Výrobné podniky – Podstata a ciele výrobnej činnosti

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 576 slov
Počet zobrazení: 1 658
Tlačení: 85
Uložení: 111

Výrobné podniky

Podstata a ciele výrobnej činnosti

Výrobná činnosť- ovplyvňuje fungovanie podniku, jeho postavenie na trhu, jeho konkurencieschopnosť. Je to cieľavedomá činnosť. Je to proces, v ktorom sa vytvárajú nové hodnoty (statky), ktoré slúžia na uspokojovanie potrieb.

Základné ciele výroby:

  • kvantitatívne- podnik si určí množstvo výrobkov, ktoré má v určitom čase vyrobiť
  • kvalitatívne
  • produktivita
  • hospodárnosť

Produktivita- platí princíp MAXIMA= cieľom podniku je s danými výrobnými vstupmi vyrobiť maximálne množstvo výrobných výstupov

Produktivita= výstup / vstup

  • sleduje vecnú stránku výroby

Ekonomické vyjadrenie produktivity môže byť napr. toľko € výstupov dosiahne podnik z jedného € vstupov

Hospodárnosť- platí princíp MINIMA = určené výrobné výstupy dosiahnuť s minimálnou spotrebou výrobných vstupov

Hospodárnosť= vstupy / výstupy

  • sleduje organizačnú a hodnotovú stránku výroby

Druhy výrobných procesov

  • predstavuje transformáciu výrobných vstupov na výrobné výstupy. Môžeme ho členiť z viacerých hľadísk:
  • z hľadiska výrobného programu
    1. hlavný výrobný proces- vyrábajú sa v ňom výrobky na ktoré sa podnik špecializuje. Materiál a suroviny priamo vstupujú do výrobku a tvoria jeho základ.
    2. pomocný výrobný proces- výroba takých výrobkov, ktoré sú potrebné na zabezpečenie hlavného výrobného procesu. Tieto výrobku ostávajú v podniku a nevstupujú do výrobného procesu
    3. vedľajší výrobný proces- zabezpečuje výrobu všetkých druhov energie pre podnik napr. výroba pary, elektrickej energie, solárnej energie
    4. pridružený výrobný proces- vyrábajú sa v ňom výrobky, ktoré nesúvisia s výrobným programom, ide o lepšie využitie odpadu alebo výrobných kapacít. (napr. výroba drevených hračiek z nábytkárskeho odpadu)
  • z hľadiska zložitosti výrobkov
    1. jednoduchý – vyrábajú sa jednotlivé výrobky z jedného materiálového druhu a operácie prebiehajú postupne za sebou (napr. výroba dreveného vozíka)
    2. zložitý- vyrábajú sa zložité výrobky, skladajú sa z čiastkových výrobných procesov
  • z hľadiska účasti prírody, človeka a techniky
    1. prírodný výrobný proces- je charakteristický tým, že východiskový materiál sa mení pôsobením prírodných síl (dozrievanie obilia, kysnutie cesta)
    2. pracovný výrobný proces- je charakteristický tým, že v ňom pracovná sila pôsobí pomocou náradia, strojov, zariadení na materiál s cieľom premeniť ho na výrobok (mechanická, chemická výroba = výroba keramiky, kozmetiky)
    3. automaticky výrobný proces- surovina sa mení na výrobok pomocou strojov a zariadení bez priameho vplyvu človeka (plnenie fliaš)
  • z hľadiska skladby výrobku
    1. predzhotovujúca fáza- materiál sa spracúva na polovýrobok určený na ďalšie spracovanie (úprava dreva na výrobu skrine)
    2. zhotovujúca fáza- v nej sa vyrábajú jednotlivé súčiastky výrobku
    3. dohotovujúca fáza- sú to činnosti pri ktorých sa vyrábajú výrobky z jednotlivých častí (montovanie skrine)
  • z hľadiska spôsobu a miery opakovateľnosti
    1. pretržitý- je charakteristický tým, že výroba sa preruší podľa organizácie práce alebo potrieb podniku (výroba odevov, topánok, nábytku)
    2. nepretržitý- výroba sa preruší en vo výnimočných prípadoch a pri opravách (chemická, hutnícka výroba)
    3. cyklický- výroba sa opakuje v pravidelných cykloch (sériovosť výroby)
    4. necyklický- nepravidelná výroba pri kusovej výrobe napr. výroba lode, kostýmu na objednávku

