Zóny pre každého študenta

Burza

Burza

Je vysoko organizovaný trh, na ktorom sa obchoduje pravidelne na určitom mieste a v určitom čase s cieľom sústrediť ponuku a dopyt určitého tovaru. Na burzách sa obchoduje s rôznymi druhmi tovarov (komoditami). S kávou, ropou, so zlatom, s CP..

Burza CP – je vrcholová inštitúcia kapitálového trhu. Obchoduje sa tu so zastupiteľnými CP.

Základnými zákonmi, ktoré upravujú obchodovanie na burze sú:

Základné znaky burzy:

BURZA – nie je verejne prístupný trh, funguje na členskom princípe.

Účastníkov tohto trhu delíme na:

1.PRIAMY ÚČASTNÍCI – majú prístup na burzu a poskytujú služby spojené s investovaním do CP. Sú to veľké firmy, banky a obchodníci s CP.

2.NEPRIAMY ÚČASTNÍCI – sú to investori, ktorí chcú kúpiť alebo predať CP, nemajú prístup na burzu a preto využívajú služby priamych účastníkov (FO)

Systém burzy – burza je zložitý celok a skladá sa z týchto podsystémov: 

Registrujú sa tu príkazy zákazníkov, triedia sa podľa podmienok obchodovania a uskutočňujú sa príslušné obchody prostredníctvom sprostredkovateľov, teda obchodníkov s CP – sú to makléri. Makléri predávajú a kupujú CP pre svojich zákazníkov, musia im zaručiť najlepšiu cenu. Musia nakúpiť čo najlacnejšie a predať čo najdrahšie. Po uzavretí týchto obchodov je povinnosťou burzy poskytnúť info o príslušných obchodoch.

Rozlišujeme 2 systémy obchodovania:

Znamená to prevod vlastníctva CP z predávajúceho na kupujúceho a prevod peňažných prostriedkov z účtu kupujúceho na účet predávajúceho.

Spracúva informácie z vonkajšieho prostredia, zabezpečuje aj výstup informácií z burzy do vonkajšieho prostredia.

Jeho úlohou je premietnuť zákony o burze CP a ostatné predpisy do burzového poriadku.

Jeho úlohou je kontrolovať dodržiavanie všetkých zákonov a predpisov, ktoré sa vzťahujú na burzu, ale aj etika podnikania na kapitálovom trhu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/23782-burza/