Chov koní

Chov koní

Význam chovu koní sa sústreďuje:

Na Slovenku je centrum pre chov koní Národný žrebčín Topoľčianky a dostihy sa konajú v Bratislave v Petržalke v Starom Háji.

K najlepším plemenám patrí Arabský plnokrvník – je najznámejšie plemeno, obdivované pre svoju krásu a eleganciu. Jedince sú vysoké 140 až 155 cm. Najčastejšie farby sú hnedák, zlatý ryšiak alebo beluše. sa dnes využívajú väčšinou v parkure alebo vytrvalostných pretekoch alebo zošľachťovanie teplokrvných plemien. Na Slovenku sa chová približne 500 rokov.

Anglický plnokrvník – pôvod z Anglicka, patrí medzi najrýchlejších koňov, je prevažne hnedej farby priemerná výška je 170 cm. Je najmä využívaný v dostihoch. Má krátky silný chrbát, dobre svalnatý, zvažujúci zadok. Má jemne modelovanú hlavu, veľké živé oči, malé špicaté uši a riedku hodvábnu srsť. (chov v Kopčanoch)

Lipican- je jedno z najstarších kultúrnych plemien koní v Európe. Pôvod odvodzuje od starošpanielskych a starotalianskych koní. Vyšľachtený bol v dvornom žrebčíne Lipica (Slovinsko). Ide o stredne veľkého teplokrvníka, ktorého zástupcovia majú srsť prevažne bielej farby. Pre jeho vlastnosti je obľúbeným plemenom pri drezúre, v cirkusoch, pri prehliadkach vojenských a kráľovských.

Hucul - sa zaraďuje medzi primitívne plemená koní, ktoré nie sú svojou stavbou tela veľmi vhodné na športové využitie ale sú to výborné kone na terénne jazdenie. Najčastejšie sfarbenie je hnedák alebo plavák všetkých odtieňov, menej ryšiak a vraník. Jeho výška sa pohybuje u kobýl medzi 134 - 142 cm a u žrebcov medzi 136 - 144 cm.

Frízsky kôň - má kompaktnú telesnú stavbu s honosnými chodmi a a pokojným temperamentom. Má výšku od 150 – 170 cm. Stále je po nich dopyt ako po kočiarových koňoch, či už v súťažiach alebo pre parádu. Väčšinou vraník alebo čierna farba.

Rozdelenie plemien

  1. 1. Podľa typu

Gravidita trvá až 11 mesiacov, to znamená, že k páreniu dochádza približne v rovnakom časovom období. Pôrod je veľmi rýchly a trvá iba niekoľko minút. Kone žijúce v prirodzených podmienkach sa dožijú 15 – 20 rokov.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19496-chov-koni/