Typy výroby

Typ výroby ovplyvňujú tieto činitele

  1. technická príprava výroby
  2. výrobný postup (strojové vybavenie)
  3. organizácia a riadenie výrobného procesu
  4. kvalifikácia výrobných robotníkov
  5. ekonomické výsledky výrobného procesu

Podľa miery opakovateľnosti

  1. hromadná
  2. sériová
  3. kusová

Hromadná výroba

  • je pre ňu charakteristické, že podnik vyrába 1 alebo malý počet druhov výrobkov vo veľkom množstve

Hlavné znaky hromadnej výroby

  • vysoká miera opakovateľnosti
  • výrobky strácajú svoju individualitu (nelíšia sa)
  • výrobné zariadenia sú špecializované
  • v podniku je vysoká deľba práce = úzka špecializácia robotníkov
  • vysoká úroveň organizácie práce
  • používanie modernej techniky (automatizácia výroby)
  • zvyšuje sa produktivita práce čím sa znižujú náklady na výrobu

Sériová výroba

  • vyskytuje sa najčastejšie, podnik vyrába viaceré výrobky za sebou v obmedzenom počte (sériách)

Hlavné znaky sériovej výroby

  • kombinácia prvkov hromadnej a kusovej výroby
  • môže sa uplatniť individuálnosť výrobkov
  • výroba sa pružnejšie prispôsobuje trhu
  • deľba práce je na nižšej úrovni = robotníci sú univerzálny
  • viac sa využívajú univerzálne stroje
  • produktivita práce je nižšia
  • organizácia práce je zložitejšia a nákladnejšia

Sériová výroba môže byť:

  1. veľkosériová- najviac sa približuje k hromadnej (série výrobkov sú veľmi veľké)
  2. strednosériová- má menej znakov hromadnej výroby. Je nižšia produktivita a vyššie náklady
  3. malosériová- najviac sa približuje ku kusovej výrobe

Kusová výroba

  • je pre ňu typická neopakovateľnosť výrobkov, výroba výrobkov sa často strieda

Hlavné znaky kusovej výroby

  • výrobky vyrábané podľa individuálnych požiadaviek spotrebiteľa
  • pre každý výrobok je potrebná samostatná technická príprava
  • vyžaduje si častú obmenu pracovísk a úpravu strojov
  • robotníci musia byť viac kvalifikovaní a univerzálni
  • riadenie a organizácia práce je zložitejšia
  • výrobné zariadenia sa využívajú nerovnomerne

Zákonitosti výrobného procesu

Úspešný priebeh výrobného procesu ovplyvňuje spôsob jeho organizovania je dôležité aby sa využívali zákonitosti výrobného procesu:

  • proporcionálnosť
  • paralelnosť
  • rytmickosť
  • nepretržitosť
  • proporcionálnosť (pomernosť)
    • určuje v akom pomere majú byť zastúpené jednotlivé výrobné faktory (stroje, materiál, zamestnanci)
    • ak nie je dodržaný správny pomer môže nastať disproporcia (nesúlad) = vzniká vtedy ak niektorý výrobný faktor chýba alebo je navyše

Vo výrobe môže ísť o proporcionálnosť medzi :

  1. prácnosťou výroby a počtom zamestnancov
  2. proporcionálnosť medzi jednotlivými operáciami
  3. medzi jednotlivými fázami výroby
  • paralelnosť (súbežnosť)
    • znamená súčasne vykonávanie viacerých činností pri ktorých je to možné

Výhody:

