Zóny pre každého študenta

Družstvo

Družstvo

Družstvo je spoločenstvo neuzavretého počtu osôb, založené za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych, alebo iných potrieb svojich členov.

Obchodné meno musí obsahovať označenie „družstvo“ , napr. Jednota, spotrebné družstvo.

Založenie a vznik družstva

Pri založení družstva sa vyžaduje ustanovujúca schôdza, ktorú zvoláva zvolávateľ. Na schôdzach  sú oprávnené hlasovať osoby, ktoré podali prihlášku do družstva. Schôdza schvaľuje stanovy, určuje ZI, volí predstavenstvo a kontrolnú komisiu.

Družstvo musí mať najmenej 5 členov v prípade FO, alebo 2 PO. Členom družstva môže byť osoba nad 15 rokov, ktorá ukončila povinnú školskú dochádzku. Členstvo vzniká pri založení družstva, dňom jeho vzniku a zaniká písomnou dohodou vystúpením, vylúčením z družstva alebo jeho zánikom.
Družstvo vzniká dňom zápisu do OR.

Kurzová kalkulačka – kalkulačka mien NBS/ECB

ZI

ZI tvorí súhrn členských vkladov členov družstva, ktoré môže byť iné pre PO a FO. Zapisované ZI musí byť najmenej vo výške 1 250 €.
Podmienkou členstva je splatenie členského vkladu. Člen je povinný ho splatiť do 3 rokov.

AE k účtu 411 – Základné imanie sa musí viesť:
a)  podľa jednotlivých členov družstva
b)  v členení na zapisované a nezapisované do OR, napr.:
411/1 – ZI zapisované do OR
411/2 – ZI nezapisované do OR 

Nedeliteľný fond (inak Rezervný fond)

Družstvo je povinné pri svojom vzniku zriadiť aj nedeliteľný fond vo výške minimálne 10 % ZI a pravidelne ho dopĺňať najmenej o 10 % z čistého ročného zisku, až kým nedosiahne hodnotu ½ ZI. O použití tohto fondu rozhoduje predstavenstvo družstva.

Tvorba nedeliteľného fondu:

1)  Ak sa fond tvorí už pri vzniku spoločnosti a to príplatkami spoločníkov nad hodnotu vkladov, účtujeme na účte 418 – Nedeliteľný fond z kapitálových vkladov.

2)  Ak sa nevytvorí fond pri vzniku spoločnosti, tak sa musí vytvoriť povinne z čistého zisku a to v tom roku, ktorom sa zisk po prvý krát vytvorí. Vtedy účtujeme na účte 422 – Nedeliteľný fond.

Príklad:

1. ID. Vklady spoločníkov na Nedeliteľný fond  353/418
2. VBÚ. Splatenie upísaných vkladov 221/353
3. ID. Tvorba Nedeliteľného fondu zo zisku  431/422
4. ID. Tvorba Nedeliteľného fondu z nerozdeleného zisku minulých rokov  428/422

Stanovy

Stanovy sú základným vnútro-podnikovým predpisom. Upravujú vzťahy členov družstva, ich práva a povinnosti (napr. právo člena na podiel zo zisku, na podiel na likvidačnom zostatku, hlasovacie právo; povinnosť splatiť vklad,...).

Rozdelenie zisku

O spôsobe delenia rozhoduje členská schôdza. Kritériom pre stanovenie podielu člena na zisku je pomer ním splateného členského vkladu k súčtu splatených vkladov ostatných členov.

Ručenie

Družstvo je PO, ktorá za porušenie svojich záväzkov zodpovedá celým svojim majetkom, členovia družstva za záväzky neručia a nezodpovedajú.

Orgány družstva

1)  Členská schôdza – je najvyšším orgánom družstva. Schádza sa minimálne 1x ročne, pričom každý člen družstva má 1 hlas. Na schôdzi sa rozhoduje o všetkých dôležitých otázkach týkajúcich sa družstva. O priebehu schôdze sa vyhotovuje zápis obsahujúci výsledky hlasovania a prijaté uznesenia.

2)  Predstavenstvo – je štatutárnym orgánom. Zo svojich členov volí predsedu družstva, ktorý organizuje a riadi činnosť predstavenstva a takisto aj bežnú činnosť družstva.

3)  Kontrolná komisia – je kontrolným orgánom družstva, oprávnená kontrolovať všetku činnosť družstva a prerokovávať sťažnosti členov . Za svoju činnosť sa zodpovedá členskej schôdzi a od ostatných orgánov družstva je nezávislá. Má najmenej 3 členov a schádza sa minimálne štvrťročne.

Zrušenie a zánik družstva 

Dôvody na zrušenie družstva:
-  uznesenie členskej schôdze,
-  vyhlásenie konkurzu,
-  rozhodnutím súdu,
-  uplynutím doby na akú bolo družstvo zriadené,
-  dosiahnutím účelu pre ktorý bolo založené.
 
Družstvo zaniká výmazom z OR.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/8790-druzstvo/