Banková sústava a bankový systém

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 536 slov
Počet zobrazení: 3 412
Tlačení: 185
Uložení: 168

Banková sústava

Banková sústava je nevyhnutnou súčasťou vyspelej trhovej ekonomiky a neoddeliteľnou súčasťou finančného trhu – pôsobí ako sprostredkovateľmedzi stranou ponuky a dopytu po dočasne voľných finančných zdrojoch ekonomiky.

Finančné inštitúcie plnia v ekonomike tieto základné funkcie:

  • zhromažďujú úspory obyvateľstva aj voľné peňažné prostriedky podnikov,
  • investujú získané finančné prostriedky na finančných trhoch,
  • uskutočňujú zúčtovanie platieb a hotovostný i bezhotovostný platobný styk.

Tie finančné inštitúcie, ktoré môžu prijímať vklady klientov, sa označujú ako depozitné. Patria k nim predovšetkým banky.

Bankový systém

Bankový systém je štruktúra, členenie a vzájomné vzťahy medzi obchodne činnými bankami.

Rozlišujeme jednostupňové a dvojstupňové bankové systémy. V jednostupňovom vykonáva jedna banka funkciu centrálnej banky i komerčných bánk. Dvojstupňový bankový systém sa však vyskytuje častejšie a je založený na oddelení centrálnej banky od komerčných bánk. Cenrálna banka v ňom zabezpečuje:

  • emisiu bankoviek,
  • reguláciu činnosti komerčných bánk,
  • realizáciu menovej politiky.

Tento systém uplatňuje aj Slovenská republika.

Centrálnou bankou Slovenskej republiky je Národná banka Slovenska (NBS), ktorá je:

  • právnická osoba so sídlom v BA, nezapisuje sa do OR,
  • nezávislá od vlády
  • bankabánk - v prípade potreby poskytuje komerčným bankám úvery, 
  • bankaštátu – v mene SR vykonáva platobné operácie, spravuje devízové rezervy, vedie účty ŠR,
  • emisnábanka – vydáva eurové bankovky a mince podľa osobitných predpisov platných v eurozóne,
  • zabezpečuje domáci medzibankový platobný styk,
  • je členom Európskeho systému centrálnych bánk (ESCB),
  • vykonáva dohľad nad finančným trhom - v rámci toho je oprávnená vydávať normy pre banky, udeľovať povolenia, dohliadať, kontrolovať a ukladať sankcie pre celý finančný trh

V spolupráci s Európskou centrálnou bankou a ostatnými centrálnymi bankami krajín eurozóny má prvotný cieľ udržiavať cenovú stabilitu v eurozóne.

Najvyšším riadiacim orgánom Národnej banky Slovenska je Banková rada NBS. Banková rada NBS určuje najmä:

  • zásady postupu Národnej banky Slovenska pri uskutočňovaní spoločnej európskej menovej politiky,
  • zásady výkonu a organizáciu výkonu dohľadu nad finančným trhom a vo veciach dohľadu zvereného Národnej banke Slovenska.

Banková rada má v súčasnosti päť členov, ktorými sú guvernér, jeden viceguvernér a traja ďalší členovia.

Guvernéra a viceguvernéra vymenúva prezident Slovenskej republiky, ostatných členov menuje vláda SR.

Národnú banku SR navonok zastupujeguvernér Jozef Makúch.

Od 1. januára 2009 je Národná banka Slovenska súčasťou Eurosystému.

Eurosystém pozostáva z:

  • Európskej centrálnej banky, ktorá je zodpovedná za menovú politiku,
  • z centrálnych bánk členských krajín patriacich do Eurozóny.

Eurozóna je územie v rámci Európskej únie tvorené štátmi, ktoré zaviedli euro. Vznikla v januári 1999.
( Členovia Eurozóny sú krajiny:
 Belgicko, Cyprus, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko,Luxembursko, Malta, 
Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko aTaliansko.
Okrem toho euro oficiálne používajú štáty Monako, San Maríno a Vatikán (ale nepatria do eurozóny); neoficiálne aj Andorra, Čierna Hora a sporné územie Kosovo).

Európsky systém centrálnych bánk (ESCB) tvorí ECB a CB všetkých krajín európskej únie, bez ohľadu na to, či prijali euro.

Euro(kód EUR; obvyklá značka ) je mena a menová jednotka eurozóny, ako aj zúčastnených tretích štátov (Monaka, San Marína a Vatikánu). Je to po americkom dolári druhá najdôležitejšia mena v medzinárodnom menovom systéme. Od1. januára2009je menou aj na Slovensku. Stvárnenie znaku eura € bolo inšpirované gréckym písmenom epsilon ako odkaz na kolísku európskej civilizácie a vyjadruje prvé písmeno slova Európa.

Za menovú politiku v eurozóne je zodpovedná Európska centrálna banka, ktorá sídli v Nemecku vo Frankfurte nad Mohanom.

Európska centrálna banka - ECB

Centrálnou bankou pre spoločnú európsku menu je Európska centrálna banka (ECB), ktorá určuje menovú politiku pre krajiny eurozóny. Hlavným cieľom ECB je udržiavať v Eurozóne cenovú stabilitu - nízku infláciu – a chrániť tak hodnotu peňazí.

Cenová stabilita bola definovaná ako medziročný nárast spotrebiteľských cien v eurozóne do výšky 2 %. Cenovú stabilitu sa ECB snaží udržať pomocou nástrojov menovej politiky.

