Význam mlieka – mlieko je produktom živočíšnej výroby a je to biologicky plnohodnotná potravina. Mlieko delíme na mlieko od hovädzieho dobytka, oviec a kôz. Najviac sa produkuje kravské mlieko.
Zloženie – 87,5 % vody a 12,5 % sušiny, v sušine je asi 3,5 % cukru, 3,5 % tuku, 4 % bielkovín a 1 % tvoria vitamíny a minerálne látky.
Vitamíny, ktoré obsahuje mlieko sú: D, E a z minerálnych látok – vápnik a železo.
Tvorba – tvorí sa v mliečnej žľaze počas laktácie. Tá trvá približne 305 dní po prvom otelení. Mlieko sa tvorí nepretržite a to v mliečnych alveolách, ktoré sú obklopené krvnými vlásočnicami a tie privádzajú do vemena všetky potrebné živiny – cukry, tuky, bielkoviny. Mlieko sa od kráv získava dojením.
Schopnosť kráv produkovať mlieko nazývame dojivosť a množstvo vyprodukovaného mlieka za laktáciu sa nazýva dojnosť.
Produktivita – je to podľa plemena asi 5000 – 8000 l za laktáciu (305 dní).
Výroba a výrobky – z mlieka sa po spracovaní v mliekarni vyrába mlieko plnotučné (3,5 % tuku), polotučné (2 % tuku) a nízkotučné (0, 5 % tuku).
Výrobky – syry, jogurty, kefíry, tvarohy, smotana, srvátka
Podľa druhov – kravské (najnižšia tukovosť),
ovčie,
kozie (najvyššia tukovosť),
sušené mlieko.