  • skrátenie výrobného cyklu
  • urýchlenie dodania výrobkov na trh
  • zníženie nákladov, zvýšenie zisku
  • rytmickosť
  • výrobný proces je rytmický ak prebieha rovnomerne a pravidelne = v pravidelných časových intervaloch sa dávajú do výroby vstupy a v pravidelných časových intervaloch vychádzajú z výroby výstupy
  • rovnomerné vybavovanie objednávok pre zákazníkov
  • racionálne využitie všetkých výrobných faktorov
  • zníženie nákladov
  • vytvorenie predpokladov na nepretržitú výrobu
  • nepretržitosť
  • výroba sa nezastavuje a jednotlivé operácie na seba nadväzujú
  • neznamená to, že sa výroba nezastaví vôbec, ale mala by sa prerušovať čo najmenej, pretože každé prerušenie výroby vplýva negatívne na výsledky
  • výroba pri ktorej sa dosahuje najvyššia plynulosť výroby

Charakteristika výrobku

Výrobok- výsledok výrobného procesu. Môže mať tieto formy:

  • hotový výrobok (finálny)- je určený na uspokojovanie konečných spotrebiteľov nie na ďalšie spracovanie
  • polovýrobok- je hotovým výrobkom len z pohľadu podniku v ktorom bol vyrobený (pšenica-múka-chlieb)
  • nedokončený výrobok- na ktorom sa neurobili všetky operácie. Tie sa urobí neskôr v podniku

Osobitné kategórie výrobkov sú:

  1. nepodarok- nespĺňa požadované kritéria (hmotnosť, farba)
  2. nový výrobok- výrobok ktorý má v porovnaní s doterajšími výrobkami nové vlastnosti alebo funkcie

Funkcie výrobku- hovoria o tom ako je výrobok schopný uspokojovať konkrétne potreby. Výrobok ktorý má všetky potrebné funkcie je schopný konkurenčného boja a nazývame ho totálny výrobok

  • základná funkcia- základ výrobku, základný úžitkový efekt, dôvod potreby, jadro- to kvôli čomu sa výrobok kupuje
  • doplnková funkcia- akosť (kvalita), dizajn, obal výrobku
  • funkcia rozširujúca základnú a doplnkovú funkciu- servis, poradenstvo, platobné a dodacie podmienky, špeciálne služby
  • funkcia rozhodujúca o konkurencieschopnosti výrobku- značka, goodwill (dobré meno, povesť) výrobku, výrobcu, imidž (typické výrazové prvky), celková prezentácia výrobku.

Ochranná známka- je označenie ktoré tvoria slová, písmena, číslice kresby, obal alebo ich kombinácie

Požiadavky na ochrannú známku:

  1. má rozlišovaciu schopnosť
  2. má byť ľahko zapamätateľná (jasná, krátka, zrozumiteľná)
  3. má byť ľahko vysloviteľná
  4. má sa dať ľahko preložiť do cudzieho jazyka
  5. nesmie to byť štátny znak, štátna zástava, názov štátu ani názov v rozpore s dobrými mravmi

Funkcie ochranných známok

  • propagačná
  • rozlišovacia
  • súťažná

Ochranné známky môžu byť:

  1. individuálne- ŠKODA, RAJO- označujú výrobky jednej FO alebo PO
  2. kolektívne- COOP JEDNOTA- označujú výrobky FO alebo PO, ktoré sú prepojené v podnikaní

Mnohé obchodné reťazce nechávajú vyrábať tovary pod svojimi privátnymi značkami (TESCO)

Odhaduje sa, že 15 % tržieb v maloobchode tvoria tržby za privátne značky.

Výrobný program, výrobný plán, výrobná kapacita

Výrobný program je súhrn výrobkov, ktoré môže podnik v určitom období vyrábať, vyjadruje sortiment a kvalitu výrobkov.