Hlavné úlohy ECB: 

  • zabezpečujecenovú stabilitu v eurozóne
  • určuje a riadi menovú politiku v eurozóne
  • riadi euro ako spoločnú menu
  • povoľuje vydávanie euro bankoviek a mincí
  • vyhlasuje kurz eura k iným menám
  • uchováva a spravuje devízové rezervy zúčastnených štátov,
  • podporuje hladký chod platobných systémov v eurozóne.

Tieto úlohy plní ECB v spolupráci s národnými centrálnymi bankami a s nimi tvorí eurosystém. Guvernéri národných centrálnych bánk so 6 členmi Výkonnej rady ECB tvoria Radu guvernérov – najvyšší rozhodovací orgán.

CB prichádza denne do styku s komerčnými bankami a ďalšími finančnými inštitúciami a obchoduje s nimi. CB je vlastne banka pre banky. Tak ako si ľudia zakladajú účty v komerčných bankách, tak si komerčné banky zakladajú účty v centrálnych bankách. Prostredníctvom týchto účtov sa uskutočňujú medzibankové finančné operácie medzi centrálnymi a komerčnými bankami rovnako ako operácie na peňažnom, čiže veľkoobchodnom trhu, na ktorom si CB požičiavajú na krátky čas veľké sumy peňazí. ECB podobne ako ostatné národné CB môže ovplyvňovať úroveň úrokových mier na peňažnom trhu. Tie majú značný vplyv na všetky ostatné úrokové sadzby a tým aj na celú ekonomiku. Tento proces sa nazýva transmisný proces menovej politiky.

Najdôležitejšie nástroje menovej politiky ECB sú:

  1. operácie na voľnom trhu,
  2. automatické operácie,
  3. povinné minimálne rezervy.
  1. Operácie na voľnom trhu - hlavné refinančné operácie – v rámci nich ECB prostredníctvom národných CB na určitý, presne stanovený čas požičiava peniaze komerčným bankám, ktoré predkladajú svoje ponuky v pravidelných týždenných tendroch. ECB teda dodáva trhu likviditu. KB platia z týchto pôžičiek úroky, a zároveň musia eurosystému poskytnúť záruku v podobe vhodných finančných aktív. V deň splatnosti transakcie banky požičané peniaze splatia a aktíva zložené ako záruka sa im vrátia. Pre hlavné refinančné operácie stanovuje ECB tzv. minimálnu akceptovateľnú úrokovú sadzbu – to znamená, že za nižšiu úrokovú sadzbu bankám nepožičia. Minimálnu akceptovateľnú úrokovú sadzbu stanovuje Rada guvernérov ECB 1 x mesačne. Banky potrebujú likviditu na financovanie svojich obchodov, preto na jej získanie dávajú ponuky v týždenných tendroch (zvyčajne z pondelka v noci do utorka rána). Výkonná rada ECB stanovuje celkový objem finančných prostriedkov, ktorý sa má v rámci operácie prideliť. Ako prvé dostanú likviditu tie banky, ktoré za ňu ponúkli najvyššie úrokové sadzby, až kým sa nevyčerpá celý pridelený objem. Banky, ktorým sa nepodarí získať prostriedky z CB si musia požičať na peňažnom trhu.
  2. Banky si však môžu peniaze z CB požičať alebo ich do nej uložiť bez toho, aby museli počkať, kým ECB uskutoční operácie na trhu. Banky si môžu peniaze požičať prostredníctvom tzv. jednodňových refinančných obchodov. Prebytočné finančné prostriedky si môžu v CB uložiť prostredníctvom jednodňových sterilizačných obchodov. Hovoríme automatickýchoperáciách, pretože sú vždy dostupné. Sadzba pri jednodňových refinančných obchodoch je vždy vyššia ako minimálna akceptovateľná sadzba (drahšie požičiavanie), pri sterilizačných obchodoch je vždy nižšia. Tieto sadzby s minimálnou akceptovateľnou úrokovou sadzbou pre hlavné refinančné operácie stanovuje 1 x mesačne Rada guvernérov ECB.
  3. Povinné minimálne rezervy – ECB od bánk vyžaduje, aby počas stanoveného časového obdobia držali určitý minimálny priemerný objem likvidity. Táto požiadavka pomáha stabilizovať sadzby peňažného trhu a zvyšuje závislosť bánk na likvidite, ktorú poskytuje ECB.

Aby tento transmisný systém fungoval, banky musia byť schopné prevádzať medzi sebou veľké sumy peňazí pri nízkych nákladoch. Aj tu zohráva ECB veľkú úlohu. Peňažný zúčtovací systém TARGET 2 je automatický platobný systém, ktorý zabezpečuje rýchle a plynulé zúčtovanie platieb v reálnom čase. Umožňuje uskutočňovať medzibankové prevody veľkých objemov finančných prostriedkov v rámciEurópskej únie v priebehu niekoľkých minút.

TARGET - (Trans-european Automated Real-Time Gross Settlement Express Transfer System) spája národné platobné systémy – v každom členskom štáte EÚ jeden – s platobným mechanizmom ECB. V súčasnosti je najdôležitejším platobným systémom v Európe a je jedným z troch najväčších na svete.

Obchodné (komerčné) banky

Tvoria druhý stupeň bankovej sústavy.

