Zóny pre každého študenta

Výrobné podniky a ich činnosti

Výrobné podniky a ich činnosti

Výroba – činnosť, pri kt. sa transformujú (menia) výr. vstupy na výr. výstupy

Stránky výroby

Zákl. ciele výroby

Princíp maxima – s danými výr. vstupmi vyrobiť max. množstvo výr. výstupov (Podnik má na sklade 500 m3 dreva, z neho má vyrobiť maximálne množstvo stolov)

výstup

vstup

 

Produktivita =

(Koľko € výstupov dosiahne podnik z 1 € vstupov)

45 000

10 000

 

Podnik vyrobil 1 500 ks stola v hodnote 45 000€ pričom spotreboval výr. vstupy v hodnote 10 000 €.

P = = 4,5€

Na 1 € vstupov dosiahol podnik 4,5 € výstupov.

Produktivita sleduje vecnú stránku výroby.

  1. Hospodárnosť

Princíp minima – dané výr. výstupy dosiahnuť s min. spotrebou výr. vstupov (Podnik má vyrobiť 1 000 ks stolov pri čo najnižších vstupoch)

vstup

výstup

 

Hospodárnosť =

(Na vytvorenie x výstupov podnik spotreboval výr. vstupov za x €)

10 000

45 000

 

Podnik vyrobil 1 000 ks stolov v hodnote 45 000 €, pričom spotreboval výr. vstupy v hodnote 10 000 €.

H = = 0,22 €

Podnik spotreboval 0,22 € vstupov na 1 € výstupov

Hospodárnosť sleduje organizačnú a hodnotovú stránku výroby. Výroba je cieľavedomá činnosť.

Členenie výroby

– predstavujú špecializáciu podniku

  1. Doplnková výroba – výstupom sú výrobky, kt. nie sú hl. výr. programom

– súvisia so špecializáciou (využitie výr. kapacít, resp. odpadu zo zákl. výroby

  1. Pridružená výroba – výstupom sú výrobky, kt. nesúvisia o špecializáciou podniku

Cvičenie

Určte o aký výr. proces ide

  1. Výroba el. energie – nepret.
  2. -//- pekárenských výrobkov – pretr.
  3. -//- automobilov – pretr., cykl.
  4. -//- fontána na objednávku – pretr., necykl.
  5. -//- mydla – pretr.
  6. -//- šperkov – pretr., necykl.

Určte o akú výrobu (výr. proces) ide

  1. Opracovanie plechu na výrobu áut – predzhot. fáza
  2. Výroba súčiastok – zhotov. f.
  3. Lakovanie karosérie auta – dohot. f.
  4. Sušenie múky na výrobu pekárenských výrobkov – prezhot. f.
  5. Výroba dielov na montovaný dom – zhotov. f.
  6. Zošívanie jednotl. dielov kabáta – dohot. f.
  1. Sériová výroba
    • druhy výroby sa po určitom čase striedajú (série)
    • Vyskytuje sa najčastejšie
    • Výroba sa môže pružnejšie prispôsobiť požiadavkám trhu
    • príprava nie je tak podrobná ako pri hromadnej výrobe
    • Viac sa využívajú univerzálne stroje a nástroje
    • Organizácia výr. procesu je zložitejšia a nákladnejšia
    • výroba odevov, áut, sedacích súprav, bielej techniky,...

Druhy sériovej výroby

  1. Kusová výroba
    • Veľký počet druhov v malom množstve (1 ks, resp. opakuje sa po dlhom čase)
    • Nepravidelnosť
    • výrobky sa líšia, sú vyrábané podľa požiadaviek spotrebiteľa
    • Náročná konštrukčná a technol. príprava výroby (každý výrobok – samostatná príprava Þ čas. a fin. náročnosť
    • Vysokokvalifikovaní zamestnanci (vykonávajú rozličné práce)
    • Univerzálne stroje a zariadenia
    • Nižšia deľba práce
    • zariadenia sa využívajú nerovnomerne
    • Riadenia a organizácia práce sú zložitejšie
    • večerné šaty na objednávku

Príprava výroby

Je veľmi dôležitá etapa. Ovplyvňuje budúci predaj výrobkov i VH podniku, uskutočňuje sa pred výrobou. Začína sa marketingovou prípravou (prieskum trhu Þzistenie potrieb zákazníkov, analýza trhu).

