Umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v CR. Rozlišujeme:
Prácu v odbytovom stredisku riadi vedúci odbytového strediska alebo hlavný čašník.
Upravuje ju vyhláška ministerstva hospodárstva SR č. 125/1995 zb. z.
Pohostinské zariadenia podľa charakteru služieb
Služby základného stravovania:
služby doplnkového stravovania:
spoločenské a zábavné služby:
Reštaurácia – poskytuje stravovacie služby so širokou ponukou jedál a nápojov. Ak sa špecializuje na vybraný sortiment jedál má podľa toho špecializovaný interiér, môže mať vo svojom názve charakteristické označenie (pr. Talianska, čínska, Maďarská reštaurácia, koliba alebo salaš). Súčasťou odbytového strediska môžu byť aj salóniky (oddelená miestnosť), ktoré sa používajú na usporiadanie rôznych (osláv, pracovných obedov..)
Motorest – poskytuje stravovacie služby pri diaľniciach a hlavných cestách s možnosťou parkovania motorových vozidiel
Jedáleň zo samoobsluhou – prevažne formou úplnej alebo čiastočnej samoobsluhy, jedlá a nápoje pri výdajnom pulte konzumovať možno posediačky aj postojačky
Denný, aperitív, gril, snack bar a pizzeria – ponúkajú vybraný sortiment teplých a studených nápojov ako aj cukrárskych výrobkov , sú to stolové zariadenia kombinované s barovým pultom
Bistro – rýchle stravovanie a občerstvenie (hamburger, hranolky..)
Bufet – rýchle občerstvenie, konzumácia jedál – väčšinou postojačky
Hostinec – zabezpečuje predaj nápojov a jednoduchého občerstvenia
Kaviareň – poskytuje vybraný sortiment teplých a studených nápojov a cukrárenských výrobkov
Libresso – súčasťou libressa s vybranými druhmi domácej a zahraničnej tlače ako aj s vybranými druhmi kníh
Cukráreň - špecializuje sa na cukrárske výrobky, teplé a studené výrobky
Vináreň, viecha – špecializuje sa na vybraný sortiment vín
Nočný, Variete bar a disco klub – súčasťou je barový pult so sedačkami ako aj tanečný parket a pódium
Biliard klub – súčasťou je barový pult so sedačkami a priestor s biliardovými stolmi. Ponúka široký sortiment teplých a studených nápojov.