Bitcoin - čo to je?

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 745 slov
Počet zobrazení: 3 681
Tlačení: 385
Uložení: 374
Bitcoin - čo to je?
 
Táto téma je zaujímavá hlavne z hľadiska aktuálnosti a z pohľadu na to ako by mohli eventuálne vyzerať peniaze a transakcie v budúcnosti. V súčasnej dobe počúvame z médií len o kríze, či už ekonomickej, dlhovej alebo o kríze bankového sektora, toto všetko prináša priestor pre vznik akýchsi pokusov ako je Bitcoin aj keď jeho podporovatelia by boli zásadne proti pomenovaniu "pokus", Bitcoin ešte stále nie je úplne stabilnou menou, s plnou dôverou trhu a nadobudnúť ju bude veľmi ťažké. Avšak neistota , ktorú prinášajú ľudom rôzne politické rozhodnutia, často krát skôr v záujme bánk a nadnárodných spoločností, prináša so sebou nechuť ľudí voči ich domácim menám a bankám a to je práve príležitosť pre Bitcoin. Aj nedávne udalosti na Cypre dokázali zdvihnúť hodnotu Bitcoinu. To, že sa Bitcoin pomaly prepracúva vyššie a vyššie dokazujú aj vyjadrenia  ECB, aj niektorých amerických inštitúcií, ktorí by ju už chceli regulovať alebo najlepšie zakázať, lenže to nebude také ľahké ako sa môže na prvý pohľad zdať. Vzhľadom na všetky tieto súvislosti považujem za dôležité aby sa Bitcoin dostával do čoraz väčšieho povedomia a na to má slúžiť aj táto práca.
 
1. Čo je Bitcoin?
Bitcoin je digitálny decentralizovaný finančný systém založený na open-source protokole a P2P sieti.
Tak a teraz čo to znamená?... Digitálny- v našom kontexte znamená, že Bitcoin existuje ako sekvencia jednotiek a núl v počítačovej sieti. Nemá fyzickú existenciu ako zlato. Decentralizovaný - znamená, že neexistuje žiadna centrálna autorita ovládajúca Bitcoin sieť. Open-source - v preklade voľný zdroj. Znamená, že zdrojový kód protokolu je verejne známy. Protokol - znamená súhrn pokynov, ktorými sa riadia účastníci Bitcoin siete. P2P (Peer to Peer) sieť - popisuje druh počítačovej siete, v ktorej všetci účastníci môžu plniť úlohu klienta aj servera. Inými slovami, každý účastník môže informácie poskytovať aj prijímať. Je to sieť fungujúca presne opačne ako centralizovaná sieť, v ktorej je jediný server poskytovateľom informácií a ostatný sú prijímatelia. Tok informácií v P2P sieti si môžeme predstaviť ako tok informácií na internete a tok informácií centralizovanej siete ako tok informácií televízneho vysielania. Toto umožňuje vykonávať instantné prevody komukoľvek a kdekoľvek na internete za minimálne poplatky. Počet bitcoinov je dopredu určený a nikdy nepresiahne počet okolo 21 miliónov. Avšak sú deliteľné na veľmi malé čiastky, Bitcoin funguje ako distribuovaná sieť, kde sa transakcie šíria medzi jednotlivými aplikáciami nainštalovanými na počítačoch užívateľov. Niektoré z nich majú na starosti ich overovanie, iné ich len preposielajú ďalej. Medzi prijímateľom a odosielateľom ale nie je postavená banka, ani žiadna iná inštitúcia. Ďalšou zaujímavou vlastnosťou je že, vaše Bitcoiny sú dostupné kdekoľvek na svete kde máte k dispozícií internetové pripojenie. Na mieste nezáleží, z toho vyplýva, že Bitcoin neprestane existovať a nestratí sa kým sa nezruší internet na celom svete. Bitcoin je dielom anonymného človeka vystupujúceho pod pseudonymom  Satoshi Nakamoto, ktorý o sebe tvrdí že je 37 ročný muž pochádzajúci z Japonska. Svoju identitu však nikdy neodhalil a to z pochopiteľných dôvod keďže s bitcoinom nesúvisia len samé výhody, ale aj rôzne riziká a nebezpečenstvá o ktorých si povieme neskôr.