Banka je právnická osoba so sídlom na území Slevenskej republiky založená ako akciová spoločnosť, ktorá má povolenie na prijímanie vkladov a poskytovanie úverov, ako aj ďalších činností.

Povolenia pre činnosť KB udeľuje NBS po dohode s MF SR

ZI = 16 596 959, 44 € (500 000 000 Sk) – čisto v peňažnej forme.

Orgány komerčnej banky

Predstavenstvo

Dozorná rada

Manažment

Predstavenstvo – najvyšší orgán - min. 3 členovia

Dozorná rada – kontrolný orgán – min. 3 členovia

Manažment – výkonný orgán

Základnými činnosťami KB je prijímanie vkladov a poskytovanie úverov.

Vklad  (depozit) je peňažná suma, ktorú vkladateľ za určitú náhradu zapožičia banke.

Náhradou je úrok. Jeho výška závisí od doby, na ktorú bol vklad banke poskytnutý a od podmienok, za akých bude prístupný.

Vklady predstavujú pre banky záväzok voči vkladateľovi, pričom sa banka zaväzuje vyplatiť vkladateľovi pôvodný vklad aj dohodnutý úrok => banke vzniká náklad.

Úver sú peňažné prostriedky, ktoré banka poskytne klientovi na preklenutie dočasného nedostatku peňažných prostriedkov na určitú dobu za určitú náhradu. Aj tu je náhradou úrok – pre komerčnú banku predstavuje výnos.

Úrok je cena za požičanie peňazí.

Ďalšie činnosti komerčných bánk:

  • platobný styk a zúčtovanie,
  • investovanie do CP
  • obchodovanie s CP, mincami z drahých kovov, s pamätnými bankovkami,
  • vydávanie a správa platobných kariet
  • zmenárenská činnosť
  • finančný prenájom – lízing
  • poskytovanie hypotekárnych úverov
  • investično-poradenská činnosť
  • otváranie akreditívov
  • depozitné služby – zabezpečuje uloženie vecí,
  • prenajíma bezpečnostné schránky,
  • poskytuje bankové informácie a iné služby.

Zamestnanci banky musia dodržiavať bankové tajomstvo, týkajúce sa záležitostí klientov (o obchodoch, stavoch na účtoch, stavoch vkladov a pod.)

Dohľad nad činnosťou obchodných bánk vykonáva NBS. Ak zistí nedostatky, uloží banke opatrenia na ich odstránenie. Najprísnejšie sú zavedenie nútenej správy a odobratie bankového povolenia.

Cieľom komerčných bánk je dosahovanie zisku. Ak chce banka dosahovať maximálny zisk, musí sledovať svoju:

  • solventnosť – schopnosť uhrádzať zo svojich bežných príjmov bežné výdavky,
  • likviditu - schopnosť vyplatiť veriteľom vklady kedykoľvek na ich požiadanie,
  • rentabilitu - efektívnosť obchodnej činnosti – dosahovanie primeraného zisku.

Podľa zamerania (rozsahu poskytovaných služieb) rozlišujeme:

  • univerzálne banky –vykonávajú všetky druhy bankových operácií (VÚB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, ČSOB a i.)
  • špecializované banky – zameriavajú sa len na určité bankové činnosti, vybraných klientov a pod. (Prvá stavebná sporiteľňa, Slovenská záručná a rozvojová banky, J&T banka)

Sporiteľne

V mnohých krajinách vznikajú v systéme komerčných bánk aj sporiteľne, ktoré majú špecifiká. Ťažiskom ich činnosti je obchodovanie s obyvateľstvom – prijímajú vklady od obyvateľstva a poskytujú obyvateľstvu pôžičky. Nesmú sa púšťať do obchodov s vyššou rizikovosťou – napr. s nestabilnými krajinami.

Investičné banky

Ťažisko ich činnosti je investičná činnosť – menej sú zamerané na poskytovanie úverov a prijímanie vkladov. Obchodujú s finančnými aktívami - najmä s CP, devízami, zlatom. Emitujú vlastné CP a tiež predávajú a nakupujú CP iných spoločností.

ß Preskúšajte sa – rozhodnite, ktoré činnosti sú typické pre centrálnu banku a ktoré pre obchodnú banku:

  1. a) bankový dohľad f) poskytovanie úverov podnikateľom
  2. b) vydávanie peňazí do obehu g) poskytovanie finančného lízingu
  3. c) prijímanie vkladov občanov h) vydávanie platobných kariet
  4. d) zmenárenská činnosť i) poskytovanie bankových služieb
  5. e) poskytovanie úverov občanom pre vládne inštitúcie

ßKontrolné otázky

  1. Charakterizujte bankovú sústavu a jej druhy.
  2. Vysvetlite pojmy Eurosystém, Eurozóna.
  3. Charakterizujte národnú banku Slovenska.
  4. Uveďte hlavný cieľ NBS.
  5. Vymenujte niektoré činnosti NBS.
  6. Charakterizujte obchodnú banku a vymenujte jej činnosti.
  7. Vysvetlite rozdiel medzi úrokom z vkladov a úrokom z úverov.
  8. Uveďte členenie obchodných bánk podľa zamerania činnosti.

Operácie obchodných bánk

Rozoznávame:

  1. pasívne operácie
  2. aktívne operácie
  3. ostatné operácie

Pasívne operácie bánk

Pasívne operácie bánksú zamerané na spôsob získavania zdrojov, s ktorými banka vykonáva svoju podnikateľskú činnosť.

