Kapitálové účty a dlhodobé záväzky

Kapitálové účty a dlhodobé záväzky

Nachádzajú sa tu účty určené hlavne na sledovanie vlastných zdrojov financovania majetku - vlastného imania a na sledovanie dlhodobých záväzkov (záväzkov voči dodávateľom, záväzkov zo soc. fondu, bankových úverov, rezerv). V účtovníctve je prvoradý pohľad na zdroje financovania, či sú zdroje:

Toto členenie zdrojov je v najdôležitejšom účt. príkaze, ktorým je SÚVAHA.

Pre vlastné imanie sú vyčlenené v účt. tr. 4 tieto účt. sk.:

Z hľ. súvahy sa vlastné imanie člení na 5 častí (zložky vlastného imania):

K cudzím zdrojom krytia patria:

Cudzie zdroje krytia môžu byť:

Základné imanie - zákl. trvalý vlastný zdroj krytia majetku ÚJ a účtujeme ho na účte 411 - ZI. Stav a pohyb (zvyšovanie al. znižovanie ZI) sa v závislosti od konkrétnej právnej normy podnikateľského subjektu účtuje na účte 419 - Zmeny ZI.

Pre potreby účtovania o ZI rozpoznávame tieto zákl. typy podnikateľských subjektov:

 

Založenie ÚJ je spojené s množstvom činností, ale hlavne právneho a organizačného charakteru, pri ktorom vznikajú tzv. zriaďovacie výdavky (náklady).

Medzi zriaď. výdavky patria:

- notárske poplatky, kolky, cestovné

- mzdové náklady pracovníkov, ktorý sa podieľajú na založení spoločnosti. Tento proces trvá niekoľko mesiacov.

Vznik ÚJ predstavuje určitý časový okamih (dátum zápisu ÚJ do OR), v prípade obchodných spoločností, družstva a štát. podnikov ÚJ vzniká dňom zápisu do OR. K tomuto dátumu ÚJ zostavuje úvodnú súvahu, kde sa nachádza suma ZI zapísaná v OR.

Založenie ÚJ predchádza jej vzniku. Pre s. r. o. je dátum založenia daný dátumom spísania spoločenskej zmluvy. Založenie a. s. je dané upisovaním akcií akcionárom. ZI družstva sa zakladá členskými vkladmi, ktoré sa zaviazali členovia družstva platiť. Založenie ÚJ účtujeme v prospech analytického účtu 411. ZI nezapísané v OR je na ťarchu účtu 353.

Kapitálové fondy sa tvoria zo zdrojov, ktoré plynú do ÚJ zvonka. Zdrojom ich tvorby nie je zisk ÚJ.

Ostatné kapitálové fondy = 413. V prospech účtu 413 účtujeme: prijaté dary, členské podiely na bytovú výstavbu, štátny príspevok, fondy vytvorené prevodom fondov tvorených zo zisku.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/17324-kapitalove-ucty-a-dlhodobe-zavazky/