Hospodárenie podniku

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: katarina05 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 651 slov
Počet zobrazení: 1 634
Tlačení: 105
Uložení: 110

Hospodárenie podniku

A) - definujte náklady, výnosy a hospodárenie podniku

Náklady – finančné vyjadrenie spotreby výrobných faktorov na dosiahnutie výkonu podniku

- náklady účtujeme narastajúcim spôsobom od začiatku do konca účtovného obdobia

- účtujeme ich časovo rozlíšené

Výnosy – finančné vyjadrenie príjmov z činnosti podniku (tržby z predaja služieb, úroky z vkladov, príjmy z predaja, z cenných papierov)

Hospodárenie podniku = výsledok hospodárenia – je to ekonomický ukazovateľ činnosti účtovnej jednotky, zistíme ho porovnaním nákladov a výnosov, môže vzniknúť zisk alebo strata, podlieha dani z príjmu (23%)

-vysvetlite postup výpočtu výsledku hospodárenia

VH zistíme na účte 710, výsledok hospodárenia sa vypočíta :

-prirátaním položiek zvyšujúcich základ dane (rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi, kladný rozdiel medzi zostatkovou a predajnou cenou DM, zaplatené pokuty za porušenie bezpečnosti na pracovisku, pokuty....)

-odrátaním položiek znižujúcich základ dane (príjmy zdanené osobitnou sadzbou dane, prijaté dary, strata)

-uveďte členenie nákladov v spoločnom stravovaní

50-55 – náklady z hospodárskej činnosti

56 – finančné náklady

58 – mimoriadne náklady

59 – dane z príjmov

-spotrebované nákupy – materiál, energie, ostatné neskladovateľné dodávky, predaný tovar

-služby – služby, opravy a údržba, cestovné, náklady na reprezentáciu, ostatné služby

-osobné náklady – mzdové, príjmy spoločníkov, odmeny

-dane a poplatky – cestná daň, daň z nehnuteľnosti, ostatné neprime dane a poplatky

-iné prevádzkové náklady – predaný materiál, dary, pokuty

-odpisy

-finančné náklady – predané cenné papiere, úroky, kurzové straty

-mimoriadne náklady /manká a škoda, ostatné mimoriadne náklady

-dane z príjmov – bežnej a mimoriadnej činnosti

Rozdelenie nákladov v súvislosti od výkonu:

1) náklady fixné (stále) – nezávisia od počtu predaných jedál

  1. A) absolútne – nemenia sa – nájom, časová mzda, propagácia, energie
  2. B) relatívne – menia sa skokom – zvýšenie nájmu, mzdy

2) náklady variabilné (premenlivé) – menia sa so zmenou objemu výroby

  1. A) proporcionálne – materiál, obaly
  2. B) neproporcionálne – reklama, opravy, doprava

3) náklady polo variabilné – fixná položka – poplatok za prenájom telefónnej stanice, variabilná položka – poplatky za hovory

Náklady podľa účelu:

  • Priame – viažu sa na jednotku výkonu – dajú sa presne vyčísliť (suroviny, materiál)
  • Nepriame – nedajú sa presne vyčísliť, sú spoločné pre všetky výkony
  1. B) - objasnite možnosti znižovania nákladov v zariadeniach spoločného stravovania

- zrýchlenie obratu obežného KM (skrátenie výrobného cyklu)

- zlepšenie využívania kapacity výroby a výrobných faktorov

- skvalitnenie organizácie výroby

- pružné reagovanie na potreby trhu

- skvalitnenie produkcie

- modernizácia výroby

- optimalizácia zásob

- znižovanie vstupných nákladov

- zlepšenie starostlivosti o majetok

Uveďte možnosti zvýšenie výnosov

- navrhnite špeciality podniku pripravené pečením, vyprážaním, zapekaním a ich výrobný postup

Špeciality podniku pripravené pečením :

Malokarpatská pečeň z diviny

Odblanenú pečeň zalejeme mliekom, pridáme nové korenie a na chladnom mieste necháme niekoľko hodín odstáť. Potom pečeň osušíme, pokrájame na plátky a na oleji z oboch strán prudko opečieme. Do vzniknutého výpeku pridáme nakrájanú cibuľu s cesnakom a za stáleho miešania speníme. Vrátime späť orestovanú pečeň, pridáme rascu, muškátový oriešok, čili papriku, čierne korenie a všetko podlejeme červeným vínom. Dochutíme rozdrvenými borievkami a dusíme kým sa šťava nezredukuje. Až teraz môžeme osoliť. Pečeň dozdobíme lyžičkou kyslej smotany a lístočkom bazalky a podávame.

Vyprážanie :

Syrové fašírky

Pól litra vody dáme variť (len zovrieť) s dvoma lyžicami vegety a za horúca zalejeme ovsené vločky. Premiešame a necháme poriadne vychladnúť. Pridáme vajcia, postrúhaný syr a korenie. Riadne premiešame. Urobíme guľky a (len) v strúhanke obalíme. Môžeme dať na chvíľku do chladničky, aby sa nám cesto nelepilo na ruky. Vypražíme. Ja k fašírkam robievam šošovicový prívarok a podávam s chlebíkom.

Zapekanie :

Bedľa jedlá na cesnakovej hrianke

Bedle si umyjeme necháme asi 2 min. okvapkať. Opražíme na oleji do ružova. Potom si urobíme hrianku, potrieme s prelisovaným cesnakom zmiešaný so soľou. Na hrianku položíme bedle. Výborné s citrónovým čajom. Dáme zapiecť do rúry a po 10-15 minútach vyberieme.

  1. C) - popíšte kulinárium
  1. C) - zistite výsledok hospodárenia spoločnosti, ktorej vznikli počas účtovného obdobia tieto náklady a výnosy:

Náklady 710 – ÚZaS Výnosy

Spotreba materiálu 12500,- Kreditné úroky 220,-

Cestovné 170,- Tržby za tovar 14500,-

Spotreba energie 1230,- Tržby za služby 7500,-

Mzdové náklady 3200,- Tržby z predaja materiálu 2500,-

Poštovné 380,- Aktivácia materiálu 560,-

Opravy a údržba 1100,- Tržby z predaja DM 8500,-

Tvorba sociálneho fondu 132,-

Zákonné sociálne zabezpečenie 1150,-

Debetné úroky 140,-

20002,- 33780,-

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu