Tvorba ceny v spoločnom stravovaní

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: katarina05 (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 520 slov
Počet zobrazení: 3 713
Tlačení: 177
Uložení: 161

Tvorba ceny v spoločnom stravovaní

A) –definujte pojmy cena a cenová politika

 Cena – je hodnota tovaru vyjadrená v peniazoch, dohodnutá medzi predávajúcim a kupujúcim

Základnou právnou úpravou je zákon o cenách, ktorý upravuje pravidlá dohadovania, uplatňovania, regulácie a kontroly cien výrobkov a služieb v tuzemsku alebo v zahraničí

Dohoda o cene musí obsahovať – názov tovaru, jednotku množstva, kvalitatívne podmienky, dodacie podmienky, iné podmienky

Druhy cien – rovnovážna, predajná, nákupná cena, konkurenčná, monopolná cena, voľná, regulovaná, svetová, domáca cena

Cenová politika – sa zaoberá rozhodovaním o tvorbe cien

Určuje – celkovú úroveň cien, spôsob tvorenia cien, úroveň cien nových produktov, pravidlá pre zmeny cien, pravidlá pre zľavy

-vysvetlite funkcie ceny

V cene tovaru a služieb sa ich predajom vrátia podniku vynaložené náklady a priestor pre zisk

Cena usmerňuje ponuku a dopyt

Cena ovplyvňuje konkurencie schopnosť v podniku

Cena súvisí s tvorbou imidžu podniku (zákazník vníma cenu ako odraz kvality)

-uveďte koncepcie tvorby ceny

  1. Nákladová koncepcia – prevláda v našej praxi, východiskom sú vlastné náklady, ku ktorým sa pripočíta zisk, podnikateľ vypočíta hranicu, pod ktorú by cena nemala klesnúť
  2. Trhová koncepcia – cena sa neodvodzuje od vlastných nákladov, ale od stavu dopytu a ponuky, cena je zameraná na cieľové skupiny
  3. Kombinovaná koncepcia – nákladová cena sa prispôsobuje požiadavkám trhu

-vysvetlite princíp fungovania nepriamych daní

 Nepriame dane: viažu sa na tovar a služby, odovzdávajú sa sprostredkovane, daňovník nie je známy, dane zaťažujú daňovníka (spotrebiteľa), ale platiteľom dane je dovozca, výrobca (pri spotrebnej dani) alebo predajca (pri DPH)

Delia sa na: univerzálne: vzťahujú sa na všetky druhy tovaru v tuzemsku (DPH)

Selektívne: vzťahujú sa len na vybrané druhy tovarov podľa daňových zákonov (spotrebné dane – daň z piva, vína, liehu, tabakových výrobkov, uhlia a zem. plynu,...)

Účty nepriamych daní:

  • DPH – 343
  • Spotrebné dane – 345

-vypočítajte výšku DPH ak predajná cena nápoja je 1,06€

  1. B) - vysvetlite tvorbu ceny v spoločnom stravovaní

Dôležitá úloha v gastronómii je kalkulácia cien jedál a nápojov

Cena tovaru má: 1. Zabezpečiť krytie nákladov podniku

  1. priniesť primeraný zisk
  2. byť akceptovaná zákazníkom

Obstarávacia cena (OC): cena, za ktorú podnik nakupuje tovar a služby od dodávateľov

Predajná cena (PC): cena, za ktorú podnik predáva tovar a služby konečným spotrebiteľom

Obchodná marža (OM): je rozdiel medzi OC a PC

: má podobu zrážky z PC alebo prirážky k OC

- popíšte tvorbu vlastných receptúr a ich význam

Pohostinské zariadenia vypracovávajú pre spestrenie ponuky vlastné receptúry. Novovytvorený pokrm musí byť kvalitatívne nový. Líši sa od dosiaľ známych receptúr.

Vlastné receptúry sa tvoria na základe:

  • návrhov šéfa kuchyne, zamestnancov alebo hostí
  • národných alebo regionálnych zvyklostí – odpozorovanie, rodinné recepty
  • prekladu z cudzieho jazyka – musíme poznať reč, z ktorej prekladáme, ale aj národné gastronomické zvyklosti a technologické postupy. Prekladateľ musí presne vystihnúť gastronomickú terminológiu.

Náležitosti receptúr:

  • názov jedla
  • evidenčné číslo receptúry
  • množstvo: 10 porcií, 100 porcií, 1 kg, 1 ks
  • charakteristika pokrmu
  • surovinové zloženie
  • výrobné a tepelné straty
  • výťažnosť
  • výrobný postup

- objasnite princíp ochrany spotrebiteľa a charakterizujte ostatné orgány vonkajšej kontroly

Orgány vonkajšej kontroly:

Slovenská obchodná inšpekcia, Energetická inšpekcia, Daňový úrad, Živnostenský úrad, bankový dozor, obec, okresný úrad, protipožiarna inšpekcia, inšpekcia akosti, hygiena, colný úrad

C) - zaúčtujte nasledovné druhy nákladov:

Spotreba materiálu 501/112

Údržba chladiacich zariadení vykonaných dodávateľsky 511/321

Faktúra za spotrebu elektrickej energie 502/321

Cestovné vyplatené zamestnancovi v hotovosti 512/211

Poštovné hradené v hotovosti 518/211

Hrubé mzdy zamestnancov 521/331

Krádež v pokladnici neznámym páchateľom 569/211

Poplatok za vedenie účtu v banke 538/221

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Kalkulácie cien jedál a nápojov #tvorba cien jedál a nápojov #funkcie ceny #cena, význam ceny, druhy cien


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.044 s.
Zavrieť reklamu