Podnik pri zostavovaní výrobného programu vychádza:

  1. z požiadaviek na trhu
  2. z vlastných výrobných možností
  3. z možností získania potrebných výrobných faktorov na trhu
  4. z ukazovateľov ekonomickej efektívnosti

Výrobný program súvisí s tvorbou sortimentu, ktorý môže byť:

  • široký- vyrába sa veľký poet rôznych druhov
  • úzky- vyrába sa len niekoľko druhov výrobkov
  • hlboký- hovorí o tom, v koľkých variantoch sa jednotlivé druhy výrobkov vyrábajú
  • plytký- z jednotlivých druhov je len málo alebo jeden variant

Výrobný plán konkretizuje výrobný program v objeme (koľko vyrobíme) a čase (kedy)

Vo výrobnom pláne bude objem výroby uvedený:

  1. v naturálnych jednotkách (kusy, litre, metre...)
  2. v peňažných jednotkách
  3. v jednotkách prácnosti

Aby mohol podnik splniť výrobný plán musí mať dostatočnú výrobnú kapacitu

Výrobná kapacita je maximálny možný objem výroby požadovaného sortimentu v požadovanej kvalite, ktorý je podnik schopný vyrobiť pri daných technických podmienkach (potenciál výkonu...)

Faktory ovplyvňujúce veľkosť výrobnej kapacity

  • stroje a zariadenia
  • pracovná sila
  • budovy, stavby, pôda

Rozhodujúce faktory pri určení výrobnej kapacity závisia od charakteru výroby

Výrobná kapacita môže byť určená ako :

  1. výstupná veličina – technicky výrobný potenciál automobilky je 300 000 áut ročne
  2. vstupnou veličinou- výrobná kapacita rafinérie je určená schopnosťou 5 mil. ton ropy ročne

Každý podnik pracuje s určitou kapacitnou rezervou

Výpočet výrobnej kapacity

  • pri výpočte výrobnej kapacity musíme poznať
  • využiteľný časový fond
  • kapacitné normy

1) využiteľný časový fond – 8 h, 7,75 h, 7,5 h (jednosmenná, dvojsmenná, trojsmenná prevádzka)

Kalendárny časový fond (365) – počet dní pracovného pokoja, štátom uznané sviatky, dni pracovného voľna

Nominálny časový fond

  • počet dní na nevyhnutné časové prestávky (opravy údržby)

Využiteľný časový fond (dni)

2)kapacitné normy- základom výpočtu výrobnej kapacity je výrobná kapacita jedného stroja

- 2 druhy kapacitných noriem:

  1. kapacitná norma výrobnosti

Nv – určuje počet výrobkov, ktoré je schopný vyrobiť stroj za určitý čas

VK= VČF * Nv

  1. kapacitná norma prácnosti

Np- vyjadruje čas potrebný na výrobu určitého výrobku

VK= VČF / Np

Využitie výrobnej kapacity

  • časové (extenzívne) využitie= v % VK = skutočný čas výkonu stroja / VČF * 100
  • výrobne (intenzívne) využitie= v % VK = skutočný objem výroby / VK * 100
  • celkové (integrálne) využitie = VK= extenzívne * intenzívne využitie

Príprava výroby

  • má tieto etapy
  • technická príprava- predstavuje práce technického charakteru, ktoré sú spojené s vývojom nového výrobku alebo zdokonalením existujúceho výroku
  • zahŕňa:
  1. konštrukčnú prípravu
    • rieši funkčné vlastnosti výrobku (tvar, veľkosť, farba, hmotnosť, spoľahlivosť, presnosť)
    • výrobok musí vyhovovať nielen technickým ale aj hygienickým a bezpečnostným normám.
    • Výsledkom konštrukčnej prípravy sú výkresy výrobku počas nej sa vyhotoví projekt (prototyp) = prvý výrobok
    • Nazývame ju tiež projektovou prípravou
  2. technologickú prípravu
  • nadväzuje na konštrukčnú a zameriava sa na vypracovanie výrobných postupov
  • určuje kde a ako sa bude výrobok vyrábať aby mal požadovanú kvalitu a funkčnosť
  • ekonomická príprava
    • nadväzuje na konštrukčnú a zameriava sa na určenie nákladov, výnosov, výsledku hospodárenia, efektívnosti výroby, noriem spotreby, kalkulácie nákladov na 1 ks.
    • Pri tejto etape sa podnik rozhodne či je preňho výrobok výhodne vyrábať
  • organizačná príprava
  • zameriava sa na usporiadanie pracovísk do výrobných útvarov.
  • Základným útvarom je väčšinou dielňa.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu