Olejniny
Olejniny
Olejniny sú v našom národnom hospodárstve surovinovou základňou pre celý rad odvetví potravinárskeho a ľahkého priemyslu. Olejninysú rastliny, ktorých semená obsahujú rastlinné oleje. Olej sa zo semien získava lisovaním. Zvyšky semien po vylisovaní- výlisky- sú krmivom pre dobytok.
Medzi olejniny, ktoré sa pestujú u nás patrí:
- slnečnica ročná,
- kapusta repková pravá (repka olejná),
- mak siaty.
Repka olejná
Je najrozšírenejšia olejnina na Slovensku. Patrí medzi naše dôležité a najčastejšie pestované olejniny. Je to rastlina náročnejšia na pestovanie. Pre svoj rast potrebuje dostatok výživných látok a hnojenie.
Semená sú bohaté na olej, ktorý sa získava lisovaním. Žltý repkový olej sa používa na výrobu stolového oleja, ktorý používame pri príprave jedál a pokrmových tukov. Zvyšky semien – výlisky sú kvalitným a výživným krmivom pre dobytok.
Ďalej sa využíva na výrobu liekov vo farmaceutickom priemysle, kožiarskom priemysle a gumárenskom priemysle.
Slnečnica ročná
Rastie u nás v najteplejších oblastiach. Je to vysoká bylina, má drsné listy a veľké kvety.
Semená sa lisujú, a tým sa získava slnečnicový olej. Slnečnicový olej sa používa na výrobu stolového oleja a stuženého tuku. Zvyšky semien sa využívaj ako kvalitné krmivo pre dobytok.
Mak siaty
Patrí medzi naše známe pestované kultúrne rastliny - olejniny. Je to jednoročná rastlina s veľkými nápadnými bielymi, ružovými či červenými kvetmi. Je známy bohatým obsahom vápnika, vitamínov, minerálov a nenasýtených mastných kyselín.
Mak siatyľudia pestujú najmä pre semená, ktoré sú dôležitou olejninou a v potravinárstve obľúbenou pochutinou. Suché makovice sa využívajú vo farmaceutickom priemysle.
Semená sa lisujú na olej, ktorý sa využíva napríklad v kozmetike na krémy, masti, či mydlá, ale aj pri výrobe náterov a farieb.
Lisovanie – je proces, pri ktorom sa pomocou vysokého tlaku získava olej zo semien rastlín.
Uskutočňuje sa za tepla alebo za studena. Lisovaním za studena sa získa kvalitný čistý olej s malým výťažkom. Lisovaním za
tepla sa získa menej kvalitný olej, preto sa najskôr lisuje za studena až potom za tepla. Lisovanie semien sa uskutočňuje nepretržite v
závitových lisoch.
Pred samotným lisovaním sa suroviny očistia, rozdrvia a zomelú, pričom sa upraví ich teplota a vlhkosť. Po
lisovaní sa získa odpad – pokrutiny (výlisky, používajú sa ako krmivo, pretože obsahujú bielkoviny), ktoré sa môžu ešte raz lisovať,
pretože v nich zostáva ešte olej, väčšinou sa extrahujú.
Extrakcia je dej, pri ktorom organické rozpúšťadlo
(benzén, trichlóretylén, acetón) rozpustí olej z olejnej suroviny. Uskutočňuje sa v extraktéroch, ktoré pracujú nepretržite, kde sa
rozdrvená olejnatá surovina pohybuje proti prúdu rozpúšťadla, pričom olej prechádza do roztoku. Z roztoku sa olej a rozpúšťadlo oddelia
destiláciou. Skvapalnené rozpúšťadlo sa znova môže použiť na extrakciu.
Potravinárske oleje: slnečnicový, repkový, olivový, palmový, kokosový, tekvicový, konopný, sezamový, ľanový, sójový, arašidový, mandľový