Ošípané

Ošípané

Význam chovu:

- produkcia jatočných ošípaných na získanie kvalitného mäsa a tuku

- bravčové mäso je kvalitný produkt, s typickou chuťou, rýchlou kuchynskou úpravou

- obsahuje veľa aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok

Suroviny pre spracovateľský prieskum:

Koža - v obuvníctve

Štetiny – výroba štetcov, kief, čalúneného nábytku

Kostný tuk – na výrobu mydla, sviečok

Chrupky a šľachy - výroba oleja

Črevá – v mäsopriemysle

Výkaly ošípaných – na hnojenie v RV

Plemená ošípaných – podľa charakteristických znakov a vlastností delíme ošípané:

 Podľa telesného rámca:

- malé /150kg/

- stredné /250kg/

- veľké /nad 300kg/

Podľa rannosti:

- veľmi rané

- ranné

- neskoré

Podľa farby:

- biele

- červené

Podľa úžitkového typu:

- mäsové

- bekové

- masťovo mäsové

- mäsovo masťové

V SR sa chovajú plemená, ktoré delíme na biele a farebné.

Biele sú Biela ušľachtilá, biela mäsová a landrase.

Farebné sú Duroc ( červený), Hampshire (čierno - biely) a Pietrain ( rôzne farby).

Biela ušľachtilá - pochádza z Anglicka. Je veľká, biela a má hmotnosť asi 300 - 400kg. Uši má vzpriamené. Priemerný denný prírastok vo výkrme je asi 800 g a plodnosť 12 prasiatok vo vrhu.

Biela mäsová - vznikla krížením na Slovensku. Je biela a má menšiu hmotnosť asi 250 - 300 kg a prírastok asi 600 a plodnosť 10 - 12 prasiatok vo vrhu. Uši má polosklopené.

Landrase - pochádza z Holandska. Je biely, dlhý a miery ako mäsová. Uši má sklopené.

Duroc - pochádza z Anglicka. Je červenej - hnedej farby, má vzpriamené uši, je veľký 300 - 400 kg, prírastok asi 600 -700 g a plodnosť asi 8 - 10 prasiat. Percento cenných mäsitých častí je 60%. Percento cenných mäsitých častí je podiel stehno, plece, krkovička, karé z jatočnej hmotnosti.

Hampshire - pochádza z Anglicka. Je čierne s bielym pásom cez predné končatiny a plece miery ako Duroc.

Pietrain - pochádza z Belgicka a vzniklo génovou mutáciou a veľmi strescitlivé, no má vysoký podiel mäsa - 62%.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19512-osipane/