Stravovacie služby v CR

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 16.05.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 417 slov
Počet zobrazení: 3 927
Tlačení: 239
Uložení: 186

Stravovacie služby v CR

Umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v CR. Rozlišujeme:

  • Stravovacie služby poskytnuté počas prepravy: poskytujú sa priamo v dopravných prostriedkoch (pr. na palube lietadla, v jedálnom vozni, v reštaurácii na lodi..) alebo v zariadeniach v blízkosti ciest motoresty, reštaurácie)
  • Stravovacie služby poskytnuté počas pobytu: návštevníci CR sa stretávajú v odbytových strediskách spoločného stravovania, odbytové strediská môžu mať:
  • Prevažne stravovaciu funkciu (reštaurácia, jedáleň)
  • Spoločensko-kultúrnu (základnú) funkciu (vináreň, kaviareň, nočný bar)
  • Formu doplnkového stravovania (bufet. Bistro)

Členenie odbytových stredísk:

  • Podľa sezónnosti:
  • s celoročnou prevádzkou
  • sezónne strediská – prevádzka má 9 mesiacov , využíva sa možnosť posedenia v záhrade alebo na terase
  • podľa špecializácie:
  • národné ponúkajú typické jedlá a nápoje určitých národných kuchýň (pr. Grécka, Talianska, Maďarská)
  • ponúkajú typické krajové špeciality podľa jednotlivých regiónov SR
  • štýlové vyjadrujú prepojenosť ľudovej kuchyne s určitými tradičnými povolaniami (salaš, koliba, horáreň)
  • špecializované zameriavajú sa na určitý druh úzkeho sortimentu (vegetariánska strava, jedlá z rýb...)

Prácu v odbytovom stredisku riadi vedúci odbytového strediska alebo hlavný čašník.

Kategorizácia pohostinských zariadení

Upravuje ju vyhláška ministerstva hospodárstva SR č. 125/1995 zb. z.

Pohostinské zariadenia podľa charakteru služieb

Služby základného stravovania:

  • reštaurácia
  • motorest
  • jedáleň
  • samoobsluha

služby doplnkového stravovania:

  • denný bar
  • aperitív bar
  • gril bar
  • bufet
  • bistro

spoločenské a zábavné služby:

  • kaviareň
  • espresso
  • piváreň
  • cukráreň
  • vináreň
  • viecha
  • nočný klub
  • variete
  • dancing klub
  • biliard klub
  • disco klub

Reštaurácia – poskytuje stravovacie služby so širokou ponukou jedál a nápojov. Ak sa špecializuje na vybraný sortiment jedál má podľa toho špecializovaný interiér, môže mať vo svojom názve charakteristické označenie (pr. Talianska, čínska, Maďarská reštaurácia, koliba alebo salaš). Súčasťou odbytového strediska môžu byť aj salóniky (oddelená miestnosť), ktoré sa používajú na usporiadanie rôznych (osláv, pracovných obedov..)

Motorest – poskytuje stravovacie služby pri diaľniciach a hlavných cestách s možnosťou parkovania motorových vozidiel

Jedáleň zo samoobsluhou – prevažne formou úplnej alebo čiastočnej samoobsluhy, jedlá a nápoje pri výdajnom pulte konzumovať možno posediačky aj postojačky

Denný, aperitív, gril, snack bar a pizzeria – ponúkajú vybraný sortiment teplých a studených nápojov ako aj cukrárskych výrobkov , sú to stolové zariadenia kombinované s barovým pultom

Bistro – rýchle stravovanie a občerstvenie (hamburger, hranolky..)

Bufet – rýchle občerstvenie, konzumácia jedál – väčšinou postojačky

Hostinec – zabezpečuje predaj nápojov a jednoduchého občerstvenia

Kaviareň – poskytuje vybraný sortiment teplých a studených nápojov a cukrárenských výrobkov

Libresso – súčasťou libressa s vybranými druhmi domácej a zahraničnej tlače ako aj s vybranými druhmi kníh

Cukráreň -  špecializuje sa na cukrárske výrobky, teplé a studené výrobky

Vináreň, viecha – špecializuje sa na vybraný sortiment vín

Nočný, Variete bar a disco klub – súčasťou je barový pult so sedačkami ako aj tanečný parket a pódium

Biliard klub – súčasťou je barový pult so sedačkami a priestor s biliardovými stolmi. Ponúka široký sortiment teplých a studených nápojov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ekonómia a ekonomika – učebné materiály



Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu