Charakteristika platobného systému SIPS

Charakteristika platobného systému SIPS (slovak interbank payment system)
Do prijatia zákona o platobnom styku medzibankový platobný styk SIPS umožňoval spracovanie platieb len jedinému typu účastníka – priamemu účastníkovi. Tretie strany mohli prostredníctvom SIPS-u na základe povolenia, ktoré im udelila NBS, debetovať alebo kreditovať účty priamych účastníkov, ale nemohli vykonávať platobné operácie vo vlastnom mene a nemali účet peňažných rezerv v NBS.

SIPS zabezpečoval spracovanie príkazov na úhradu, na inkaso, ale aj šekové transakcie a čisté pozície kartových transakcií

NBS  od 1. 1. 2003 prevádzkuje medzinárodný platobný systém SIPS. (eximbanka, tatrabanka, istrobanka, VUB, Slovenská sporiteľňa, dexia banka, HVB bank Slovakia, OTP banka).

V oblasti reklamácii a riešenia sporov z PS každá – ako vykonávacia tak aj sprostredkujúca inštitúcia a vydavateľ sú povinní na viditeľnom mieste zverejniť podmienky, postupy a poplatky v prípade reklamačného konania alebo pri riešení sporov súvisiacich s ich službami. Spory rieši rozhodcovský súd, ktorý ustanovujú banky a pobočky zahr. bánk.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/5597-charakteristika-platobneho-systemu-sips/