Finančný manažment v hoteli

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: katarina05 (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 532 slov
Počet zobrazení: 1 966
Tlačení: 130
Uložení: 106

Finančný manažment v hoteli

A)-vysvetlite pojem a úlohy finančného manažmentu v hoteli

Finančný manažment sa zaoberá finančnými aspektmi činnosti podniku. Jeho obsahom je riadenie finančných procesov podniku v podmienkach trhového hospodárstva.

 Finančný manažment chápaný ako riadenie finančných procesov v podniku zahŕňa štyri činnosti:

1.) Finančné plánovanie – hlavná úloha je formulovať finančné ciele podniku, ktoré vychádzajú zo základného cieľa podnikateľskej činnosti.

2.) Finančné rozhodovanie – zahŕňa strategické a operatívne rozhodnutia. Strategické rozhodnutia sa pritom týkajú najmä vzťahov podniku k ekonomickému okoliu a operatívne rozhodnutia sa zameriavajú spravidla do vnútra podniku.

3.) Organizovanie finančných procesov – každodenná činnosť, ktorá zabezpečuje, aby sa prijaté finančné rozhodnutia v podniku dôsledne uplatňovali.

4.) Finančná analýza a kontrola – hodnotí stupeň dosahovania finančných cieľov v uplynulých obdobiach (analýza ex-post) a identifikuje vývoj budúceho finančného zdravia podniku (analýza ex-ante).

Úlohy finančného manažmentu

Poznáme tri základné úlohy finančného manažmentu:

1.) Úloha získať pre podnik kapitál – charakterizuje sa ako proces financovania. Predpokladá dôkladnú znalosť tzv. ekonomického okolia, ktoré na podnik pôsobí. Externé zdroje kapitálu zahŕňajú vklady vlastníkov, úverové zdroje, nenávratné dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu, miestnych rozpočtov, účelových fondov a nadácií. Interné zdroje kapitálu sú odpisy, zisk po zdanení, vnútorná redistribúcia kapitálu.

2.) Efektívna alokácia kapitálu – charakterizuje sa ako proces investovania a zahŕňa vyhľadávanie (je úlohou strategického plánovania) a hodnotenie jednotlivých podnikateľských projektov.

3.) Rozdeľovanie finančných výsledkov – musí citlivo reagovať na vývoj externých faktorov a vnútropodnikové potreby. Externé faktory sú predovšetkým spôsob a intenzita zdaňovania podnikových dôchodkov. Rozdeľovanie disponibilného zisku je dané najmä vnútornými potrebami podniku.

- uveďte formy tuzemského platobného styku

Platobný styk je súčasťou kúpno-predajných vzťahov

Platobný styk predstavuje všetky druhy platieb, ktoré sa uskutočňujú medzi FO a PO v rámci obchodných i osobných vzťahov. Zabezpečuje presun finančných prostriedkov ad jedného subjektu k druhému subjektu.

Formy tuzemského platobného styku sú –hotovostný, bezhotovostný, kombinovaný

Hotovostný platobný styk – častejšie sa využíva v neobchodných (osobných) priamych platbách v hotovosti pomocou bankoviek a mincí.

Medzi výhody HPS – nedochádza k insolventnosti, okamžitá platba

Nevýhody HPS –riziko krádeže, strata času (prepočítavanie a kontrola), nákladovosť (ochrana)

Doklady HPS-PPD,VPD, pokladničný blok, poštový peňažný preukaz, dobierková pošt. služba

Bezhotovostný platobný styk – peniaze sa používajú vo forme depozitných bankových peňazí, reálne sa hotovosť do obehu nedostáva, pohyb peňazí nastáva na BÚ účastníkov platby, podmienka je že musia mať zriadený účet v niektorej z komerčných bánk

Výhody BPS – rýchlosť, operatívnosť, úspornosť(čas, úroky), bezpečnosť,

Nevýhody BPS – peniaze nie sú okamžite k dispozícii, dochádza k insolventnosti

Doklady BPS – príkaz na úhradu/inkaso, šek, trvalý príkaz, hromadný príkaz

Kombinovaná platobný styk – prepojenie hotovostného a bezhotovostného plat. styku. Môžu nastať dva prípady KPS -1.platiteľ uhrádza peniaze v hotovosti a príjemca ich dostane na účet v banke

2.platiteľ posiela peniaze prostredníctvom banky a príjemca ich dostane v hotovosti

- popíšte druhy finančnej evidencie na recepcii v hoteli

Hotelový denník: prvotným dokladom pre finančnú evidenciu. Vyhotovuje sa denne, denne sa uzatvára a vykonáva sa vyúčtovanie tržby za hotové a na úver. V novom denníku nasledujúci deň sa zapíšu zostatky z predošlého dňa a nové príjazdy hostí.

Náležitosti: meno a národnosť, číslo izby, cena izby, počet osôb, prístelka, služby, súčet dennej tržby, zaplatené celkom. Pre stĺpec „zaplatené“ je vedený pokladničný blok potvrdeniek s kópiou. Originál sa odovzdá hosťovi a kópia zostáva v knihe a jej súčet je členený na účty za hotové a účty na úver.

