Medzinárodný menový fond (MMF)

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: veronikka16
Typ práce: Referát
Dátum: 29.05.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 283 slov
Počet zobrazení: 8 210
Tlačení: 599
Uložení: 586
Medzinárodný menový fond je medzinárodná organizácia zodpovedná za globálny finančný systém a výpomoc jej členom na udržanie finančnej rovnováhy. Cieľom je podporovať medzinárodnú menovú spoluprácu a uľahčovať rozmach a vyrovnaný rast medzinárodného obchodu, rovnako aj podporovať stabilitu výmenných kurzov.Medzinárodný menový fond bol založený ako vrcholná inštitúcia brettonwoodskeho menového systému na základe dohody uzatvorenej na medzinárodnej Menovej a finančnej konferencii v Brettone – Woodse.V súčasnosti patrí medzi hlavné ciele MMF najmä podpora medzinárodnej menovej spolupráce, devízovej stability, pomoc pri vytváraní mnohostranných platobných systémov. Spolu s MMF bola založená aj Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj / Svetová banka /, ktorá dopĺňa činnosť MMF poskytovaním dlhodobých investičných úverov. Svetová banka nie je bežnou bankou: nedajú sa do nej peniaze vložiť ani ich z nej vybrať, nedá sa v nej otvoriť bežný účet. Jej úlohou je znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam svojich chudobnejších členov a štátom prechádzajúcim obdobím ekonomickej transformácie.

Orgánmi MMF sú:

RADA GUVERNÉROV je najvyšší riadiaci orgán fondu. Jej členmi sú ministri financií alebo guvernéri centrálnych bánk. Prijíma zásadné rozhodnutia o činnosti fondu. Schádza sa raz ročne na výročných zasadnutiach MMF a Svetovej banky.

MEDZINÁRODNÝ MENOVÝ A FINANČNÝ VÝBOR
(International Monetary and Financial Committee) stretáva sa dva razy ročne a posudzuje kľúčové problémy medzinárodného menového systému. Do septembra 1999 pracoval pod názvom Dočasný výbor.

VÝKONNÁ RADA (Executive Board) zaoberá sa širokou paletou politických, operatívnych a administratívnych otázok i dohľadom nad kurzovou politikou členských štátov.

GENERÁLNY RIADITEĽ
- volia ho členovia Výkonnej rady spomedzi seba, je jej predsedom a zároveň najvyšším riadiacim pracovníkom v organizačnej štruktúre MMF. Volí sa na päťročné obdobie, môže byť opakovane zvolený. V súčasnosti má MMF 185 členských štátov, hlas každého z nich súvisí s finančnou účasťou krajiny v organizácii.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu