Poľnohospodárstvo a jeho pododvetvia

Poľnohospodárstvo a jeho pododvetvia

Poľnohospodárstvo je odvetvie hospodárstva, ktorého hlavnou úlohou je zabezpečenie výživy obyvateľstva. Hlavným výrobným prostriedkom je pôda.

Produkty poľnohospodárstva:

Plodiny:

Poľnohospodárstvo sa delí na:

- je základom poľnohospodárskej výroby

-najvýznamnejšou zložkou je pestovanie obilnín, technických plodín (cukrová repa, olejniny, tabak, chmeľ)

- hlavnou ovocinárskou oblasťou je južné Slovensko

- úzka špecializácia pri pestovaní viniča (Záhorie, Nitra, Topoľčany, Tokaj a Trebišov)

- spotrebuje veľkú časť rastlinnej výroby

- menej závislá od prírodných podmienok

- zameriava sa na chov hospodárskych zvierat

- chovné stanice hydiny: Cifer, Šalgovík pri Prešove

- hovädzí dobytok: juhozápadné Slovensko

- chov koní: okolie Topoľčian

Hospodárske zviera - domestikovaný živočíšny druh chovaný človekom v umelých životných podmienkach s cieľom získania poľnohospodárskych produktov.

Druhy hospodárskych zvierat:

  1. a) Hovädzí dobytok
  2. b) Ošípané
  3. c) Ovce a kozy
  4. d) Hydina

Poľnohospodárstvo SR usmerňuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky na čele s ministrom Ing. Gabriela Matečná.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19509-polnohospodarstvo-a-jeho-pododvetvia/