Riadenie podniku – organizovanie a kontrola
Riadenie podniku – organizovanie a kontrola
a) Charakteristika
základných pojmov
· Organizovanie – funkcia manažmentu, ktorá umožňuje dosiahnuť podnikové ciele.
Vytvára – organizáciu, hierarchické vzťahy, stabilitu, synergické efekty.
Dve podoby - označenie objektu -
vnútorné usporiadanie podniku
Pojem organizovanie pochádza z gréckeho slova „organon“ - poriadok, harmónia, lahodiace oku.
Organizovanie v podniku vytvára:
¨ organizáciu - nahradzuje: neusporiadanosť - poriadkom
živelnosť -
cieľavedomosťou
neurčitosť - určitosťou
¨ hierachické vzťahy - rozlišuje: - rôzne úrovne riadenia
- nadriadenosť, podriadenosť
- stupeň zodpovednosti
- rozsah činnosti
¨ stabilitu - stabilizuje
činnosť podniku, vnáša prvok rovnomernosti, pevnosti a zotrvačnosti. Môže pôsobiť v pozitívnom a v negatívnom zmysle.
¨
synergické efekty - vyplývajú z poznatku, že celok je viac ako súčet jednotlivých častí.. Lepšie výsledky sa môžu
dosiahnuť organizáciou, vhodnou deľbou práce, motiváciou a stimuláciou.
Organizovanie môže byť zamerané na:
- vytváranie
nového systému
- zlepšenie exzistujúcej organizácie
· Orgány podniku súvisia s vlastníckymi vzťahmi, závisia
od právnej formy podniku.
Podnik jednotlivca FO - vlastník vykonáva riadiace funkcie sám, nevytvára iné orgány.
Spoločné podnikanie - v.o.s., k. s. riadi sa podľa spoločenskej zmluvy.
Kapitálové spoločnosti -
vymedzuje spoločenská zmluva.
s. r. o. - valné zhromaždenie, konatelia, dozorná rada
a. s. -
valné zhromaždenie, predstavenstvo, dozorná rada
družstvo - členská schôdza, predstavenstvo, kontrolná
komisia
štátne podniky - vlastníkom je štát, vedenie podniku, dozorná rada
- Riadiaci aparát-
manažment podniku - výkonné subjekty, ktoré priamo riadia podnik Riaditeľ, prezident podniku -
sekretariát
Štábne odborné útvary - úseky na čele stojí odborný riaditeľ, námestník. Vnútorne sa
členia na odbor, oddelenie, referát
Líniové útvary - vytvárajú sa po vertikálnej osi riadenia,
zabezpečujú riadenie výroby.
· Organizačná štruktúra - jej úlohou je vymedzenie jednotlivých prvkov v
podniku a definovanie vzťahov medzi nimi.
Organizačná štruktúra je v dvoch podobách:
· organizačná štruktúra
riadiaceho systému - OŠ riadiacich orgánov a riadiaceho aparátu
· organizačná štruktúra riadeného systému
- OŠ výrobno-technického systému - prevádzky
Pri tvorbe organizačnej štruktúry treba riešiť dve otázky:
*
organizačnú diferenciáciu - rozčleňovanie činnosti, rozlišovanie činnosti. Poznáme:
-
vertikálnu diferenciáciu - vytváranie stupňov riadenia, právomoci a zodpovednosti
- horizontálnu
diferenciáciu - deľba práce na rovnakom stupni riadenia
* organizačnú
integráciu - spájanie činnosti, rieši hierarchické vzťahy
a)
Jednoduchá štruktúra malého podniku FO – živnosť Má spravidla iba dve hierarchické úrovne:
·
podnikateľskú úroveň - tvorí ju vlastník, ktorý je aj manažérom
· operačnú úroveň - tvoria ju
zamestnanci podniku
b) Funkčná podnikateľská štruktúra
Funkčná podnikateľská štruktúra sa
využíva u väčších podnikov, s viacerými zamestnancami a je prispôsobená požiadavkám riadenia. Vytvárajú sa tu popri vrcholovom
manažmente odborné útvary pre jednotlivé funkčné oblasti. Na ich čele sú „funkční manažéri“
c) Divizionálna štruktúra
Uplatňuje sa v podnikoch, kde predchádzajúca OŠ nestačí. Rozlišujú
sa tri stupne riadenia:
· úroveň podniku - rozhoduje o otázkach podniku ako celku - plány, financie a kontrola
· úroveň divízie - rozhoduje, ako sa úspešne uplatniť na trhu
· funkčná úroveň - riešia sa
problémy, kto
· é sa týkajú jednotlivých funkčných oblasti
d) Holdingová
štruktúra
Je podobná divizionálnej OŠ, rozdiel je vo väčšom stupni samostatnosti jednotlivých podnikov. Holding je v
podstate voľným združením samostatných podnikov, ktoré sú spojené prostredníctvom finančného a kontrolného systému.
