Význam chovu:
- produkcia jatočných ošípaných na získanie kvalitného mäsa a tuku
- bravčové mäso je kvalitný produkt, s typickou chuťou, rýchlou kuchynskou úpravou
- obsahuje veľa aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok
Koža - v obuvníctve
Štetiny – výroba štetcov, kief, čalúneného nábytku
Kostný tuk – na výrobu mydla, sviečok
Chrupky a šľachy - výroba oleja
Črevá – v mäsopriemysle
Výkaly ošípaných – na hnojenie v RV
Plemená ošípaných – podľa charakteristických znakov a vlastností delíme ošípané:
Podľa telesného rámca:
- malé /150kg/
- stredné /250kg/
- veľké /nad 300kg/
Podľa rannosti:
- veľmi rané
- ranné
- neskoré
Podľa farby:
- biele
- červené
Podľa úžitkového typu:
- mäsové
- bekové
- masťovo mäsové
- mäsovo masťové
V SR sa chovajú plemená, ktoré delíme na biele a farebné.
Biele sú Biela ušľachtilá, biela mäsová a landrase.
Farebné sú Duroc ( červený), Hampshire (čierno - biely) a Pietrain ( rôzne farby).
Biela ušľachtilá - pochádza z Anglicka. Je veľká, biela a má hmotnosť asi 300 - 400kg. Uši má vzpriamené. Priemerný denný prírastok vo výkrme je asi 800 g a plodnosť 12 prasiatok vo vrhu.
Biela mäsová - vznikla krížením na Slovensku. Je biela a má menšiu hmotnosť asi 250 - 300 kg a prírastok asi 600 a plodnosť 10 - 12 prasiatok vo vrhu. Uši má polosklopené.
Landrase - pochádza z Holandska. Je biely, dlhý a miery ako mäsová. Uši má sklopené.
Duroc - pochádza z Anglicka. Je červenej - hnedej farby, má vzpriamené uši, je veľký 300 - 400 kg, prírastok asi 600 -700 g a plodnosť asi 8 - 10 prasiat. Percento cenných mäsitých častí je 60%. Percento cenných mäsitých častí je podiel stehno, plece, krkovička, karé z jatočnej hmotnosti.
Hampshire - pochádza z Anglicka. Je čierne s bielym pásom cez predné končatiny a plece miery ako Duroc.
Pietrain - pochádza z Belgicka a vzniklo génovou mutáciou a veľmi strescitlivé, no má vysoký podiel mäsa - 62%.