Hotelový účet: sa vo všetkých kolónkach musí zhodovať s kolónkami hotelového denníka. Účet sa zhotovuje pre každého hosťa, ktorý platí za ubytovanie. Jednotlivé služby sa evidujú na základe dokladov zo stredísk a prikladajú sa k hotelovým účtom.

Hotelová potvrdenka o zaplatení: originál sa prikladá k hotelovému účtu. Suma uvedená na potvrdenke musí súhlasiť so sumou na hotelovom účte.

Potvrdenka obsahuje meno hosťa, číslo izby, cenu za ubytovanie, cenu za ostatné služby celkom, pobyt od –do, počet osôb, dátum, pečiatka hotela, podpis pracovníka.

Kniha telefónnych – faxových potvrdeniek: potvrdenka sa vystavuje za každý tel. hovor a faxovú správu. Dátum, hodina, doba trvania hovoru, volané miesto, účtovaná suma, číslo izby, ak je ubytovaný.

Faktúra na úver: náležitosti sú dané podnikovou smernicou.

- charakterizujte pasívne bankové operácie

Vkladové operácie: veľa ľudí venuje veľa energie zarobením peňazí, ale vôbec nevenujú pozornosť tomu, ako s nimi hospodáriť

Zásady investovania:

  1. pravidelne sporiť
  2. časť peňazí v rezerve
  3. čím vyšší výnos, tým vyššie riziko
  4. rozloženie rizika – viacero inštitúcií na uloženie peňazí

- úrok – cena za požičanie peňazí

- úroková sadzba – percentuálne vyjadrenie výnosov

- úrokovacie obdobie – časový úsek so stanovenou úrokovou sadzbou

p.a. – per annum: ročne

p.s. – per semester: polročne

p.q. – per quartale: štvrťročne

p.m. – per mensem: mesačne

p.d. – per diem: denne

  • úroková sadzba môže byť:
  1. pevná – pevne stanovená na určité obdobie
  2. pohyblivá – premenlivá, počas úrok. Obdobia sa môže meniť
  • medzi pasívne operácie bánk patria vklady buď v užšom alebo širšom slova zmysle
  • vklady v užšom slova zmysle sú:
  1. vklady na požiadanie
  2. úsporné vklady
  3. termínované vklady
  • vklady v širšom slova zmysle:
  1. depozitné certifikáty
  2. bankové obligácie

Vklady na požiadanie

  • vklady, ktoré si klienti ukladajú na svoj bežný účet
  • týmito prostriedkami môžu majitelia účtov neustále voľne disponovať
  • z hľadiska likvidity banky predstavujú vklady na požiadanie veľké riziko
  • podľa toho, kto vkladá svoje peniaze na bežný účet v banke rozlišujeme:
  1. vklady podnikateľských subjektov
  2. vklady obyvateľstva
  3. vklady vlády a miestnych orgánov
  4. vklady bánk
  5. iné vklady
  • vklady si vyžadujú písomné uzavretie zmluvy, musia byť dodržané určité náležitosti, napr. u fyz. osoby podnikateľa je to živnostenský list, IČO

Úsporné vklady

  • peňažné prostriedky, ktoré ukladajú prevažne fyz. osoby na základe zmluvy
  • doba uloženia týchto peňazí je dlhšia ako boli vklady na požiadanie
  • pre banku z hľadiska likvidity predstavujú pomerne stabilný úverový zdroj
  • sú úročené vyššou úrokovou sadzbou ako vklady na požiadanie
  • patria sem vklady na vkladných knižkách, vklady na rôznych druhoch účtov
  • najznámejším spôsobom sú vklady na vkladných knižkách, ktoré vystaví banka klientovi pri prvom vklade
  • do vkladnej knižky sa zaznamenáva:
  1. zmena sumy vkladu
  2. konečný stav vkladu
  3. výška úroku
  4. výpovedné lehoty
  5. iné skutočnosti (meno, ...)

Termínované vklady

  • vklady, ktoré banka prijíma na presne stanovenú dobu
  • klient sa dobrovoľne vzdáva na určitú dobu disponovať svojím vkladom
  • pre banku sú termínované vklady pomerne stabilným peňažným zdrojom
  • podmienky na vedenie a otvorenie term. Účtov si banka stanovuje individuálne
  • základnou podmienkou na otvorenie účtu je zmluva a zloženie zákl. vkladu
  • z časového hľadiska môžu byť:
  1. krátkodobé – vklady s obmedzením vyberania uložených peňazí, od 1 – 12 mesiacov, slúžia na uspokojenie potrieb, napr. dovolenka, nákup elektrospotrebiča,...
  2. strednodobé – vklady, ktorých doba obmedzenia disponovania s peniazmi je od 1 – 4 rokov
  3. dlhodobé – vklady, s dlhodobým obmedzením vyberania peňazí, vklady uložené na viac ako 4 roky
  • výber term. vkladu môže byť 2 spôsobmi:
  1. termínom splatnosti: pri dohodnutom termíne splatnosti sa vkladateľ zaväzuje, že vklad vyberie až po uplynutí vopred dohodnutej lehoty
  2. výpovednou lehotou: realizuje sa až po uplynutí výpovednej lehoty, výpovedná lehota sa vypočíta od dňa oznámenia klienta o požadovanom výbere
  • pri term. Vkladoch môže nastať situácia, že si klient vyberie peniaze pred stanoveným termínom splatnosti alebo pred uplynutím výpovednej lehoty, v takom prípade banka uplatní sankčné poplatky