e) Maticová štruktúra
Uplatňuje sa vtedy, ak pri tvorbe OŠ vstupujú viaceré kritéria. Rozlišujeme tri úrovne
riadenia:
· úroveň podniku - rozhoduje sa o rozvoji vo výrobe a v predaji
· podnikateľská úroveň -
realizujú ju manažéri špecializovaní na vybrané výrobky a oblasti
· funkčná úroveň - riadenie
jednotlivých funkčných oblasti
Každý podnik si volí vlastnú organizačnú štruktúru.
b) Manažéri v podniku a štýly vedenia
· Manažéri v podniku
- sú to riadiaci pracovníci na všetkých úrovniach riadenia. Rozlišujeme:
* Manažéri podľa charakteru
vykonávanej činnosti:
- univerzálni manažéri - majú rozsiahle všeobecné
vedomosti - top manažment
- manažéri špecialisti - hlboké vedomosti v určitom odbore - funkční
manažéri
* Manažéri podľa úrovne riadenia
- vrcholoví
manažéri - top - sú na najvyššom stupni riadenia, rozhodujú o stratégii podniku
- manažéri strednej
línie - funkční manažéri jednotlivých odborných útvarov
- manažéri prvej línie - sú v
priamom kontakte s výrobnými robotníkmi, referentmi
· Štýl vedenia je spôsob vedenia pracovníkov, ktorý motivuje ich
správanie v rôznych situáciách a zabezpečí dosiahnutie cieľov. Štýlu vedenia zodpovedajú vždy konkrétne metódy a techniky, napr.:
autoritatívny štýl vedenia - manažér za všetkých okolností trvá na svojich rozhodnutiach a
príkazoch, aj proti mienke podriadených. Uznáva iba prísny organizačný postup, hierarchiu funkcií, podriadenosť na základe moci. Tento štýl
je nutný v armáde, v polícii, u hasičov ,..
participatívny - založený na aktívnej účasti
všetkých pracovníkov. Prevláda atmosféra dôvery na základe vymedzenej kompetencie. Podnecuje aktivitu zamestnancov.
demokratický - vedúci vypočuje mienku podriadených. Vedenie sa zakladá na dobrovoľnej podriadenosti a
sebadisciplíne
liberálny - vyznačuje sa „mäkkosťou, voľnosťou“. Vedúci má nízku autoritu,
snaží sa robiť populistickú politiku, vyhýba sa zodpovednosti. Nepopulárne rozhodnutia presúva na podriadených., často k tzv. „neformálnym
vedúcim“. Býva tolerantný k chybám svojich podriadených.
· Vlastnosti manažéra sú veľmi
rozhodujúce pre kvalitné riadenie. Najdôležitejšie sú:
iniciatívnosť - schopnosť vynaliezavo a tvorivo samostatne
bez vyzvania vytyčovať ciele, plniť úlohy - opak je ľahostajnosť
samostatnosť - rozhodovať a konať na základe
vlastných úvah opak nesamostatnosť
rozvážnosť - rozhodovať a konať až po dôslednom zhodnotení dôsledkov konania -
unáhlenosť, zbrklosť
rozhodnosť - rozhodnúť sa aj v konfliktných situáciách a realizovať ich - nerozhodnosť
cieľavedomosť - schopnosť cieľavedomej, organizovanej a koordinačnej činnosti neustála kontrola plnenia úloh - chaotickosť
zodpovednosť - chápať seba, ako dôležitého činiteľa pri realizácii úloh - nezodpovednosť
zásadovosť
- schopnosť presadzovať spoločenské hodnoty, aj keď sú v rozpore s vlastnými záujmami
disciplinovanosť -
schopnosť ovládať sa, regulovať svoje správanie
vytrvalosť - húževnatosť pri prekonávaní prekážok -
vrtkavosť
fantázia - schopnosť odpútať sa od zabehnutého systému - stereotyp
optimizmus - zmysel
orientovať sa na pozitívne veci a ciele
citová vyrovnanosť - nepodliehať emóciám ako je hnev, závisť,
žiarlivosť,...
