Výrobné podniky – Podstata a ciele výrobnej činnosti
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 658
Uložení: 111
Výrobné podniky
Podstata a ciele výrobnej činnosti
Výrobná činnosť- ovplyvňuje fungovanie podniku, jeho postavenie na trhu, jeho konkurencieschopnosť. Je to cieľavedomá činnosť. Je to proces, v ktorom sa vytvárajú nové hodnoty (statky), ktoré slúžia na uspokojovanie potrieb.
Základné ciele výroby:
- kvantitatívne- podnik si určí množstvo výrobkov, ktoré má v určitom čase vyrobiť
- kvalitatívne
- produktivita
- hospodárnosť
Produktivita- platí princíp MAXIMA= cieľom podniku je s danými výrobnými vstupmi vyrobiť maximálne množstvo výrobných výstupov
Produktivita= výstup / vstup
- sleduje vecnú stránku výroby
Ekonomické vyjadrenie produktivity môže byť napr. toľko € výstupov dosiahne podnik z jedného € vstupov
Hospodárnosť- platí princíp MINIMA = určené výrobné výstupy dosiahnuť s minimálnou spotrebou výrobných vstupov
Hospodárnosť= vstupy / výstupy
- sleduje organizačnú a hodnotovú stránku výroby
Druhy výrobných procesov
- predstavuje transformáciu výrobných vstupov na výrobné výstupy. Môžeme ho členiť z viacerých hľadísk:
- z hľadiska výrobného programu
- hlavný výrobný proces- vyrábajú sa v ňom výrobky na ktoré sa podnik špecializuje. Materiál a suroviny priamo vstupujú do výrobku a tvoria jeho základ.
- pomocný výrobný proces- výroba takých výrobkov, ktoré sú potrebné na zabezpečenie hlavného výrobného procesu. Tieto výrobku ostávajú v podniku a nevstupujú do výrobného procesu
- vedľajší výrobný proces- zabezpečuje výrobu všetkých druhov energie pre podnik napr. výroba pary, elektrickej energie, solárnej energie
- pridružený výrobný proces- vyrábajú sa v ňom výrobky, ktoré nesúvisia s výrobným programom, ide o lepšie využitie odpadu alebo výrobných kapacít. (napr. výroba drevených hračiek z nábytkárskeho odpadu)
- z hľadiska zložitosti výrobkov
- jednoduchý – vyrábajú sa jednotlivé výrobky z jedného materiálového druhu a operácie prebiehajú postupne za sebou (napr. výroba dreveného vozíka)
- zložitý- vyrábajú sa zložité výrobky, skladajú sa z čiastkových výrobných procesov
- z hľadiska účasti prírody, človeka a techniky
- prírodný výrobný proces- je charakteristický tým, že východiskový materiál sa mení pôsobením prírodných síl (dozrievanie obilia, kysnutie cesta)
- pracovný výrobný proces- je charakteristický tým, že v ňom pracovná sila pôsobí pomocou náradia, strojov, zariadení na materiál s cieľom premeniť ho na výrobok (mechanická, chemická výroba = výroba keramiky, kozmetiky)
- automaticky výrobný proces- surovina sa mení na výrobok pomocou strojov a zariadení bez priameho vplyvu človeka (plnenie fliaš)
- z hľadiska skladby výrobku
- predzhotovujúca fáza- materiál sa spracúva na polovýrobok určený na ďalšie spracovanie (úprava dreva na výrobu skrine)
- zhotovujúca fáza- v nej sa vyrábajú jednotlivé súčiastky výrobku
- dohotovujúca fáza- sú to činnosti pri ktorých sa vyrábajú výrobky z jednotlivých častí (montovanie skrine)
- z hľadiska spôsobu a miery opakovateľnosti
- pretržitý- je charakteristický tým, že výroba sa preruší podľa organizácie práce alebo potrieb podniku (výroba odevov, topánok, nábytku)
- nepretržitý- výroba sa preruší en vo výnimočných prípadoch a pri opravách (chemická, hutnícka výroba)
- cyklický- výroba sa opakuje v pravidelných cykloch (sériovosť výroby)
- necyklický- nepravidelná výroba pri kusovej výrobe napr. výroba lode, kostýmu na objednávku
Typy výroby
Typ výroby ovplyvňujú tieto činitele
- technická príprava výroby
- výrobný postup (strojové vybavenie)
- organizácia a riadenie výrobného procesu
- kvalifikácia výrobných robotníkov
- ekonomické výsledky výrobného procesu
Podľa miery opakovateľnosti
- hromadná
- sériová
- kusová
Hromadná výroba
- je pre ňu charakteristické, že podnik vyrába 1 alebo malý počet druhov výrobkov vo veľkom množstve
Hlavné znaky hromadnej výroby
- vysoká miera opakovateľnosti
- výrobky strácajú svoju individualitu (nelíšia sa)
- výrobné zariadenia sú špecializované
- v podniku je vysoká deľba práce = úzka špecializácia robotníkov
- vysoká úroveň organizácie práce
- používanie modernej techniky (automatizácia výroby)
- zvyšuje sa produktivita práce čím sa znižujú náklady na výrobu
Sériová výroba
- vyskytuje sa najčastejšie, podnik vyrába viaceré výrobky za sebou v obmedzenom počte (sériách)
Hlavné znaky sériovej výroby
- kombinácia prvkov hromadnej a kusovej výroby
- môže sa uplatniť individuálnosť výrobkov
- výroba sa pružnejšie prispôsobuje trhu
- deľba práce je na nižšej úrovni = robotníci sú univerzálny
- viac sa využívajú univerzálne stroje
- produktivita práce je nižšia
- organizácia práce je zložitejšia a nákladnejšia
Sériová výroba môže byť:
- veľkosériová- najviac sa približuje k hromadnej (série výrobkov sú veľmi veľké)
- strednosériová- má menej znakov hromadnej výroby. Je nižšia produktivita a vyššie náklady
- malosériová- najviac sa približuje ku kusovej výrobe
Kusová výroba
- je pre ňu typická neopakovateľnosť výrobkov, výroba výrobkov sa často strieda
Hlavné znaky kusovej výroby
- výrobky vyrábané podľa individuálnych požiadaviek spotrebiteľa
- pre každý výrobok je potrebná samostatná technická príprava
- vyžaduje si častú obmenu pracovísk a úpravu strojov
- robotníci musia byť viac kvalifikovaní a univerzálni
- riadenie a organizácia práce je zložitejšia
- výrobné zariadenia sa využívajú nerovnomerne
Zákonitosti výrobného procesu
Úspešný priebeh výrobného procesu ovplyvňuje spôsob jeho organizovania je dôležité aby sa využívali zákonitosti výrobného procesu:
- proporcionálnosť
- paralelnosť
- rytmickosť
- nepretržitosť
- proporcionálnosť (pomernosť)
- určuje v akom pomere majú byť zastúpené jednotlivé výrobné faktory (stroje, materiál, zamestnanci)
- ak nie je dodržaný správny pomer môže nastať disproporcia (nesúlad) = vzniká vtedy ak niektorý výrobný faktor chýba alebo je navyše
Vo výrobe môže ísť o proporcionálnosť medzi :
- prácnosťou výroby a počtom zamestnancov
- proporcionálnosť medzi jednotlivými operáciami
- medzi jednotlivými fázami výroby
- paralelnosť (súbežnosť)
- znamená súčasne vykonávanie viacerých činností pri ktorých je to možné
Výhody:
- skrátenie výrobného cyklu
- urýchlenie dodania výrobkov na trh
- zníženie nákladov, zvýšenie zisku
- rytmickosť
- výrobný proces je rytmický ak prebieha rovnomerne a pravidelne = v pravidelných časových intervaloch sa dávajú do výroby vstupy a v pravidelných časových intervaloch vychádzajú z výroby výstupy
- rovnomerné vybavovanie objednávok pre zákazníkov
