Hospodárenie podniku
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 634
Uložení: 110
Hospodárenie podniku
Náklady – finančné vyjadrenie spotreby výrobných faktorov na dosiahnutie výkonu podniku
- náklady účtujeme narastajúcim spôsobom od začiatku do konca účtovného obdobia
- účtujeme ich časovo rozlíšené
Výnosy – finančné vyjadrenie príjmov z činnosti podniku (tržby z predaja služieb, úroky z vkladov, príjmy z predaja, z cenných papierov)
Hospodárenie podniku = výsledok hospodárenia – je to ekonomický ukazovateľ činnosti účtovnej jednotky, zistíme ho porovnaním nákladov a výnosov, môže vzniknúť zisk alebo strata, podlieha dani z príjmu (23%)
-vysvetlite postup výpočtu výsledku hospodárenia
VH zistíme na účte 710, výsledok hospodárenia sa vypočíta :
-prirátaním položiek zvyšujúcich základ dane (rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi, kladný rozdiel medzi zostatkovou a predajnou cenou DM, zaplatené pokuty za porušenie bezpečnosti na pracovisku, pokuty....)
-odrátaním položiek znižujúcich základ dane (príjmy zdanené osobitnou sadzbou dane, prijaté dary, strata)
-uveďte členenie nákladov v spoločnom stravovaní
50-55 – náklady z hospodárskej činnosti
56 – finančné náklady
58 – mimoriadne náklady
59 – dane z príjmov
-spotrebované nákupy – materiál, energie, ostatné neskladovateľné dodávky, predaný tovar
-služby – služby, opravy a údržba, cestovné, náklady na reprezentáciu, ostatné služby
-osobné náklady – mzdové, príjmy spoločníkov, odmeny
-dane a poplatky – cestná daň, daň z nehnuteľnosti, ostatné neprime dane a poplatky
-iné prevádzkové náklady – predaný materiál, dary, pokuty
-odpisy
-finančné náklady – predané cenné papiere, úroky, kurzové straty
-mimoriadne náklady /manká a škoda, ostatné mimoriadne náklady
-dane z príjmov – bežnej a mimoriadnej činnosti
Rozdelenie nákladov v súvislosti od výkonu:
1) náklady fixné (stále) – nezávisia od počtu predaných jedál
- A) absolútne – nemenia sa – nájom, časová mzda, propagácia, energie
- B) relatívne – menia sa skokom – zvýšenie nájmu, mzdy
2) náklady variabilné (premenlivé) – menia sa so zmenou objemu výroby
- A) proporcionálne – materiál, obaly
- B) neproporcionálne – reklama, opravy, doprava
3) náklady polo variabilné – fixná položka – poplatok za prenájom telefónnej stanice, variabilná položka – poplatky za hovory
Náklady podľa účelu:
- Priame – viažu sa na jednotku výkonu – dajú sa presne vyčísliť (suroviny, materiál)
- Nepriame – nedajú sa presne vyčísliť, sú spoločné pre všetky výkony
- B) - objasnite možnosti znižovania nákladov v zariadeniach spoločného stravovania
- zrýchlenie obratu obežného KM (skrátenie výrobného cyklu)
- zlepšenie využívania kapacity výroby a výrobných faktorov
- skvalitnenie organizácie výroby
- pružné reagovanie na potreby trhu
- skvalitnenie produkcie
- modernizácia výroby
- optimalizácia zásob
- znižovanie vstupných nákladov
- zlepšenie starostlivosti o majetok
Uveďte možnosti zvýšenie výnosov
- navrhnite špeciality podniku pripravené pečením, vyprážaním, zapekaním a ich výrobný postup
Špeciality podniku pripravené pečením :
Malokarpatská pečeň z diviny
Odblanenú pečeň zalejeme mliekom, pridáme nové korenie a na chladnom mieste necháme niekoľko hodín odstáť. Potom pečeň osušíme, pokrájame na plátky a na oleji z oboch strán prudko opečieme. Do vzniknutého výpeku pridáme nakrájanú cibuľu s cesnakom a za stáleho miešania speníme. Vrátime späť orestovanú pečeň, pridáme rascu, muškátový oriešok, čili papriku, čierne korenie a všetko podlejeme červeným vínom. Dochutíme rozdrvenými borievkami a dusíme kým sa šťava nezredukuje. Až teraz môžeme osoliť. Pečeň dozdobíme lyžičkou kyslej smotany a lístočkom bazalky a podávame.
Vyprážanie :
Syrové fašírky
Pól litra vody dáme variť (len zovrieť) s dvoma lyžicami vegety a za horúca zalejeme ovsené vločky. Premiešame a necháme poriadne vychladnúť. Pridáme vajcia, postrúhaný syr a korenie. Riadne premiešame. Urobíme guľky a (len) v strúhanke obalíme. Môžeme dať na chvíľku do chladničky, aby sa nám cesto nelepilo na ruky. Vypražíme. Ja k fašírkam robievam šošovicový prívarok a podávam s chlebíkom.
Zapekanie :
Bedľa jedlá na cesnakovej hrianke
Bedle si umyjeme necháme asi 2 min. okvapkať. Opražíme na oleji do ružova. Potom si urobíme hrianku, potrieme s prelisovaným cesnakom zmiešaný so soľou. Na hrianku položíme bedle. Výborné s citrónovým čajom. Dáme zapiecť do rúry a po 10-15 minútach vyberieme.
- C) - popíšte kulinárium
- C) - zistite výsledok hospodárenia spoločnosti, ktorej vznikli počas účtovného obdobia tieto náklady a výnosy:
Náklady 710 – ÚZaS Výnosy
Spotreba materiálu 12500,- Kreditné úroky 220,-
Cestovné 170,- Tržby za tovar 14500,-
Spotreba energie 1230,- Tržby za služby 7500,-
Mzdové náklady 3200,- Tržby z predaja materiálu 2500,-
Poštovné 380,- Aktivácia materiálu 560,-
Opravy a údržba 1100,- Tržby z predaja DM 8500,-
Tvorba sociálneho fondu 132,-
Zákonné sociálne zabezpečenie 1150,-
Debetné úroky 140,-
20002,- 33780,-
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Finančné hospodárenie podniku | Referát | 1 977 slov | |
Hospodárenie v dopravnom podniku, výrobná činnosť | Ostatné | 232 slov | |
Finančné hospodárenie podniku | Ostatné | 2 226 slov | |
Hospodárenie podniku | Referát | 890 slov | |
Hospodárenie podniku | Učebné poznámky | 198 slov | |
Hospodárenie podnikov | Maturita | 1 208 slov | |
Výsledok hospodárenia a jeho účtovanie | Maturita | 352 slov | |
Výsledok hospodárenia | Maturita | 458 slov | |
Zisťovanie výsledku hospodárenia | Ostatné | 698 slov | |
Finančné hospodárenie | Ostatné | 873 slov |