c) Zásady účtovania pracovnej cesty
Pred odchodom
na pracovnú cestu každý zamestnanec firmy musí vyplniť Cestovný príkaz. Je to účtovný doklad, v ktorom sa eviduje začiatok a koniec
pracovnej cesty, náplň jednotlivých dní na pracovnej ceste a výška výdavkov spojených s pracovnou cestou. Tento cestovný príkaz musí
byť pred samotným odchodom na pracovnú cestu podpísaný nadriadeným pracovníkom firmy. Účtovnej jednotke môžu vzniknúť okrem záväzkov
vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov aj iné záväzky resp. pohľadávky voči vlastným zamestnancom. Jednou z týchto možností je
pracovná cesta. Pri evidencii a účtovaní pracovnej cesty sa môže vyskytnúť niekoľko variantov:
a)
skutočné náklady vzniknuté pri pracovnej ceste sú rovnaké ako bol poskytnutý preddavok
1. VPD Poskytnutý preddavok na prac. cestu
zamestnancovi 335/211
2. ID Skutočné náklady pri prac. ceste – vyúčtovanie 512/335
b) skutočné náklady vzniknuté pri
pracovnej ceste sú vyššie ako bol poskytnutý preddavok
1. VPD Poskytnutý preddavok zamestnancov na pracovnú cestu 335/211
2. ID
Zúčtovanie skutočných nákladov:
a/ vyúčtovanie preddavku 512/335
b/ vznik záväzku voči zamestnancovi 512/333
3. VPD
Doplatenie zamestnancovi 333/211
c) skutočné náklady vzniknuté pri pracovnej ceste sú nižšie ako bol poskytnutý preddavok
1.
VPD Poskytnutý preddavok zamestnancovi na prac. cestu 335/211
2. ID Skutočné náklady pri prac. ceste – vyúčtovanie 512/335
3. PPD Vrátenie zvyšku peňazí od zamestnanca 211/335
d) na danú pracovnú cestu nebol poskytnutý preddavok zamestnancovi
1.
ID Skutočné náklady pri pracovnej ceste 512/333
2. VPD Vyplatenie zamestnancovi 333/211
e) poskytnutý preddavok na prac.
cestu bol, ale pracovná cesta sa nekonala
1. VPD Poskytnutý preddavok zamestnancovi na prac. cestu 335/211
2. PPD Vrátenie
nepoužitých peňazí 211/335
· Doklady pri pracovnej ceste
- cestovný príkaz
- cestovné lístky
- doklad o ubytovaní
- doklady o iných výdavkoch (vstupenky na výstavu, ..)
- správa o pracovnej ceste
d) Pracovná porada
· Pracovná porada – príprava vopred pred
poradou, aby nepôsobila chaoticky. Majú byť prehľadne skompletizované všetky podklady, presne určený program, zapisovateľ, overovateľ
a pripravená prezenčná listina. Program: otvorenie a privítanie, kontrola plnenia úloh, jednotlivé body porady, uznesenie a záver.
Súčasťou každej porady je zápisnica.
· Zápisnica - hlavička: „Zápisnica z porady dňa“, zapisovateľ,
overovateľ, program, zápis jednotlivých bodov - môžu byť prílohy, diskusia – kto diskutoval, čo. V Košiciach, dňa, zapísal, overil –
podpisy.
· Uznesenie – obsahuje záhlavie, z akej je porady, deň konania porady. Ďalej uvádza, aké body berie na
vedomie, čo schvaľuje, aké ukladá úlohy. Podpis zapisovateľa a overovateľa porady.
f)
Prostriedky kancelárskej techniky
Prostriedky kancelárskej techniky všeobecne môžeme rozdeliť
na dve skupiny:
- klasické - písací stroj, kalkulačka, telefón, fax, kopírka
-
prostriedky IKT - PC, rôzne softvérové produkty, tlačiareň, internet, elektronická pošta, diktafón, kopírka, skener,
dataprojektor, mobilný telefón, web kamerka, ....
Zones.sk – Zóny pre každého študenta