Zóny pre každého študenta

Základné segmenty finančného trhu

Základné segmenty finančného trhu

Obchoduje sa na ňom s krátkodobými fin. nástrojmi, ktoré majú splatnosť kratšiu ako 1 rok. Tieto finančné prostriedky slúžia na krytie krátkodobých potrieb (podniky si požičajú peniaze na vyplatenie miezd alebo domácnosti si zoberú spotrebný úver)

Nástroje finančného trhu:

Pre nástroje FT sú charakteristické tieto vlastnosti:

Základnou cenou na peňažnom trhu je úrok.

Je to obchodovanie so strednodobými a dlhodobými finančnými nástrojmi, ktoré slúžia na financovanie dlhodobých investícií.

Nástroje kapitálového trhu:

Kapitálový trh delíme na:

Na devízovom trhu sa stretáva ponuka a dopyt po zahraničných menách. Obchoduje sa tu najmä s devízami (bezhotovostná forma cudzích peňazí) a s valutami (hotovostná forma cudzích peňazí). Na základe ponuky a dopytu sa potom vytvorí menový kurz- je to cena peňažnej jednotky jednej krajiny vyjadrená v peňažných jednotkách iných krajín. Je to pomer v ktorom sa jedna peňažná jednotka vymieňa za inú.

Výmenné kurzy v kurzovom lístku sú publikované ECB na základe telekonferencie medzi CB, ktorá sa koná zvyčajne 14:15 stredoeurópskeho času.

Na tomto trhu sa obchoduje so zlatom, striebrom, platinou, paládiom a rádiom.

Najväčší význam má však trh zlata, obchodovanie sa sústreďuje vo veľkých finančných centrách (Londýn, Tokio, Paríž..)

Cena je určená v Amerických dolároch za 1 trójsku uncu. Jedna trójska unca má hmotnosť 31,1034 g zlata. Rýdzosť zliatkov má byť 995/1000 t. j. 99,5% čistého kovu a musí byť označené značkou výrobcu zlatých zliatkov.

Na poistnom trhu sa stretáva ponuka a dopyt po špecifickom druhu tovaru – poistení.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/23778-zakladne-segmenty-financneho-trhu/