Ako znížiť výdaje za energie v domácnosti

Ako znížiť výdaje za energie v domácnosti

Ceny za energie idú každým rokom citeľne nahor, čo si budeme nahovárať? Nie je preto na škodu začať s hľadaním dostupných úsporných opatrení.

V porovnaní s rokom 2018 stúpli v roku 2019 ceny za všetky energie s výnimkou dopravy. Najviac, až o 4,2 percenta, vzrástli v kategórii bývanie a prognóza na rok 2020 nie je o nič priaznivejšia. Rast cien bude pokračovať, pričom slovenské domácnosti si priplatia predovšetkým za energie. Dobrá správa však je, že takmer každá dnešná domácnosť má manévrovací priestor na to, aby sa v nej plytvalo energiami menej. 

Tepelné mosty vás okrádajú

Voľným okom neviditeľné úniky, nazývané tepelné mosty, vám ročne dokážu z peňaženiek vytiahnuť aj o niekoľko desiatok eur viac, než je nutné. Tepelné mosty sa vytvárajú v miestach, kde dochádza k prerušeniu celistvosti vrstiev stavebnej konštrukcie vášho domu či bytu.

Väčšinou vznikajú pri zle odvedenej práci počas rekonštrukcií starších objektov. Na vine môže byť v takomto prípade nedostatočná tepelná izolácia stien, stropov, strechy i celých základov. Na základe toho z domu nevedomky uniká teplo a spolu s ním aj peniaze navyše.

Problematika tepelných mostov sa môže týkať každej jednej domácnosti bez ohľadu na vek či kvalitu nehnuteľnosti.

Už dva milimetre zmenia vašu domácnosť

Na trhu sa objavila novinka v podobe unikátnej omietky. Nemusíte sa pritom obávať niekoľkotisícovej investície na vonkajšie zateplenie fasády. Stierku stačí aplikovať v interiéri, pričom už jej dvojmilimetrový náter zásadne eliminuje únik tepla z vašej domácnosti. „Hlavné výhody a odlišnosti unikátnej patentovanej aktívnej omietky Nano Coat Home oproti iným, bežným typom omietok spočívajú v špeciálnej technológii výroby a v patentovanom zložení, obohatenom o sklenené mikroguľôčky, sčasti naplnené vákuom. Ide o ekologický, mimoriadne ľahký, zdravotne neškodný materiál s vysokou paropriepustnosťou, ktorý okamžite zlepšuje tepelný komfort v miestnosti a vytvára zdravú vnútornú mikroklímu. Je vhodný na elimináciu tepelných mostov,“ spresňuje špecifikácie nanoomietky Ing. Karabáč z Helske.

V praxi to znamená, že po aplikovaní systému sa interiér domácnosti rýchlejšie vyhreje a zvolená teplota sa udrží dlhšie. Majiteľ nehnuteľnosti tak pocíti okamžitú úsporu energií. Závisí pritom aj od typu konštrukcie a vykurovania.

Nemenej dôležité zdravotné hľadisko 

Problém tepelných mostov má dve zásadné roviny. Tou prvou je už zmienený ekonomický únik, no rovnako dôležitý je aj hygienický aspekt, ktorý môže mať škodlivý vplyv na naše zdravie. „Na chladnom povrchu tepelných mostov v interiéri sa kondenzuje vodná para a lokálna relatívna vlhkosť vzduchu môže stúpnuť nad 80 %. Tak vzniká ideálne prostredie na rast plesní, ktoré sú nebezpečným zdrojom alergénov,“ upozorňuje na riziká Ing. Štefan Karabáč, stavebný inžinier z HELSKE, podľa ktorého je nebezpečenstvo plesní novodobým problémom.

V minulosti tepelné mosty vplyv na vznik plesní v domácnostiach nemali, keďže sa vo väčšej miere kúrilo pevnými palivami v kachliach. Vzduch sa nimi nasával a zároveň odsával vo forme spalín komínom rovno von z domu. Okrem toho miestnosti sa vetrali intenzívnejšie ako dnes. Vnútorný vzduch bol v zime suchší, a preto na studených povrchoch nedochádzalo k výdatnej kondenzácii vodnej pary.

Stop tepelným mostom i vzniku plesní

Ak by sme mali v stručnosti zhrnúť hlavné stavebné problémy, ktoré nanoomietka rieši, tak ide o eliminovanie tepelných mostov v budove, odstránenie kondenzácie vody po rekonštrukciách, odstránenie príčin vzniku plesní, vnútornú izoláciu stien, odstránenie sálavého chladu alebo tepla z nezaizolovaného muriva a v neposlednom rade o úsporu nákladov na energie,“ dodáva stavebný inžinier.

Omietka od HELSKE je vhodná do nízkoenergetických a pasívnych nehnuteľností, ako aj do budov, v ktorých sa vyskytujú alergici a astmatici, nakoľko zabraňuje rozširovaniu mikroorganizmov a plesní na povrchu. Aplikovať ju možno do celej miestnosti alebo len lokálne – napríklad na okenné špalety, prípadne na najchladnejšie steny v bytoch, z ktorých okamžite odstráni sálavý chlad.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/19598-ako-znizit-vydaje-za-energie-v-domacnosti/