Ľuľok zemiakový , v bežnej reči len zemiak, je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny; väčší význam pre ľudskú výživu majú len pšenica, ryža a kukurica. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Ich široké uplatnenie v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od cyklických hladomorov a epidémií skorbutu.
Pre vysoký obsah škrobu sú zemiaky energetickou ľahkostráviteľnou a dobre využiteľnou potravinou. Uľahčuje aj trávenie ťažšie stráviteľných potravín napríklad: tukov. Bielkoviny zemiakov patria k najhodnotnejším rastlinným bielkovinám. Obsahom vitamínov a minerálnych látok ich zaraďujeme k ochranným potravinám. Zemiaky sa využívajú na výrobu vodky.
Obsahujú viac ako 70 % vody. Obsah škrobu je 12 – 20 %. Obsah bielkovín je asi 1,5 %. Z vitamínov je tam vitamín C, zo skupiny B Karotén. Obsah vitamínu C klesá pri skladovaní a pri tepelnej úprave. Minerálne látky nachádzajúce sa v zemiakoch: draslík, fosfor, železo, vápnik.
Podľa obdobia zberu: Skoré – zbierajú sa v máji a júni, poloskoré – v júli, septembri, neskoré – september, október a sú určené na skladovanie.
Medzi najvýznamnejších škodcov patrí háďatko zemiakové ktoré je tiež karanténne. Tento škodca dokáže v pôde prežívať pomerne dlho, takže pozemky ním zamorené nie je možné používať na pestovanie zemiakov po dobu 20-25 rokov aj dlhšie. Notoricky známym škodcom je tiež pásavka zemiaková, ktorej larvy sa živia zemiakovými listami.
Skladovaním zemiakov strácajú na hmotnosti (voda sa vyparuje a zemiaky dýchajú). Tiež sa znižuje ich kvalita, menia farbu, klíčia, znižuje sa hmotnosť, úbytok vitamínu C, vráskavejú. Pred skladovaním musia byť osušené. Skladajú sa v pivniciach a hrobliach, sú to tmavé vzdušné priestory dobre vetrateľné, vzduch ma byť vlhký a chladný. Teplota + 4 a +8 °C. Znížením teploty pod -1°C zemiaky mrznú a stanú sa nepoužiteľný