Tieto zdroje predstavujú bankové pasíva a skladajú sa z:

  • vlastných zdrojov banky – (približne 8 % pasív) – prostriedky, ktoré do banky vložili akcionári
  • cudzích zdrojov – predstavujú až 92 % z celkových zdrojov banky.

Cudzie zdroje OB získava prostredníctvom vkladov od vkladateľov (primárne zdroje) alebo na medzibankovom trhu – vo forme úverov od iných bánk (sekundárne zdroje), pričom vystupuje ako dlžník. Po uplynutí určitej doby ich musí banka vrátiť spolu s dohodnutým úrokom. Pri ich získavaní zohľadňuje najmä:

  • výšku úroku – ktorý sa zaväzuje splatiť veriteľom;
  • dobu, na ktorú má peniaze k dispozícii – podľa nej rozhoduje banka o ich ďalšom použití.

Úroky bánk sa stanovujú:

  1. a. – na ročné obdobie (per annum)
  2. s. – na ½ ročné obdobie (per semestre)
  3. q. – na ¼ obdobie (per quartale)
  4. m. – na mesačné obdobie (per mensem)

Formy sústreďovania cudzieho kapitálu

vklady

úvery a pôžičky

v užšom zmysle

v širšom zmysle

od ostatných

od centrálnej banky

bánk

-vklady na požiadanie

-vklady v užšom zmysle

-úsporné vklady

-vkladové listy

-termínované vkl.

- hypotekárne záložné listy

-bankové obligácie

Vklady

Medzi vklady v užšom zmysle patria vklady na požiadanie, termínované vklady, úsporné vklady.

Druhy vkladov v užšom zmysle

s úverovým rámcom

pre podnikateľské subjekty 

bez úverového rámca

na požiadanie pre orgány samosprávy, inštitúcie

sporožírové účty

pre obyvateľstvo

kontokorentné účty

vkladové účty (vkladné knižky)

účty majetkového sporenia

Vklady úsporné

účty stavebného sporenia

účty poistného sporenia

výber v dohodnutom termíne splatnosti

termínované

výber až po nahlásení v dohodnutej výpovednej lehote

Vklady na požiadanie sú krátkodobé netermínované vklady klientov na ich účtoch v banke.

  • inak sa označujú aj ako vklady na videnie alebo vista vklady, denné peniaze,
  • klienti si ukladajú peňažné prostriedky na bežné účty, aby s nimi mohli neustále disponovať,
  • stav prostriedkov sa mení každý deň, preto predstavujú pre banku najmenej stabilný zdroj,
  • sú preto aj nízko úročené.

OB vedú vklady na požiadanie pre:

  • podnikateľské subjekty a organizácie
  • orgány samosprávy, inštitúcie (školy)
  • obyvateľstvo
  • Vklady na požiadanie podnikateľských subjektov

Tvoria podstatnú časť vkladov na požiadanie

  • nízko úročené
  • môžu byť:
  • bez úverového rámca – musí byť kreditný zostatok
  • s úverovým rámcom – v rámci povoleného limitu – rámca je možné skĺznuť do mínusového zostatku

Zriaďujú sa na základe písomnej zmluvy medzi bankou a podnikateľským subjektom od určitej doby na určitú menu – v domácej mene - bežné účty

- v zahraničnej mene – devízové účty

Postup pri otváraní účtu:

  1. analýza ponuky bánk
  2. žiadosť o otvorenie účtu/písomná žiadosť = tlačivo, doklady kt. sú potrebné – výpis z obchodného registra alebo živnostenský list
  3. predmet zmluvy – v akej mene sa bude účet viesť
  4. spôsob informovania o zostatku na účte (denne, mesačne, ¼ ročne)
  5. podpísanie zmluvy – zmluva o otvorení a vedení účtu

S peniazmi disponuje zásadne len majiteľ, prípadne iná osoba s podpisovým vzorom. Podpisový vzor je príloha pri otváraní účtu, kde sa uvádzajú osoby, ktoré sú oprávnené disponovať účtom + ich podpisy. Tieto podpisy sa používajú na všetky doklady pri styku s bankou.

  • Vklady na požiadanie pre obyvateľstvo

Ide o bežný účet, ktorý môže mať podobu sporožírového účtu alebo kontokorentného účtu.

Sporožírové účty

Je to skupina účtov na uskutočňovanie bežných platobných operácií, kde peniazmi možno disponovať trvalými príkazmi (nájomné za byt), dať súhlas s inkasom (telefón), jednorazovým príkazom na úhradu, bankovou kartou, výberom hotovosti.

V súčasnosti – 3 druhy sporožírových účtov:

  • sporožírové účty, ktorými disponuje viac osôb (manžel/ka, dieťa)
  • osobné účty – len 1 osoba
  • kontokorentný účet – je kombinácia vkladového a úverového účtu

Na otvorenie žírových účtov nadväzuje vydanie platobnej karty, ktorá slúži na výber hotovosti z bankomatov alebo platbu kartou.

Na bežných účtoch sa realizujú:

  • hotovostné operácie prostredníctvom VKLADOV a VÝBEROV, dokladmi sú vkladové a výberové lístky;
  • bezhotovostné operácie sa realizujú prostredníctvom bezhotovostného zúčtovania na základe prevodného príkazu – individuálnym, hromadným, trvalým príkazom.