- racionálne využitie všetkých výrobných faktorov
- zníženie nákladov
- vytvorenie predpokladov na nepretržitú výrobu
- nepretržitosť
- výroba sa nezastavuje a jednotlivé operácie na seba nadväzujú
- neznamená to, že sa výroba nezastaví vôbec, ale mala by sa prerušovať čo najmenej, pretože každé prerušenie výroby vplýva negatívne na výsledky
- výroba pri ktorej sa dosahuje najvyššia plynulosť výroby
Charakteristika výrobku
Výrobok- výsledok výrobného procesu. Môže mať tieto formy:
- hotový výrobok (finálny)- je určený na uspokojovanie konečných spotrebiteľov nie na ďalšie spracovanie
- polovýrobok- je hotovým výrobkom len z pohľadu podniku v ktorom bol vyrobený (pšenica-múka-chlieb)
- nedokončený výrobok- na ktorom sa neurobili všetky operácie. Tie sa urobí neskôr v podniku
Osobitné kategórie výrobkov sú:
- nepodarok- nespĺňa požadované kritéria (hmotnosť, farba)
- nový výrobok- výrobok ktorý má v porovnaní s doterajšími výrobkami nové vlastnosti alebo funkcie
Funkcie výrobku- hovoria o tom ako je výrobok schopný uspokojovať konkrétne potreby. Výrobok ktorý má všetky potrebné funkcie je schopný konkurenčného boja a nazývame ho totálny výrobok
- základná funkcia- základ výrobku, základný úžitkový efekt, dôvod potreby, jadro- to kvôli čomu sa výrobok kupuje
- doplnková funkcia- akosť (kvalita), dizajn, obal výrobku
- funkcia rozširujúca základnú a doplnkovú funkciu- servis, poradenstvo, platobné a dodacie podmienky, špeciálne služby
- funkcia rozhodujúca o konkurencieschopnosti výrobku- značka, goodwill (dobré meno, povesť) výrobku, výrobcu, imidž (typické výrazové prvky), celková prezentácia výrobku.
Ochranná známka- je označenie ktoré tvoria slová, písmena, číslice kresby, obal alebo ich kombinácie
Požiadavky na ochrannú známku:
- má rozlišovaciu schopnosť
- má byť ľahko zapamätateľná (jasná, krátka, zrozumiteľná)
- má byť ľahko vysloviteľná
- má sa dať ľahko preložiť do cudzieho jazyka
- nesmie to byť štátny znak, štátna zástava, názov štátu ani názov v rozpore s dobrými mravmi
Funkcie ochranných známok
- propagačná
- rozlišovacia
- súťažná
Ochranné známky môžu byť:
- individuálne- ŠKODA, RAJO- označujú výrobky jednej FO alebo PO
- kolektívne- COOP JEDNOTA- označujú výrobky FO alebo PO, ktoré sú prepojené v podnikaní
Mnohé obchodné reťazce nechávajú vyrábať tovary pod svojimi privátnymi značkami (TESCO)
Odhaduje sa, že 15 % tržieb v maloobchode tvoria tržby za privátne značky.
Výrobný program, výrobný plán, výrobná kapacita
Výrobný program je súhrn výrobkov, ktoré môže podnik v určitom období vyrábať, vyjadruje sortiment a kvalitu výrobkov.
Podnik pri zostavovaní výrobného programu vychádza:
- z požiadaviek na trhu
- z vlastných výrobných možností
- z možností získania potrebných výrobných faktorov na trhu
- z ukazovateľov ekonomickej efektívnosti
Výrobný program súvisí s tvorbou sortimentu, ktorý môže byť:
- široký- vyrába sa veľký poet rôznych druhov
- úzky- vyrába sa len niekoľko druhov výrobkov
- hlboký- hovorí o tom, v koľkých variantoch sa jednotlivé druhy výrobkov vyrábajú
- plytký- z jednotlivých druhov je len málo alebo jeden variant
Výrobný plán konkretizuje výrobný program v objeme (koľko vyrobíme) a čase (kedy)
Vo výrobnom pláne bude objem výroby uvedený:
- v naturálnych jednotkách (kusy, litre, metre...)
