Riadenie podniku – organizovanie a kontrola
Riadenie podniku – organizovanie a kontrolaa) Charakteristika základných pojmov
· Organizovanie – funkcia manažmentu, ktorá umožňuje dosiahnuť podnikové ciele. Vytvára – organizáciu, hierarchické vzťahy, stabilitu, synergické efekty.
Dve podoby - označenie objektu - vnútorné usporiadanie podniku
Pojem organizovanie pochádza z gréckeho slova „organon“ - poriadok, harmónia, lahodiace oku.
Organizovanie v podniku vytvára:
¨ organizáciu - nahradzuje: neusporiadanosť - poriadkom
živelnosť - cieľavedomosťou
neurčitosť - určitosťou
¨ hierachické vzťahy - rozlišuje: - rôzne úrovne riadenia
- nadriadenosť, podriadenosť
- stupeň zodpovednosti
- rozsah činnosti
¨ stabilitu - stabilizuje činnosť podniku, vnáša prvok rovnomernosti, pevnosti a zotrvačnosti. Môže pôsobiť v pozitívnom a v negatívnom zmysle.
¨ synergické efekty - vyplývajú z poznatku, že celok je viac ako súčet jednotlivých častí.. Lepšie výsledky sa môžu dosiahnuť organizáciou, vhodnou deľbou práce, motiváciou a stimuláciou.
Organizovanie môže byť zamerané na:
- vytváranie nového systému
- zlepšenie exzistujúcej organizácie
· Orgány podniku súvisia s vlastníckymi vzťahmi, závisia od právnej formy podniku.
Podnik jednotlivca FO - vlastník vykonáva riadiace funkcie sám, nevytvára iné orgány.
Spoločné podnikanie - v.o.s., k. s. riadi sa podľa spoločenskej zmluvy.
Kapitálové spoločnosti - vymedzuje spoločenská zmluva.
s. r. o. - valné zhromaždenie, konatelia, dozorná rada
a. s. - valné zhromaždenie, predstavenstvo, dozorná rada
družstvo - členská schôdza, predstavenstvo, kontrolná komisia
štátne podniky - vlastníkom je štát, vedenie podniku, dozorná rada
- Riadiaci aparát- manažment podniku - výkonné subjekty, ktoré priamo riadia podnik Riaditeľ, prezident podniku - sekretariát
Štábne odborné útvary - úseky na čele stojí odborný riaditeľ, námestník. Vnútorne sa členia na odbor, oddelenie, referát
Líniové útvary - vytvárajú sa po vertikálnej osi riadenia, zabezpečujú riadenie výroby.
· Organizačná štruktúra - jej úlohou je vymedzenie jednotlivých prvkov v podniku a definovanie vzťahov medzi nimi.
Organizačná štruktúra je v dvoch podobách:
· organizačná štruktúra riadiaceho systému - OŠ riadiacich orgánov a riadiaceho aparátu
· organizačná štruktúra riadeného systému - OŠ výrobno-technického systému - prevádzky
Pri tvorbe organizačnej štruktúry treba riešiť dve otázky:
* organizačnú diferenciáciu - rozčleňovanie činnosti, rozlišovanie činnosti. Poznáme:
- vertikálnu diferenciáciu - vytváranie stupňov riadenia, právomoci a zodpovednosti
- horizontálnu diferenciáciu - deľba práce na rovnakom stupni riadenia
* organizačnú integráciu - spájanie činnosti, rieši hierarchické vzťahy
a) Jednoduchá štruktúra malého podniku FO – živnosť Má spravidla iba dve hierarchické úrovne:
· podnikateľskú úroveň - tvorí ju vlastník, ktorý je aj manažérom
· operačnú úroveň - tvoria ju zamestnanci podniku
b) Funkčná podnikateľská štruktúra
Funkčná podnikateľská štruktúra sa využíva u väčších podnikov, s viacerými zamestnancami a je prispôsobená požiadavkám riadenia. Vytvárajú sa tu popri vrcholovom manažmente odborné útvary pre jednotlivé funkčné oblasti. Na ich čele sú „funkční manažéri“
c) Divizionálna štruktúra
Uplatňuje sa v podnikoch, kde predchádzajúca OŠ nestačí. Rozlišujú sa tri stupne riadenia:
· úroveň podniku - rozhoduje o otázkach podniku ako celku - plány, financie a kontrola
· úroveň divízie - rozhoduje, ako sa úspešne uplatniť na trhu
· funkčná úroveň - riešia sa problémy, kto
· é sa týkajú jednotlivých funkčných oblasti
d) Holdingová štruktúra
Je podobná divizionálnej OŠ, rozdiel je vo väčšom stupni samostatnosti jednotlivých podnikov. Holding je v podstate voľným združením samostatných podnikov, ktoré sú spojené prostredníctvom finančného a kontrolného systému.