Prevodný príkaz obsahuje tieto náležitosti:

  • číslo účtu príkazcu + kód jeho banky
  • číslo účtu príjemcu + kód jeho banky
  • sumu
  • menu
  • variabilný symbol – číslo fa
  • konštantný symbol – 4 miestne číslo – účel platby
  • dátum splatnosti
  • špecifický symbol (nepovinný znak)
  • podpisy v súlade s podpisovým vzorom.

Kontokorentné účty

  • modifikácia bežného a úverového účtu
  • na jednej strane na Ú prichádzajú príjmy a na druhej strane peniaze odchádzajú ako výdavky; ak výdavky presiahnu príjmy na Ú je možné ísť do debetu.

Úsporné vklady sú peniaze uložené v banke prevažne fyzickými osobami na dlhšiu dobu.

  • peňažné prostriedky, ktoré vkladajú prevažne FO
  • doba uloženia týchto peňazí je dlhšia
  • pre banky sú teda pomerne stabilný zdroj
  • preto sú aj úročené vyššou úrokovou sadzbou než vklady na požiadanie
  • forma úsporných vkladov:
  • vklady na vkladných knižkách – najrozšírenejší spôsob úsporných vkladov, ide vlastne o cenný papier, kt. vystaví banka klientovi, vo vkladnej knižke sa vedú záznamy o zmenách sumy vkladu, o konečnom stave a pripisujú sa tam aj úroky);
  • účty majetkového sporenia – na nich sa ukladajú vklady určené na dlhodobé investovanie do cenných papierov;
  • účty stavebného sporenia – vkladateľ sporí určitý počet rokov v špecializovanej sporiteľni, má nárok na získanie štátnej prémie a poskytnutie stavebného úveru za výhodných podmienok;
  • účty poistného sporenia – predstavujú kombináciu úsporého vkladu a životného poistenia. Vkladateľ ukladá určité pravidelné sumy počas určitého počtu rokov. Vklad je čiatočne úročený, čiastnočne sa vytvára poistný fond. Po uplynutí satanovenej doby sa vklad vypláca vkladateľovi vrátane úrokov.

Termínované vklady sú vklady, pri ktorých sa vkladateľ dobrovoľne zaviaže po určitý čas nedisponovať s uloženými peniazmi.

  • vklady, kt. banka prijíma na presne stanovenú dobu (1 mesiac až niekoľko rokov)
  • klient sa zrieka na určitú dobu možnosti disponovať so svojím vkladom
  • pre OB – stabilný peňažný zdroj => vyšší úrok, ktorého výška je závislá od doby viazanosti a výšky vkladu. V deň splatnosti vkladov musí mať banka pripravené peniaze; ak sa výber neuskutoční, môže sa vklad prolongovať (predĺžiť).
  • Môžu byť vyplatené aj pred dohodnutým termínom, ale klient zaplatí banke penále;
  • termínované vklady:
    • krátkodobé – obmedzenie vyberania prostriedkov na 1 -12 mesiacov
    • strednodobé – 1 – 4 roky
    • dlhodobé – viac ako 4 roky

Výber terminovaného vkladu sa realizuje:

  • v dohodnutom termíne splatnosti – vkladateľ sa zaväzuje, že vklad vyberie až po uplynutí vopred dohodnutej lehoty (napr. o 1 mesiac, o 3 mesiace, o 6 mesiacov od uloženia),
  • dohodnutou výpovednou lehotou – klient musí v dohodnutej výpovednej lehote vopred nahlásiť termín výberu (napr. 30 dní pred plánovaným výberom).

Vklady v širšom zmysle zahŕňajú vklady v užšom zmysle (všetky predchádazjúce) aj vkladové listy, hypotekárne záložné listy a bankové obligácie.

Vkladové listy

  • ide o krátkodobé cenné papiere, predajom ktorých získava banka primárne zdroje, OB môže tieto vkladové listy emitovať, ak má na túto činnosť povolenie od MF SR;
  • sú pevne úročené úrokom, ktorý je na nich uvedený;
  • OB je povinná v dobe stanovenej v podmienkach odkúpiť vkladový list kedykoľvek od klienta (so sankciou) alebo v lehote stanovenej na cennom papieri;
  • sú to neobchodovateľné CP.

Bankové obligácie

  • sú to vlastne dlhopisy
  • OB môže na základe povolenia MF SR emitovať vlastné dlhopisy a tým získavať zdroje na rozvoj svojich aktivít
  • investormi sú obvykle banky, prípadne väčší klienti
  • podmienkou pre udelenie možnosti emitovať dlhopisy je overenie výsledku hospodárenia minimálne za tri posledné roky, ďalej sa skúma objem, dátum splatnosti, spôsob úročenia, obdobia vyplácania úrokov atď.

Úvery a pôžičky od iných bánk

Sekundárne zdroje získava OB od ostatných bánk formou termínovaných vkladov a úverov.

Fond ochrany vkladovhttp://www.fovsr.sk/ bol zriadený zákonom NR SR č. 118/1996 Z. z. o ochrane vkladov

  • dôvod vzniku – ochrana vkladov FO a PO uložených v bankách
  • predmetom ochrany sú neanonymné vklady (vklady fyzických osôb a zákonom vymedzených právnických osôb)
  • neanonymný vklad obsahuje:
    • meno + priezvisko
    • bydlisko
    • dátum narodenia
    • rodné číslo
    • číslo OP

Limit pre vyplácanie náhrad za nedostupné vklady v bankách je 90 % z vkladu,

maximálne však do výšky 100 000 €.

Aktívne operácie bánk

Aktívne operácie predstavujú činnosti, pri ktorých sa mení objem aktív. Banka vystupuje ako veriteľ a tieto operácie pre ňu predstavujú výnosy.

Aktívne operácie nadväzujú na pasívne operácie. Banka využíva získané peniaze na podnikanie.

Medzi aktívne operácie patria:

  • úverové operácie - klasické poskytovanie úverov za dohodnutú cenu – úrok,
  • investičné operácie – tzv. moderné aktívne operácie – t. j. investovanie do cenných papierov a nehnuteľností. Ide o tzv. investičné bankovníctvo.

Úverové operácie obchodných bánk

Základné právne normy, ktorými sa banka riadi pri poskytovaní úverov sú:

Zákon o bankách, Obchodný zákonník, Občiansky zákonník, pravidlá stanovené NBS.

Pri úveroch vystupuje KB ako veriteľ a dočasne požičiava peniaze klientom

Princípy poskytovania úveru:

  • Zmluvný princíp

Banka poskytuje úver len na základe písomnej zmluvy o úvere. upravuje ju Obchodný zákonník.

Obsahuje podmienky poskytnutia úveru, podmienky jeho splácania, postup a sankcie pri neplnení podmienok zmluvy.

  • Princíp účelovosti

Banka skúma účel poskytnutia úveru. Najčastejšie poskytuje úver na presne stanovený účel, ktorý sa uvádza v úverovej zmluve (obstaranie auta, nákup tovaru, strojov, ...). Ide o tzv. účelový úver.

  • Princíp návratnosti

 Poskytnutím úveru banka podstupuje riziko, že klient nebude schopný úver a úroky splatiť. Preto dôkladne posudzuje bonitu klienta (analýzou jeho finančného hospodárenia) a na základe nej sa rozhoduje o poskytnutí úveru alebo zamietnuť žiadosť o jeho poskytnutie.

  • Princíp zabezpečenia úveru

Ide o opatrenia, ktoré umožňujú OB uplatniť nároky voči dlžníkovi a tak dosiahnuť uhradenie pohľadávky. Úver môže byť zabezpečený rôznymi spôsobmi:

  • ručením majetkom (hnuteľným i nehnuteľným),
  • osobným ručením (treťou osobou),
  • zárukou inej banky
  • Princíp zúročiteľnosti

Za poskytnutý úver musí dlžník platiť banke v dohodnutej výške úroky. Výška úroku predstavuje cenu úveru.

Okrem úroku sú pre žiadateľa o úver dôležité aj ďalšie poplatky .

  • Princíp termínovanosti
  • krátkodobé bankové úvery – sú splatné do jedného roka
  • strednodobé bankové úvery - sú splatné od 1 do 5 rokov
  • dlhodobé bankové úvery – majú splatnosť nad 5 rokov

Klasifikácia úverov

  1. a) z hľadiska meny:
    • úvery poskytnuté v domácej mene – eurové úvery
    • úvery poskytnuté v zahraničnej mene – devízové úvery
  1. b) z hľadiska doby poskytnutia:
  • krátkodobé (do 1 roka – do 3, 6, 9 a 12 mesiacov)
  • strednodobé (max 4/5 rokov)
  • dlhodobé úvery (nad 5 rokov)
  1. c) z hľadiska spôsobu zabezpečenia:
  • nezabezpečené úvery
  • zabezpečené nehnuteľnosťou – hypotekárne úvery
  • zabezpečené hnuteľnosťou – lombardné úvery – pohľadávkou, CP, autom
  1. d) z hľadiska účelu:
  • spotrebné úvery
  • podnikateľské úvery
  1. e) z hľadiska subjektu, ktorému sú poskytnuté:
  • FO – občanom
  • FO – podnikateľom
  • PO – podnikateľom, obciam

Postup pri získavaní úveru:

  • získanie informácií o podmienkach získania úveru – výber vhodnej banky
  • podať žiadosť o poskytnutie úveru – písomne, obyčajne na formulári banky. Musí obsahovať:
  • základnú identifikáciu klienta:
    •  
      • PO – výpis z OR,
      • FO – osvedčenie o živnostenskom oprávnení 
      • občan – občiansky preukaz
  • údaje o právnych, majetkových a finančných pomeroch
  • požadovaný druh úveru, jeho požadovanú výšku a menu,
  • navrhovaný spôsob a termín čerpania úveru
  • tie navrhovaný spôsob a termín splácania úveru,
  • spôsob zabezpečenia úveru (spôsob ručenia),
  • údaje o čerpaných úveroch a kontaktoch s inými bankami a i.

K žiadosti sa prikladajú prílohy (iné FO, iné PO), ktoré majú

  • dokázať právnu spôsobilosť - spoločenská zmluva, osvedčenie o živnostenskom oprávnení, občiansky preukaz, výpis z obchodného registra a i.
  • dokázať ekonomickú spôsobilosť – súvaha, výkaz ziskov a strát, potvrdenie o príjme žiadateľa,
  • doklady súvisiace s navrhovaným spôsobom ručenia.
  • uzatvorenie úverovej zmluvy (rozsah, výška úveru, predmet, účel, spôsob čerpania , splácania, doba splatnosti, úročenie, sankcie..)

Krátkodobé úvery

Najčastejšie druhy krátkodobých úverov:

Krátkodobé úvery:

- kontokorentné úvery (– revolvingový úver)

- eskontné úvery

- lombardné úvery

- spotrebné úvery

Kontokorentný úver

- jeho základom je kontokorentný účet v banke, ktorý predstavuje kombináciu vkladového a úverového účtu

- KÚ sa používa na zúčtovanie bežných záväzkov a pohľadávok klienta s jeho obchodnými partnermi

- ak sú výdavky vyššie ako príjmy, bežný účet sa dostáva do debetu

- toto debetné saldo potom predstavuje poskytnutie kontokorentného úveru

- poskytnutie úveru však môže byť len do výšky tzv. úverového limitu

  • kontokorentné úvery sa poskytujú stabilným a bonitným klientom
  • ide o krátkodobý a kedykoľvek splatný úver

Revolvingový úver, jeho podstata spočíva v tom, že ak klient splatí časť úveru , automaticky sa obnovuje úverna pôvodnú výšku – pôvodná výška je limit dohodnutý medzi KB a klientom.

Revolvingový úver je úver, ktorý môže klient finančnej inštitúcie čerpať opakovane, bez toho, aby musel v jednotlivých prípadoch finančnú inštitúciu žiadať o povolenie čerpať úver. Zjednodušene povedané ide o úverový rámec, ktorý je v danej finančnej inštitúcii klientovi k dispozícii. Na báze revolvingového úveru je založené i fungovanie kreditnej karty.

Eskontný úver

- pri tomto druhu úverov KB nakupuje od klienta zmenky pred ich splatnosťou za nominálnu hodnotu zníženú

o DISKONT (úrok), v čase jej splatnosti ju predkladá zmenkovému dlžníkovi na úhradu.

Lombardný úver

  • ide o úver, ktorý je zabezpečený založením hnuteľného majetku
  • výška lombardného úveru sa pohybuje od 60 do 90 % z hodnoty zálohu
  • musí sa stanoviť pevnou sumou na dohodnutú dobu, po ktorú sa musí splatiť, inak KB uplatní právo, ktoré jej vyplýva zo záložného práva
  • podľa toho čo je predmetom zálohu, rozlišujeme úvery založené:
    • cennými papiermi
    • tovarom
    • pohľadávkami
    • drahými kovmi a inými cennosťami

Spotrebný úver

  • ide o úver jednotlivcovi na financovanie predmetov dlhodobej spotreby a služieb,
  • banka hodnotí pred poskytnutím úveru úverovú schopnosť žiadateľa – ochota a schopnosť splácať úver v budúcnosti, jeho príjem atď.

Strednodobé úvery

Najčastejšie podoby stredno – a dlhodobých úverov:

  • emisná pôžička
  • pôžička na úverový úpis

Pôžička na úverový úpis

Úverový úpis je dôkaz pohľadávky OB voči dlžníkovi. Dlžník podpíše OB tzv. záväzkovú listinu (úverový úpis = dlžobný úpis), v ktorom sa zaväzuje splatiť svoj dlh v stanovenom termíne. U nás sú málo používané.

Emisná pôžička

Menej používaný typ úveru u nás. Je vhodný pre veľké podnikateľské subjekty, ktoré môžu požiadať OB o emisiu dlhopisov. Tieto dlhopisy sú ponúkané na odkúpenie verejnosti, ale časť z nich odkúpi OB, ktorá týmto spôsobom spoločnosť úveruje.

Dlhodobé úvery

Hypotekárny úver

Dlhodobý typ úveru s dlhou lehotou splatnosti (aj viac ako 10 rokov)

V poslednom období nastáva silný nárast čerpania týchto úverov a môžeme povedať, že hypotekárne úvery sú dôležitým prvkom v systéme financovania bývania. Istené, založené sú záložným právom k nehnuteľnosti.

KB ho poskytujú FO aj PO na stavbu nehnuteľnosti, rekonštrukciu nehnuteľnosti, modernizáciu nehnuteľnosti – domy, byty, pozemky. Možno ho poskytnúť aj na nedokončenú stavbu.

Ostatné operácie bánk

Ide o bankové služby spojené s pohybom kapitálu

  • platobný styk – príkazy na úhradu, zmenky, šeky, platobné karty
  • devízové operácie – vedenie devízových účtov
  • úschova CP, drahých kovov
  • faktoring – odkúpenie krátkodobej pohľadávky s dobou splatnosti 30 – 90 dní
  • forfaiting – odkúpenie dlhodobej pohľadávky s dobou splatnosti, vyššou ako 90 dní
  • lízing,
  • finančné poradenstvo.

Platobné karty

Klasifikácia PK:

Členenie podľa asociácie, ktorá kartu vydala:

V Európe sú najrozšírenejšie karty Mastercard, Maestro a VISA, VISA Electron . Ďalej karty emitujú spoločnosti Diners Club International, American Express a najmä v Ázii Japan Credit Bureau.

Karty podľa použitia – niektoré sa používajú len v domácej krajine, iné sú akceptované aj v zahraničí.

Podľa typu zúčtovania:

Debetné – kartou môže klient platiť v obchodoch, vyberať peniaze z bankomatu pokiaľ má na účte dostatok peňazí - nie je možné ísť „do mínusu“. Sú vydávané k bežnému účtu. Pri transakcii je overovaný disponibilný zostatok na bežnom účte. Suma je odúčtovaná z bežného účtu po uskutočnení transakcie.

Kreditné karty – sú vlastne formou úveru (banka poskytuje kredit na karte). Pri platbe kreditnou kartou sa klient zadlžuje banke. Vydanie kreditnej karty je podmienené dobrou bonitou klienta. Na rozdiel od debetných kariet nie sú vydávané k bežnému účtu, ale je k nim pridelený tzv. úverový rámec - revolvingový (opakujúci sa) úver. Pri transakcii sa overuje zostatok úverového rámca. Zúčtovanie sa uskutočňuje pravidelne 1x mesačne počas bankou stanoveného obdobia.

Podľa technológie:

Karty s magnetickým prúžkom - magnetický prúžok je nosičom informácií o platobnej karte a býva umiestnený na rubovej strane platobnej karty. Vo forme magnetického záznamu je na ňom uložené číslo platobnej karty a ďalšie informácie o platobnej karte potrebné k vykonaniu transakcie

Karty s čipom - čipová karta je v platobných kartách karta so zabudovaným integrovaným obvodom-čipom, ktorý je využívaný pri spracovaní platobnej funkcii karty. Čip môže byť využívaný aj na iné multifunkčné aplikácie ( elektronický podpis, aplikácie vernostných programov, v rámci ktorých držiteľ karty napríklad zbiera vernostné body za nákupy v určitej sieti maloobchodných predajní a pod).

Karty hybridné – v súčasnosti vydávajú banky čipové platobné karty, ktoré obsahujú aj magnetický prúžok, ide o tzv. hybridné platobné karty .Hybridné platobné karty poskytujú možnosť využitia aj magnetického prúžku pri zariadeniach, ktoré ešte nie sú technologicky pripravené využívať čip.

Embosované karty – (embos - vystúpené písmo), ktorým sú na platobnej karte vyrazené informácie o karte a informácie o ich držiteľovi (číslo platobnej karty a meno majiteľa). Existencia reliéfneho písma na karte výrazne rozširuje možnosti jej použitia - okrem obchodov vybavených elektronickým platobným terminálom možno embosovanú platobnú kartu použiť tiež v obchodoch, ktoré sú vybavené iba mechanickým snímačom (tzv. imprinterom).

Výhody používania platobných kariet:

  • Nemusíme nosiť pri sebe veľkú hotovosť, stačí karta.
  • Pri určitých typoch kariet je možnosť čerpania prostriedkov aj do mínusu.
  • Úspora času – cesta do zahraničia, výbery peňazí.
  • Bezpečnosť, karty sú chránené kódom, podpisovým vzorom.
  • V prípade odcudzenia, straty karty je aj možnosť okamžitého zablokovania.
  • V prípade strany karty KB vydá novú kartu.

Bankomat ponúka aj iné doplnkové služby – napr.: dobíjanie mobilných kariet.

Hologram – trojrozmerný obrázok, bezpečnostný prvok, chráni kartu pred sfalšovaním.

PIN – ochranný prvok, osobné identifikačné číslo majiteľa karty.

Podpisový prúžok– je umiestnený na zadnej strane karty a nachádza sa tu vzorový podpis držiteľa karty.

Elektronické bankovníctvo

Elektronické bankovníctvo využívajú na Slovensku ¾ ľudí.

Internet banking (IB)

Umožňuje bankové služby prostredníctvom internetu pre menších klientov.

Služba umožní spojiť sa s bankou, zrealizovať jednoduché platobné príkazy a skontrolovať aktuálne dianie na účte. Stačí počítač pripojený k internetu.

Výhody internetbankingu pre klienta:

  • Možnosť pracovať v pohodlí všade, kde je prístup k internetu.
  • Je prístupný 24 hodín denne.
  • Úspora času a finančných prostriedkov.
  • Poplatky za elektronické služby sú nižšie ako za klasické služby.
  • Možnosť zadovážiť prístup k všeobecným informáciám.

Výhody internetbankingu pre banku:

  • ušetrí mzdové náklady
  • eliminácia chýb, úspora času.

Bezpečnosť pri využívaní služby:

Pre pasívne operácie stačí zadať MENO a HESLO KLIENTA.

Pri aktívnych operáciách sa používajú ELEKTRONICKÉ KĽÚČE – tzv. GRID KARTA.

Homebanking (HB)

Rozdiel v porovnaní s IB je v spôsobe komunikácie s bankou.

Pri IB je to cez webový prehliadač a pri HB komunikujeme priamo so serverom banky.

HB je určený pre väčších klientov, ktoré častejšie vykonávajú bankové operácie (pre podniky).

HB môže do PC inštalovať komerčná banka, školenie k HB je zadarmo a priamo u klienta vykonáva komerčná banka aj aktualizácie.

Mobil banking (MB)

Potrebný je mobilný telefón, špeciálna SIM-karta, ktorú nám na našu žiadosť vydá náš mobilný operátor. A samozrejme musíme mať účet v banke.

MOBIL BANKING = GSM BANKING

Možné je ním vykonávať aktívne aj pasívne operácie. Služba MB je spoplatnená, výška mesačného poplatku sa líši podľa komerčnej banky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#bankový systém


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.101 s.
Zavrieť reklamu