Investovanie do nehnuteľností

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: studak
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 4 521
Tlačení: 350
Uložení: 370
Investovanie do nehnuteľností
Investovanie do nehnuteľností bolo pred pár rokmi veľmi atraktívne. Spôsobilo to aj množstvo publikácií doporučujúcich investovanie do nehnuteľností. A tak si množstvo ľudí začalo kupovať byty za účelom ich prenájmu, prípadne ako bonus ešte mala počas rokov ešte aj rásť hodnota nehnuteľnosti. To všetko už neplatí. Bublina na trhu s nehnuteľnosťami už praskla a ceny klesajú a klesajú. Dnes je situácia taká, že na trhu je množstvo bytov do ktorých sa nemá kto nasťahovať. Spôsobil to minulý stavebný boom, ktorý síce reagoval na krátkodobú požiadavku trhu, ale nebral v úvahu dlhodobú únosnosť do budúcna.

Takže tento druh investovania už nie je taký atraktívny, pretože môže byť problematické nájsť nájomníkov za účelom príjmu z nájmu, no a cena bytu, či domu sa už  tak skoro zhodnocovať nebude.Taktiež nám nehrá do karát to, že populácia vymiera, takže budúcich nájomníkov tiež nebude viac.Takže kde investovať do nehnuteľností. U nás asi nie, Európa je na tom podobne, takže niekde inde...napr. USA, či Austrália, kde populácia rastie zhruba o 1% ročne. Kanada tiež môže byť dobrou voľbou vďaka svojej imigračnej politike, ktorá zvyšuje jej populáciu o 250 tisíc ľudí ročne. Investovanie do nehnuteľností fyzických osôb sa stalo aktuálne najmä v posledných rokoch. Veľa ľudí („drobných investorov“) si uvedomilo, že nehnuteľnosti prinášajú väčší ročný výnos, ako vklady v bankách a investovanie do nich je omnoho bezpečnejšie, ako do cenných papierov alebo podielových fondov. 

Istý človek raz povedal: „Pozemok je ako umelecké dielo, svoju hodnotu nikdy nestratí, len ju zvyšuje.“ A je to pravda, pozemkov v našom štáte viac nevytvoríme, ich rozloha je pevne daná hranicami nášho štátu. Investovanie do pozemkov je zamerané hlavne na zvýšenie ich hodnoty. Investori, ktorí sa sústredia na kúpu bytov a administratívnych priestorov sú zameraní hlavne na mesačný „cash flow“. Prenajatý byt v dobrej lokalite Bratislavy dokáže priniesť? 7 – 12% p.a. Bratislavský realitný a hlavne rezidentný trh objavujú už aj zahraniční drobní investori, ktorí v Bratislave kupujú rezidentné nehnuteľnosti, najmä byty. Pre nich je tento trh veľmi zaujímavý, hlavne mierou výnosov.

V Dubline (Írsko), sa miera výnosu pohybuje na úrovni 2 – 3% p.a. Je takmer nespochybniteľné, že podobný vývoj ?aká v blízkej budúcnosti aj ostatné väčšie, najmä krajské mestá na Slovensku. Najskôr Trnavu a Žilinu, z dôvodu veľkých investícií do výroby, neskôr aj ostatné.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu