Obilniny

OBILNINY

Sú to jednoklíčtolistové rastliny, ktoré patria do čeľade lipnicovitých. Kvetné obaly sú dostavené do súkvetí – klásky, klasy, ktoré tvoria zložené súkvetie. Kvety sú obojpohlavné. Majú zväzkovité korene alebo podzemky. Stonka je steblo, ktoré je zvyčajne duté, niekedy je plné, ako napríklad u kukurice. Listy majú dlhé čiarkované čepele. V semenníku majú iba jedno vajíčko a plodom je zrno.

Obilniny sú dôležitou zložkou rastlinného systému, ale veľmi dôležité sú pre organizmy.

Pre človeka predstavujú nevyhnutnú zložku potravy. Stáva sa, že obilniny nemôžu jesť niektoré ľudia. Títo ľudia trpia coeliakliou (celiakliou). Je to alergia na lepok, čiže múčne výrobky, preto majú špeciálnu bezlepkovú diétu.

Delenie obilnín:

Pšenica ozimná

Význam pestovania: pšenica patrí k najdôležitejším chlebovým obilninám. Väčšinou sa pestuje jej ozimná forma. Jarná pšenica sa pestuje na menšej ploche.

Biologická charakteristika: klíči pri teplote 3-40°C, po sejbe vychádza týždeň, seje sa od septembra do októbra.

Raž siata

Termín sejby raže je závislý od nadmorskej výšky, vo vyšších polohách sejeme do 15. septembra, v nižších polohách do 7. októbra. Redšie porasty dobre odnožia, zakorenia a sú odolnejšie proti plesni snežnej.

Jarný jačmeň

Vysieva sa skoro na jar v závislosti na stave pôdy. Hĺbka sejby je 30 – 50 mm.

Ovos siaty

Sejba: odporúča sa včasná, dosiahne sa dobrá úroda, ale menej ho napáda zunčavka jačmenná. Šírka riadkov: 125 mm aj menej. Hĺbka sejby: 30 – 50 mm, po sejbe je vhodné valcovanie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19518-obilniny/