania.

V PD sa účtujú:

Účtovné prípady sa v PD účt. na zákl. účt. dokladov:

  1. v čas. poradí - podľa dátumu vyhotovenia
  2. v členení na príjmy a výdavky

Vzájomná spätosť medzi účt. dokladom a zápisom dokladu v PD sa zabezpečí tým, že na každý doklad sa uvedie č. str. denníka, č. riadka a rok 1/3/2009. O pohybe peň. prostriedkov sa účtuje v PD podľa PPD, VPD, výpisov z bank. účtu

Prevádzková réžia - všetky výdavky podnikateľa v účt. obd. nevyhnutné na podnikanie, napr.: poštovné, poplatky banke, opravy, inzercia, nájomné, reklama, cestná daň, daň z nehnuteľnosti, lízingové splátky, kurzové straty, úroky z prevádzkových úverov, telefón, fax, výdavky na poradenské služby.

Kniha pohľadávok - musí mať: obchodný názov ÚJ, IČO, DIČ, rok. Účtujú sa tu všetky pohľ. podnikateľa voči externým subjektom (pohľ. voči odberateľom, poskytnuté preddavky zamestnancom, poskytnuté úvery iným podnikateľom, pohľ. za manká, škody, dane z príjmov, zdravotnej a sociálnej poisťovni...). Účt. zápisy v knihe pohľ. poskytujú inf. v členení:

Kniha záväzkov - účt. sa tu všetky záväzky, ktoré má podnik voči ext. subjektom (záväzky voči dod., zamestnancom, banke...). V knihe záväzkov sa účt. aj materiál prevzatý od zákazníka na spracovanie al. na opravy.

Musí obsahovať údaje o:

Pomocné účt. knihy

Kniha DM - musí obsahovať názov, odpis DM, číselné označenie, ocenenie, dátum obstarania, VC, odpis. plán účt. a daň. predpisov, dátum a spôsob vyradenia. ÚJ je povinná vykonať 1 x ročne inventarizáciu. A vyhotoviť inventúrne súpisy ku dňu účt. závierky

FM sa účt. v knihe DFM.

Kniha zásob - ÚJ evidujú zásoby podľa druhu v knihe zásob, ktoré môže tvoriť súbor skladových kariet. Musí obsahovať: označenie zásob, začlenenie zásob, ocenenie, stav a pohyb zásob. Inventúra sa robí 1 x ročne s inventúrnym súpisom.

Kniha cenín - pošt. známky, kolky, strav. lístky, parkov. karty, tel. karty.

Kniha rezerv - tvorba, čerpanie, zrušenie rezerv

Mzdová evidencia - zaúčtovanie miezd zamestnancom, podnikateľa sa vykonáva na mzdových listoch. Podnikateľ je povinný viesť mzd. listy a výplatné listiny. Mzdový list musí obsahovať: meno a priezvisko, r. č. zam., adresu tr. pobytu zam., mená, priezviská a r. č. osôb, na ktoré si zam. uplatňuje nezdaniteľnú časť dane a daň. bonus, výšku jednotlivých nezdaniteľných častí zákl. dane z dôvodom ich priznania. Na každý rok je nový.

Kniha soc. fondu - tvorba a čerpanie soc. fondu sa počas roka účtuje v pom. knihe soc. fondu ako prírastky a úbytky.

Účt. zápis - je písomný al. technický záznam PÚ. Robia sa na zákl. dokladov v účt. knihách. Sú usporiadané z 2 hľ.:

V sústave PÚ sa vedú tieto knihy:

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/17319-pravna-uprava-ju-uctovne-knihy-pouzivane-v-ju/