2. Ako získam Bitcoiny?
Na získanie Bitcoinov  existuje hneď niekoľko spôsobov a záleží len na vás aký si vyberiete, avšak treba sa pred tým informovať pretože niektoré sú trochu zložitejšie ako ostané. Vo všeobecnosti však platí, že by ste mali vyberať podľa toho či si to chcete len vyskúšať alebo niečo zarobiť, prípadne kúpiť. Základom je mať nainštalovanú Bitcoin aplikáciu vo svojom počítači, na ktorý sa vám budú ukladať vaše Bitcoiny alebo zvoliť možnosť bez nutnosti inštalácie , ktorá môže trvať niekedy viac ako by ste si priali a potrebujete na ňu aspoň 6.5 GB miesta na disku. Online peňaženka, ktorú netreba inštalovať je tak rýchlejšia a myslím, že pre začiatočníkov aj jednoduchšia avšak za malý poplatok, ktorý je naozaj zanedbateľný, stačí si do vyhľadávača online Bitcoin peňaženka a určite nájdete to čo hľadáte. Po založení akéhosi účtu sa nám otvárajú možnosti na získanie peňazí do našej zatiaľ prázdnej peňaženky, poznáme základné tri: zameniť si svoje eurá v zmenárni, takzvaný mining alebo vám jednoducho niekto pošle Bitcoiny na váš účet. 

2.1 Zmenárne
Rovnako ako si pred cestou do krajiny mimo euro zóny zamieňate eurá za inú menu, môžete si eurá zamieňať aj za Bitcoiny v zmenárňach, alebo lepšie povedané na burzách. Ich využitie je vhodné ak chcete kúpiť väčší obnos bitcoinov. Medzi najznámejšie burzy na internete patria napríklad Mt.Gox, Bitstamp a mnohé ďalšie. Mt.Gox je však najznámejšia, najpoužívanejšia a najdlhšie fungujúca Bitcoin burza, prevádzkovaná Japonskou firmou K.K. Tibanee. Umožňuje obchodovať s bitcoinmi od roku 2009, kedy hodnota jedného bitcoinu nepresahovala niekoľko centov. Ako hodnota BTC rástla, na Mt.Gox sa denne zobchodovali väčšie a väčšie finančné čiastky. Za jeden deň sa tu zobchodujú bitcoiny v hodnote okolo 400 000 amerických dolárov. Ani takéhoto, na prvý pohľad stabilného, hráča na trhu však v minulosti neobišli problémy. Azda najväčším incidentom v histórií Mt.Gox bol prienik do databázy užívateľských účtov v Júni 2011 a následný predaj veľkého množstva odcudzených bitcoinov. Po tomto incidente začal kurz Bitcoinu klesať aj na ostatných burzách. Neskôr nastali problémy s bankovými prevodmi z Európy, keď boli Francúzskou bankou zmrazené účty spoločnosti Macaraja (firma pod ktorou bola Mt.Gox zastupovaná vo Francúzsku). Celá vec sa dostala až pred súd, ktorý vyhovel spoločnosti Macaraja a prikázal banke sprístupniť účet. Neskôr si Mt.Gox vylepšila povesť tým že prevzala Poľskú zemnáreň "Bitomat", ktorá kvôli technickým problémom a nedorozumeniu pri využívaní cludových služieb Amazon-u prišla o takmer všetky svoje finančné prostriedky. Po prevzatí Poľskej zmenárne boli všetci poškodení užívatelia plne odškodnení.

2.2Mining
Mining vyzerá na prvý pohľad  veľmi lákavo pretože za poskytnutie výpočtovej kapacity svojho počítača získate odmenu, ktorá je momentálne vo výške 25 BTC avšak bude sa postupne znižovať až do vtedy kým nebude v obehu už spomínaných 21 miliónov BTC, potom budú mineri pokračovať vo svojej práci ale už nebudú zarábať na odmenách ale na veľmi malých poplatkoch za overovanie transakcií. A tak sa dostávame k jadru práce minerov.

Mineri zbierajú transakcie šíriace sa po sieti a vykonávajú nad nimi zložité matematické operácie. Keď výsledok zodpovedá vopred stanoveným pravidlám, je uznaný ako validný blok ostatnými klientmi na sieti. Transakcie takýmto spôsobom overené sú považované za konečné. Čím hlbšie je transakcia v reťazi blokov, tým je dôveryhodnejšia. Štandardne sa za overenú považuje transakcia, od ktorej uskutočnenia sa našlo 6 blokov. Miner ktorý nájde validný blok je oprávnený pripísať si na svoj účet odmenu v rámci pravidiel ktoré uznávajú všetci klienti na sieti. S pribúdajúcim časom a krátiacimi sa zásobami bitcoinov je stále ťažšie a ťažšie nejaké vydolovať a preto sa to už oplatí iba ľuďom s veľmi výkonnými počítačmi. Lenže to sme hovorili o solo miningu, ak máte naozaj záujem nejaké vydolovať aj s vašim počítačom dá sa to. Existuje totiž aj mining v poole. Môžete sa zaregistrovať na nejakej adrese a následne bude váš počítač riešiť len čiastkové problémy, ktoré mu budú posielané na prepočet, zisk všetkých zapojených minerov sa potom rozráta na každého jedného, zisky sú menšie, ale pravidelnejšie.

