Stravovacie služby v CR
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 3 927
Uložení: 186
Stravovacie služby v CR
Umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v CR. Rozlišujeme:
- Stravovacie služby poskytnuté počas prepravy: poskytujú sa priamo v dopravných prostriedkoch (pr. na palube lietadla, v jedálnom vozni, v reštaurácii na lodi..) alebo v zariadeniach v blízkosti ciest motoresty, reštaurácie)
- Stravovacie služby poskytnuté počas pobytu: návštevníci CR sa stretávajú v odbytových strediskách spoločného stravovania, odbytové strediská môžu mať:
- Prevažne stravovaciu funkciu (reštaurácia, jedáleň)
- Spoločensko-kultúrnu (základnú) funkciu (vináreň, kaviareň, nočný bar)
- Formu doplnkového stravovania (bufet. Bistro)
Členenie odbytových stredísk:
- Podľa sezónnosti:
- s celoročnou prevádzkou
- sezónne strediská – prevádzka má 9 mesiacov , využíva sa možnosť posedenia v záhrade alebo na terase
- podľa špecializácie:
- národné ponúkajú typické jedlá a nápoje určitých národných kuchýň (pr. Grécka, Talianska, Maďarská)
- ponúkajú typické krajové špeciality podľa jednotlivých regiónov SR
- štýlové vyjadrujú prepojenosť ľudovej kuchyne s určitými tradičnými povolaniami (salaš, koliba, horáreň)
- špecializované zameriavajú sa na určitý druh úzkeho sortimentu (vegetariánska strava, jedlá z rýb...)
Prácu v odbytovom stredisku riadi vedúci odbytového strediska alebo hlavný čašník.
Kategorizácia pohostinských zariadení
Upravuje ju vyhláška ministerstva hospodárstva SR č. 125/1995 zb. z.
Pohostinské zariadenia podľa charakteru služieb
Služby základného stravovania:
- reštaurácia
- motorest
- jedáleň
- samoobsluha
služby doplnkového stravovania:
- denný bar
- aperitív bar
- gril bar
- bufet
- bistro
spoločenské a zábavné služby:
- kaviareň
- espresso
- piváreň
- cukráreň
- vináreň
- viecha
- nočný klub
- variete
- dancing klub
- biliard klub
- disco klub
Reštaurácia – poskytuje stravovacie služby so širokou ponukou jedál a nápojov. Ak sa špecializuje na vybraný sortiment jedál má podľa toho špecializovaný interiér, môže mať vo svojom názve charakteristické označenie (pr. Talianska, čínska, Maďarská reštaurácia, koliba alebo salaš). Súčasťou odbytového strediska môžu byť aj salóniky (oddelená miestnosť), ktoré sa používajú na usporiadanie rôznych (osláv, pracovných obedov..)
Motorest – poskytuje stravovacie služby pri diaľniciach a hlavných cestách s možnosťou parkovania motorových vozidiel
Jedáleň zo samoobsluhou – prevažne formou úplnej alebo čiastočnej samoobsluhy, jedlá a nápoje pri výdajnom pulte konzumovať možno posediačky aj postojačky
Denný, aperitív, gril, snack bar a pizzeria – ponúkajú vybraný sortiment teplých a studených nápojov ako aj cukrárskych výrobkov , sú to stolové zariadenia kombinované s barovým pultom
Bistro – rýchle stravovanie a občerstvenie (hamburger, hranolky..)
Bufet – rýchle občerstvenie, konzumácia jedál – väčšinou postojačky
Hostinec – zabezpečuje predaj nápojov a jednoduchého občerstvenia
Kaviareň – poskytuje vybraný sortiment teplých a studených nápojov a cukrárenských výrobkov
Libresso – súčasťou libressa s vybranými druhmi domácej a zahraničnej tlače ako aj s vybranými druhmi kníh
Cukráreň - špecializuje sa na cukrárske výrobky, teplé a studené výrobky
Vináreň, viecha – špecializuje sa na vybraný sortiment vín
Nočný, Variete bar a disco klub – súčasťou je barový pult so sedačkami ako aj tanečný parket a pódium
Biliard klub – súčasťou je barový pult so sedačkami a priestor s biliardovými stolmi. Ponúka široký sortiment teplých a studených nápojov.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Stravovacie služby | Ostatné | 403 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#odbytove stredisko #vyrobne a odbytove strediska #povesti o presove #podnikatelsky plan rychle obcerstvenie #propagácia v spoločnom stravovaní #vyrobne stredisko #stravovacie služby #odbytove stredisko piváreň #ubytovacie zariadenia #podnikatelsky plan-bistro #spolocensko zabavne strediska #funkcie jedálneho lístka