e) Maticová štruktúra
Uplatňuje sa vtedy, ak pri tvorbe OŠ vstupujú viaceré kritéria. Rozlišujeme tri úrovne riadenia:
· úroveň podniku - rozhoduje sa o rozvoji vo výrobe a v predaji
· podnikateľská úroveň - realizujú ju manažéri špecializovaní na vybrané výrobky a oblasti
· funkčná úroveň - riadenie jednotlivých funkčných oblasti
Každý podnik si volí vlastnú organizačnú štruktúru.
b) Manažéri v podniku a štýly vedenia
· Manažéri v podniku - sú to riadiaci pracovníci na všetkých úrovniach riadenia. Rozlišujeme:
* Manažéri podľa charakteru vykonávanej činnosti:
- univerzálni manažéri - majú rozsiahle všeobecné vedomosti - top manažment
- manažéri špecialisti - hlboké vedomosti v určitom odbore - funkční manažéri
* Manažéri podľa úrovne riadenia
- vrcholoví manažéri - top - sú na najvyššom stupni riadenia, rozhodujú o stratégii podniku
- manažéri strednej línie - funkční manažéri jednotlivých odborných útvarov
- manažéri prvej línie - sú v priamom kontakte s výrobnými robotníkmi, referentmi
· Štýl vedenia je spôsob vedenia pracovníkov, ktorý motivuje ich správanie v rôznych situáciách a zabezpečí dosiahnutie cieľov. Štýlu vedenia zodpovedajú vždy konkrétne metódy a techniky, napr.:
autoritatívny štýl vedenia - manažér za všetkých okolností trvá na svojich rozhodnutiach a príkazoch, aj proti mienke podriadených. Uznáva iba prísny organizačný postup, hierarchiu funkcií, podriadenosť na základe moci. Tento štýl je nutný v armáde, v polícii, u hasičov ,..
participatívny - založený na aktívnej účasti všetkých pracovníkov. Prevláda atmosféra dôvery na základe vymedzenej kompetencie. Podnecuje aktivitu zamestnancov.
demokratický - vedúci vypočuje mienku podriadených. Vedenie sa zakladá na dobrovoľnej podriadenosti a sebadisciplíne
liberálny - vyznačuje sa „mäkkosťou, voľnosťou“. Vedúci má nízku autoritu, snaží sa robiť populistickú politiku, vyhýba sa zodpovednosti. Nepopulárne rozhodnutia presúva na podriadených., často k tzv. „neformálnym vedúcim“. Býva tolerantný k chybám svojich podriadených.
· Vlastnosti manažéra sú veľmi rozhodujúce pre kvalitné riadenie. Najdôležitejšie sú:
iniciatívnosť - schopnosť vynaliezavo a tvorivo samostatne bez vyzvania vytyčovať ciele, plniť úlohy - opak je ľahostajnosť
samostatnosť - rozhodovať a konať na základe vlastných úvah opak nesamostatnosť
rozvážnosť - rozhodovať a konať až po dôslednom zhodnotení dôsledkov konania - unáhlenosť, zbrklosť
rozhodnosť - rozhodnúť sa aj v konfliktných situáciách a realizovať ich - nerozhodnosť
cieľavedomosť - schopnosť cieľavedomej, organizovanej a koordinačnej činnosti neustála kontrola plnenia úloh - chaotickosť
zodpovednosť - chápať seba, ako dôležitého činiteľa pri realizácii úloh - nezodpovednosť
zásadovosť - schopnosť presadzovať spoločenské hodnoty, aj keď sú v rozpore s vlastnými záujmami
disciplinovanosť - schopnosť ovládať sa, regulovať svoje správanie
vytrvalosť - húževnatosť pri prekonávaní prekážok - vrtkavosť
fantázia - schopnosť odpútať sa od zabehnutého systému - stereotyp
optimizmus - zmysel orientovať sa na pozitívne veci a ciele
citová vyrovnanosť - nepodliehať emóciám ako je hnev, závisť, žiarlivosť,...