Etapy prípravy výroby

Zahŕňa:

  1. Konštrukčnú prípravu výroby

Príklad

Postup prác pri konštrukčnej príprave

-Vypracovanie štúdie (skúmajú sa podobné výrobky, robia sa súpisy patentov, rozhoduje sa o nákupe licencie,...)

-Vypracovanie projektu (navrhne riešenie výrobku)

-Rozpracovanie projektu a vyhotovenie konštrukčnej dokumentácie prototypu

-Vytvorenie prototypu a jeho preverenie (skúšky)

-Úprava dokumentácie pre sériovú výrobu

  1. Technol. prípravu výroby – zameriava sa na vypracovanie výr. postupov
  1. Ekonomická príprava výroby – zameriava sa na určenie predpokladaných :

Na základe výsledkov sa rozhodnú či vyrábať alebo nie.

Poprípade nasleduje nábeh výroby.

Zákonitosti výr. procesu

Vo výrobe môže ísť napr. o proporcionálnosť medzi:

Výhody:

a v pravidelných intervaloch vychádzajú z výroby výr. výstupy.

Výhody:

Výrobné faktory

 – DHM

– zásoby.

Výrobok

Cvičenie

Určte charakter výrobku

Funkcie výrobku

„Akým spôsobom uspokojuje spotrebiteľ svoju spotrebu a aké ďalšie požiadavky kladie na výrobok?“

Obsah doplnkovej funkcie

  1. kvalita výrobku – predstavuje jeho schopnosť plniť funkciu (spoľahlivosť, presnosť,...), je garantovaná normami
  2. dizajn – znamená stvárnenie produktu tak, aby mal určité estetické vlastnosti a bol súčasne funkčný
  3. doplnky – predstavujú konkurenčný nástroj, prostredníctvom kt. sa výrobok daného podniku líši od konkurenčných výrobkov
  4. obal – prostriedok určený na ochranu produktu pred škodlivými vonkajšími vplyvmi, zabraňuje škodám na výrobku, uľahčuje obeh a spotrebu výrobkov

Druhy obalov

Funkcie obalu

  1. značka, goodwill, imidž – funkcie rozhodujúce o konkurencieschopnosti

– montáž, servis

– garancie (záruky) – povinné, dobrovoľné

– služby pri predaji,...

Právna ochrana výrobku

Značka – reprezentuje kvalitu. Odlišuje výrobok jedného výrobcu od výrobkov od iných firiem. Značka je pre výrobcu veľmi dôležitá, pretože pomáha výrobcovi predávať výrobok, spotrebiteľovi pomáha identifikovať výrobok. Potvrdzuje originalitu a osobitosť výrobku.

Značka po zápise do osobitého registra., kt. vedie Úrad priemyselného vlastníctva SR, sa stáva ochrannou značkou. â

Spôsoby vyjadrenia ochranných známok :

Ochranná známka by mala spĺňať tieto požiadavky:

Spôsoby vzniku ochranných známok:

Práva majiteľa ochrannej značky:

Funkcie OZ:

OZ môžu byť:

  1. individuálne – slúžia na označenie výrobkov 1 FO, resp. 1 PO (Škoda, RAJO)
  2. kolektívne – slúžia na označenie výrobkov PO, resp. FO, kt. sú nejakým spôsobom prepojené (COOP Jednota)

mnohé obch. značky si dnes nechávajú vyrábať tovary pod svojimi tzv. privátnymi značkami TESCO, COOP Jednota (dodávateľ býva často anonymný).

Význam privátnych značiek:

Výrobný program

Výr. program – je súhrn výrobkov, kt. môže podnik v určitom období vyrábať. Vyjadruje sortiment a kvalitu výrobkov. Nie je stabilný, zmeny v ňom nazývame inovácie výr. programu.

Pri zostavovaní výr. programu podnik vychádza:

  1. z požiadaviek trhu (výrobky, o kt. je záujem)
  2. z vlastných výr. možností (kapacita p, fin. prostriedky, stroje,...)
  3. z možností získania potrebných zdrojov (výr. faktorov) na trhu (kvalifikovaní zamestnanci, technológie,...)
  4. z ukazovateľov ekonomickej efektívnosti

Ciele podniku, kt. výr. program musí zabezpečiť:

Sortiment výroby

  1. široký – veľký počet rôznych druhov výrobkov
  2. úzky – niekoľko druhov výrobkov
  3. hlboký – z jednotl. druhov výrobkov viac variantov
  4. plytký – jeden resp. málo variantov z jednotl. druhov výrobkov

Cvičenie

Rozhodnite o aký sortiment ide :

-podnik na výrobu nábytku vyrába kuchyne, kreslá, stolíky, stoličky, skrine, ... , každý druh v 2 variantoch – Š, P

-elektráreň vyrába el. energiu – Ú, P

-podnik vyrába zmrzlinu – kakaovú, vanilkovú, čerešňovú, kivi, kávovú, tiramisu – Ú, H

-podnik vyrába pizzu v 7 prevedeniach – Ú, H

-sklárne dodávajú na trh poháre, osvetlenie, ozdoby, misy, taniere vo viacerých prevedeniach – Š, H

Výrobný plán

Faktory ovplyvňujúce tvorbu výr. plánu:

Jednotky vyjadrenia objemu výroby vo výr. pláne

Výrobná kapacita podniku

Faktory ovplyvňujúce veľkosť výr. kapacity:

  1. zariadenie – stroje
  2. sila
  3. Výr. plocha – budovy, stavby, pôda

Rozhodujúce faktory pri určení výr. kapacity závisia od charakteru výroby.

Spôsoby vyjadrenia výr. kapacity:

Výpočet výr. kapacity

Základom je výr. kapacita 1 stroja.

Využiteľný čas. fond (Fv) – vyjadruje počet dní, počas kt. môže podnik využívať výr. kapacitu

Výpočet Fv

Kalendárny čas. fond (365 dní)

– počet dní prac. pokoja, prac. voľna, štátom uznávaných sviatkov

Nominálny čas. fond

– počet dní na nevyhnutné prac. prestávky (údržba, opravy, prestroje)

Využiteľný čas. fond

Spôsoby výpočtu výr. kapacity (Kv)

Kv = Fv . Nv ® norma výrobnosti

Podnik vyrába nápoje. Pracuje vo viaczmennej prevádzke a jeho využiteľný čas. fond je 5 200 hod. Max. hod. výkon stroja 110 hl nápojov. Vypočítajte Vk.

Vk= 5 200 . 110

= 572 00 hl nápojov

 

Kv = Fv

NP ® norma prácnosti

Podnik vyrába práčky. Jeho využiteľný čas. fond je 5 200 h. za 12 min. sa vyrobí 1 práčka. Kv?

Kv=5200

0,2

=26 000 ks práčiek

Využívanie výr. kapacity

  1. čas využitie (extenzívne)

% využitia Vk = skutočný čas výkonu stroja x 100

Fv

  1. výkonové využitie (intenzívne)

% využitia Vk = skutočný objem výroby x 100

Kv

  1. celkové využitie (integrálne)

% využitia Vk = (koef. Ext. Vyžívania x koef. Int. Využívania) x 100

Ročný využiteľný ČF výr. zariadenia je 8 000 h. Skutočne sa zariadenie využíva 6 000 h. Max. sa na tomto zariadení vyrobí 250 ks výrobkov, v skutočnosti je to 200 ks.

  1. Čas. využitie

% využitia = 6 000 x 100 = 75 %

8 000

  1. Výkonové využitie

% využitia = 200 x 100 = 80 %

250

  1. Využitie

% využitia Vk = (0,75x0,80) x 100 = 60 %

Celkovo sa výr. kapacita výr. zariadenia využíva na 60 %.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19517-vyrobne-podniky-a-ich-cinnosti/