Depozitné certifikáty:

  • sú alternatívou termínovaných vkladov
  • majú podobu cenných papierov a môžeme s nimi obchodovať
  • banky ich vydávajú so splatnosťou niekoľko mesiacov na 1-2 roky
  • vydávajú sa na:
  1. malé nominácie: pre obyvateľstvo
  2. stredné, veľké nominácie: pre podnikateľskú sféru
  • v praxi sa často označujú ako vkladové certifikáty alebo vkladové listy
  • pre banku sú výhodnejšie oproti termínovaným vkladom, pretože ich nemožno v žiadnom prípade pred lehotou splatnosti vybrať
  • znaky:
  1. sú platným dokumentom banky, ktorý potvrdzuje prijatie vkladu od práv. alebo fyz. osôb
  2. sú spravidla vyplácané na doručiteľa, to znamená kto ich predloží, tomu banka vyplatí sumu s úrokmi
  3. sú zväčša prevoditeľné na inú osobu, je možné ich darovať alebo dediť
  4. úroky sa vyplácajú jednorázovo, spolu s vkladom v deň splatnosti
  • zákon o ochrane vkladov hovorí o tom, že v prípade krachu banky dostane klient 100% zo svojho vkladu, max. do výšky 30-násobku do výšky priemernej mesačnej mzdy (100 000€)
  1. B) - vymenujte právne normy, ktorými sa riadi financovanie v hoteli

Zákon o daniach z príjmu, Zákon o cene, Zákon o dani z pridanej hodnoty, Zákon o účtovníctve

 -popíšte vnútornú kontrolu v hoteli

-navrhnite kritéria pre výber dodávateľa surovín

  • spoľahlivosť
  • serióznosť
  • flexibilnosť
  • spôsob platby za dodávku
  • možnosť reklamácie
  • bezplatný dovoz tovaru
  • lokalizácia
  • cena
  • zľavy

- vymenujte najlepšie hotelové reštaurácie na Slovensku

Najlepšie hotelové reštaurácie :

Francúzska reštaurácie hotela Devín – Bratislava

Reštaurácie sv. Huberta hotela Apollo – Bratislava

Reštaurácie penziónu Rendes- Vous – Liptovský Trnovec

Reštaurácie L´Olive – Hotel Arcadia – Bratislava

Reštaurácie hotela Albrecht

Najlepšie reštaurácie:

Afrodite – Červeňany

UFO - Bratislava

Fou Zoo – Bratislava

Le Monde – Bratislava

- vysvetlite ako sa menia požiadavky stravníkov vo svete a ako ovplyvňujú náklady a výnosy reštaurácií

Stále viac ľudí:

  • Sa stravuje mimo domov
  • Požaduje zdravú výživu

Mení sa štruktúra stravníkov, rastie podiel:

  • Seniorov – dbá sa na správne zloženie menu, správnu cenu
  • Mladšej generácie – požadujú novinky, nové potraviny a úpravy
  • Rodín s deťmi – vhodná atmosféra, detské kútiky s hračkami, detské menu, rodinné jedlá
  • Náročných vzdelaných žien
  • Podnikateľov a obchodných cestujúcich – pracovné obedy a večere

Zákazníci sú rôzne solventní. Vzrastá dôraz na kvalitu. Zahraniční hostia očakávajú slovenské špeciality, niektorí klienti požadujú variabilitu ponuky – pokrm si dotvoria sami (pizza, cestoviny,...)

Súčasné trendy v gastronómii:

  1. Fast food
  2. Zážitková gastronómia
  3. Národné kuchyne
  4. Racionálna kuchyňa
  5. Convenience
  6. Rozvoj nových distribučných systémov – catering, donášková služba, party service

Ľudia požadujú stále nové trendy, nové suroviny, technológie a reštaurácia má preto väčšie náklady. Keď reštaurácia ponúka nové trendy, hostia chodia do nášho podniku a nám sa zvyšujú výnosy.

  1. C) - zaúčtuje obstaranie zásob spôsobom A:

PFA, za dodávku materiálu 111/321

VPD, provízia za nákup materiálu vyplatená v hotovosti 111/211

ID, preprava materiálu uskutočnená vlastným vozidlom 111/621

PRI, prevzatie materiálu na sklad v OC 112/111

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu