Zóny pre každého študenta

Stroje a zariadenia na spracovanie pôdy

Stroje a zariadenia na spracovanie pôdy

A/ ORBA – základná príprava pôdy, poznáme tieto typy:

Podmietka do hĺbky 50 až 120 mm, robí sa po zbere obilnín, po nej ide hlboká orba.
Plytká orba 150až 180 mm.
Stredná orba 180 až 250 mm.
Hlboká orba 250 až 350 mm – robí sa na jeseň alebo na jar.
Veľmi hlboká orba do hĺbky 350 mm. 
Rigolovanie 500 až 800 mm. 
Rozdelenie pluhov: radlicové, tanierové, rotačné. 

B/ smykovanie

Smyky: zrovnávajú povrch poľa, čiastočne drvia a zatláčajú hrudy, nakyprujú vrchnú vrstvičku pôdy, aby sa zmenšilo vyparovanie pôdy. 
Smyky delíme podľa pripojenia na: prívesné a návesné. 
Podľa tvaru pracovných častí na: hladké, prstencové, ozubené, klincové, kombinované. 

C/ bránenie

Brány: používajú sa ku kypreniu povrchu pôdy k rozrušovaniu pôdne prísušku, k ničeniu mladých burín, k vytrhávaniu koreňov burín z pôdy, k dosiahnutiu požadovanej štruktúry pôdy pred sejbou. 
Podľa spôsobu pripojenia: nesené, návesné.

D/ Kypriče:

sú naradím na plošnú kultiváciu pôdy pred sejbou alebo vysadzovaním. Ich hlavným účelom je kyprenie pôdy a ničenie burín. Okrem kyprenia pôdy majú aj drobiaci účinok. 

E/ valcovanie 

Valce: používajú sa na spevnenie pôdy, keď je nadmerne nakyprená prípadne veľmi vymrznutá, na drvenie hrúd a vyrovnávanie menších nerovností. Valce obnovujú pôdnu kapilaritu a umožňujú prístup vlahy k semenám. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19519-stroje-a-zariadenia-na-spracovanie-pody/