c) Zásady účtovania pracovnej cesty
Pred odchodom na pracovnú cestu každý zamestnanec firmy musí vyplniť Cestovný príkaz. Je to účtovný doklad, v ktorom sa eviduje začiatok a koniec pracovnej cesty, náplň jednotlivých dní na pracovnej ceste a výška výdavkov spojených s pracovnou cestou. Tento cestovný príkaz musí byť pred samotným odchodom na pracovnú cestu podpísaný nadriadeným pracovníkom firmy. Účtovnej jednotke môžu vzniknúť okrem záväzkov vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov aj iné záväzky resp. pohľadávky voči vlastným zamestnancom. Jednou z týchto možností je pracovná cesta. Pri evidencii a účtovaní pracovnej cesty sa môže vyskytnúť niekoľko variantov:
a) skutočné náklady vzniknuté pri pracovnej ceste sú rovnaké ako bol poskytnutý preddavok
1. VPD Poskytnutý preddavok na prac. cestu zamestnancovi 335/211
2. ID Skutočné náklady pri prac. ceste – vyúčtovanie 512/335
b) skutočné náklady vzniknuté pri pracovnej ceste sú vyššie ako bol poskytnutý preddavok
1. VPD Poskytnutý preddavok zamestnancov na pracovnú cestu 335/211
2. ID Zúčtovanie skutočných nákladov:
a/ vyúčtovanie preddavku 512/335
b/ vznik záväzku voči zamestnancovi 512/333
3. VPD Doplatenie zamestnancovi 333/211
c) skutočné náklady vzniknuté pri pracovnej ceste sú nižšie ako bol poskytnutý preddavok
1. VPD Poskytnutý preddavok zamestnancovi na prac. cestu 335/211
2. ID Skutočné náklady pri prac. ceste – vyúčtovanie 512/335
3. PPD Vrátenie zvyšku peňazí od zamestnanca 211/335
d) na danú pracovnú cestu nebol poskytnutý preddavok zamestnancovi
1. ID Skutočné náklady pri pracovnej ceste 512/333
2. VPD Vyplatenie zamestnancovi 333/211
e) poskytnutý preddavok na prac. cestu bol, ale pracovná cesta sa nekonala
1. VPD Poskytnutý preddavok zamestnancovi na prac. cestu 335/211
2. PPD Vrátenie nepoužitých peňazí 211/335
· Doklady pri pracovnej ceste
- cestovný príkaz
- cestovné lístky
- doklad o ubytovaní
- doklady o iných výdavkoch (vstupenky na výstavu, ..)
- správa o pracovnej ceste
d) Pracovná porada
· Pracovná porada – príprava vopred pred poradou, aby nepôsobila chaoticky. Majú byť prehľadne skompletizované všetky podklady, presne určený program, zapisovateľ, overovateľ a pripravená prezenčná listina. Program: otvorenie a privítanie, kontrola plnenia úloh, jednotlivé body porady, uznesenie a záver. Súčasťou každej porady je zápisnica.
· Zápisnica - hlavička: „Zápisnica z porady dňa“, zapisovateľ, overovateľ, program, zápis jednotlivých bodov - môžu byť prílohy, diskusia – kto diskutoval, čo. V Košiciach, dňa, zapísal, overil – podpisy.
· Uznesenie – obsahuje záhlavie, z akej je porady, deň konania porady. Ďalej uvádza, aké body berie na vedomie, čo schvaľuje, aké ukladá úlohy. Podpis zapisovateľa a overovateľa porady.
f) Prostriedky kancelárskej techniky
Prostriedky kancelárskej techniky všeobecne môžeme rozdeliť na dve skupiny:
- klasické - písací stroj, kalkulačka, telefón, fax, kopírka
- prostriedky IKT - PC, rôzne softvérové produkty, tlačiareň, internet, elektronická pošta, diktafón, kopírka, skener, dataprojektor, mobilný telefón, web kamerka, ....
Zones.sk – Najväčší študentský portál