- v peňažných jednotkách
- v jednotkách prácnosti
Aby mohol podnik splniť výrobný plán musí mať dostatočnú výrobnú kapacitu
Výrobná kapacita je maximálny možný objem výroby požadovaného sortimentu v požadovanej kvalite, ktorý je podnik schopný vyrobiť pri daných technických podmienkach (potenciál výkonu...)
Faktory ovplyvňujúce veľkosť výrobnej kapacity
- stroje a zariadenia
- pracovná sila
- budovy, stavby, pôda
Rozhodujúce faktory pri určení výrobnej kapacity závisia od charakteru výroby
Výrobná kapacita môže byť určená ako :
- výstupná veličina – technicky výrobný potenciál automobilky je 300 000 áut ročne
- vstupnou veličinou- výrobná kapacita rafinérie je určená schopnosťou 5 mil. ton ropy ročne
Každý podnik pracuje s určitou kapacitnou rezervou
Výpočet výrobnej kapacity
- pri výpočte výrobnej kapacity musíme poznať
- využiteľný časový fond
- kapacitné normy
1) využiteľný časový fond – 8 h, 7,75 h, 7,5 h (jednosmenná, dvojsmenná, trojsmenná prevádzka)
Kalendárny časový fond (365) – počet dní pracovného pokoja, štátom uznané sviatky, dni pracovného voľna
Nominálny časový fond
- počet dní na nevyhnutné časové prestávky (opravy údržby)
Využiteľný časový fond (dni)
2)kapacitné normy- základom výpočtu výrobnej kapacity je výrobná kapacita jedného stroja
- 2 druhy kapacitných noriem:
- kapacitná norma výrobnosti
Nv – určuje počet výrobkov, ktoré je schopný vyrobiť stroj za určitý čas
VK= VČF * Nv
- kapacitná norma prácnosti
Np- vyjadruje čas potrebný na výrobu určitého výrobku
VK= VČF / Np
Využitie výrobnej kapacity
- časové (extenzívne) využitie= v % VK = skutočný čas výkonu stroja / VČF * 100
- výrobne (intenzívne) využitie= v % VK = skutočný objem výroby / VK * 100
- celkové (integrálne) využitie = VK= extenzívne * intenzívne využitie
Príprava výroby
- má tieto etapy
- technická príprava- predstavuje práce technického charakteru, ktoré sú spojené s vývojom nového výrobku alebo zdokonalením existujúceho výroku
- zahŕňa:
- konštrukčnú prípravu
- rieši funkčné vlastnosti výrobku (tvar, veľkosť, farba, hmotnosť, spoľahlivosť, presnosť)
- výrobok musí vyhovovať nielen technickým ale aj hygienickým a bezpečnostným normám.
- Výsledkom konštrukčnej prípravy sú výkresy výrobku počas nej sa vyhotoví projekt (prototyp) = prvý výrobok
- Nazývame ju tiež projektovou prípravou
- technologickú prípravu
- nadväzuje na konštrukčnú a zameriava sa na vypracovanie výrobných postupov
- určuje kde a ako sa bude výrobok vyrábať aby mal požadovanú kvalitu a funkčnosť
- ekonomická príprava
- nadväzuje na konštrukčnú a zameriava sa na určenie nákladov, výnosov, výsledku hospodárenia, efektívnosti výroby, noriem spotreby, kalkulácie nákladov na 1 ks.
- Pri tejto etape sa podnik rozhodne či je preňho výrobok výhodne vyrábať
- organizačná príprava
- zameriava sa na usporiadanie pracovísk do výrobných útvarov.
- Základným útvarom je väčšinou dielňa.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Podnikové výrobné faktory | Referát | 505 slov | |
Výrobné faktory | Referát | 539 slov | |
Výrobné podniky | Referát | 1 236 slov | |
Analyzujte výrobné faktory | Učebné poznámky | 228 slov | |
Výrobné podniky a ich činnosť | Maturita | 1 011 slov |