3. Kde utratím svoje Bitcoiny?
Tak toto je asi najzaujímavejšia otázka pre všetkých záujemcov o Bitcoin. V prvom rade si môžete zameniť svoje Bitcoiny späť na svoju menu avšak tým prídete o časť svojich peňazí kvôli poplatkom v súčasnej dobe je internet plný internetových obchodov, ktoré vám za Bitcoin pošlú zásielku s naozaj skoro
obrázok 5.- hudba budúcnosti
všetkým. taktiež na internete nájdete ľudí, ktorí dokonca predali svoje auto za Bitcoiny. Tu je však zopár obchodov: 
-    Bitcoinstore - Online obchod s elektronikou. Nájdete tu komponenty do počítača, laptopy, tlačiarne, monitory, televízory, rôzne príslušenstvo, ale aj softvérové licencie na produkty od firiem ako Microsoft, Corel, Symantec a ďalších.
-    Coinabul- Či už zbierate mince, hľadáte vhodný darček, alebo ste sa rozhodli investovať do drahých kovov, coinabul už od roku 2011 ponúka zlaté mince a tehličky.
Belgian Flavours- Trapistické pivo môže svoj názov niesť len vtedy, ak je vyrobené v kláštore pod dohľadom mníchov. Doprajte si jedinečný chuťový zážitok so značkami ako Westmalle, Chimay, Rochefort a Orval. Neholdujete alkoholickým nápojom? V tom prípade Vas určite osloví ponuka Belgickej čokolády a ďalších cukroviniek.
a mnohé ďalšie...

4. Výhody a nevýhody Bitcoinu

Výhody:

-   decentralizácia- bez nutnosti využívať banky, z toho vyplývajú aj veľmi malé poplatky
-  dostupnosť- môžete sa k nim dostať kdekoľvek na svete ak máte pripojenie na intertnet
-  bez možnosti zmrazenia účtu- váš účet je len Váš, nikto vám ho nemôže zrušiť alebo zmraziť, peňaženka sa dá prenášať aj na USB kľúči
-  žiadne limity ani obmedzenia

Nevýhody:
-  nestabilita kurzu
-  malé možnosti- síce v zahraničí už veľa obchodníkov akceptuje Bitcoin, u nás je stále len v plienkach
-  podpora kriminality- vďaka anonymnosti tohto systému, sa dajú ľahko prepierať špinavé peniaze, predávať drogy a iné
obrázok 6. - vtipný obrázok na záver :)

5. Vývoj cien Bitcoinu
Ako môžem vidieť prvý nárast ceny nastal v lete 2011 kedy bola hodnota Bitcoinu na Mt.Gox okolo 40 dolárov. niektoré zdroje však uvádzajú, že v tom období boli aj miesta kde sa Bitcoin obchodoval aj po 60 až 70dolárov, následne však prišiel prudký pád a cena sa ustálil na hodnote okolo 5 dolárov. ďalší a zatiaľ posledný prudký nárast prišiel na jar tohto roku, k jeho začiatku alebo minimálne posilneniu sa viaže kríza na Cypre, kde vláda chcela zdaniť ľuďom ich vklady v bankách a tí sa začali brániť( nie len na Cypre) tým, že si svoje peniaze uložili do Bitcoinu. Keď bol Bitcoin na svojom úplnom vrchole obchodoval sa za cenu asi 150 až 160, ale znovu podľa niektorých zdrojov až za 190 až 200 dolárov, následne však znovu prišiel pád a ustálenie už nie však na hodnote okolo5 dolárov, ale na hodnote okolo 110 dolárov kde sa jeho cena nachádza aj teraz.

Záver
Na záver by som rád vyjadril podporu tomuto ambicióznemu projektu, ktorý síce más voje muchy, ale v dnešnej dobe kedy sme my aj naše elity ktoré by nás mali chrániť ovládaný banka a ich machináciami je veľmi dôležité mať alternatívu, mať možnosť otočiť sa bankám a vládam chrbtom, prípade, že nás sklamú ako tomu bolo na Cypre alebo v Grécku. Samozrejme ma trápi nedoriešený problém ohľadne podpory kriminality a náchylnosti  k hackerským útokom avšak všetko sa dá vyriešiť keď sa chce a preto verím, verím v to, že raz sa Bitcoin môže stať ak nie plnohodnotným platidlo tak aspoň vážnym konkurentom voči trápiacemu sa euro a donekonečna sa množiacemu doláru aby im tak mohli aspoň dýchať na chrbát a tým ich donúť prijímať rozhodnutia v prospech ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#bitcoin #controlling #referát čo to je #ekonomia #co je to referat #počítačová kriminality


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu