Mahábhárata a Rámájana

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 20.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 776 slov
Počet zobrazení: 11 511
Tlačení: 740
Uložení: 744

Mahábhárata a Rámájana 

Stručný obsah Mahábháraty: Dej hovorí o vojne dvoch spríbuznených rodoch, Kuruovcoch a Pánduovcoch. Bitka na Kuruovom poli je zrejme historická udalosť. Dvaja bratia, slepý Dhrtaráštra a Pándu majú synov, sú to bratranecké rody Kuruovci a Pánduovci. Pánduovci ich stále vo vlastnostiach predčili a tak boli vyhlásení za kráľov územia Kurukšétra. Kuruovci sa pokúsia upáliť Pánduovcov v dome, oni však utečú. Nejaký čas sa skrývajú v lesoch, no zúčastnia sa súťaže o ruku dcéry pančálskeho kráľa a všetci piati bratia ju získali za manželku. Vrátia sa domov a slepý Dhrtaráštra im odstúpi polovicu kráľovstva, ktoré im pôvodne patrilo celé. So spoločnou manželkou majú každý po jednom synovi. Kráľom sa stane Judhišthira, jeden z bratov Pánduovcov.

No jeho bratranci Kuruovci ho vyzvú hrať kocky, za Kuruovcov hrá strýko Šakuni, on je skvelý hráč a Pánduovci prehrajú kráľovstvo, seba i manželku, no nakoniec im manželku nechajú, ale urážajú ju. Musia ísť na 12 rokov do lesa do vyhnanstva a ešte rok žiť potom nepoznaní medzi ľuďmi. Ardžuna, jeden z Pánduovcov po askéze ide k bohom do neba a tam strávi 5 rokov. Judhišthirovho brata v lese chytí obrí had, a hrozí mu zabitím, ale Judhišthira hadovi odpovie na filozofické otázky a had ho pustí. Polobožskí netvori zajmú ich úhlavných nepriateľov Kuruovcov, ale Pánduovci sú dobrí a oslobodia ich. V trinástom roku prídu do istej malej krajinky, kde žijú nepoznaní ako sluhovia kráľa.

Krajinu prepadnú Kuruovci, no Pánduovci ich na hlavu porazia. Pýtajú si naspäť polovicu kráľovstva, potom iba 5 dedín, no Kuruovci im nič nedajú. A tak Pánduovci zorganizujú mocnú armádu, začína bratovražedná vojna. Bojuje celá India, každý štát sa pridal na niektorú stranu. Na strane Kuruovcov bojuje aj boh Krišna. Z kuruovskej strany padne ich vojenský veliteľ, lebo ich hrdina Ardžuna sa skryje za transvestitu, proti žene bojovať nechce, ale to je iba lesť, to nie je žena. Padne aj syn pánduovského veliteľa. Ďalší veliteľ Kuruovcov padne tak, že Pánduovci zabijú slona, ktorý sa volá ako jeho syn Ašvatháman. Veliteľ v žiali prestane bojovať a padne v boji, mysliac si omylom, že padol jeho syn.

No nekončí to happyendom. Syn padlého veliteľa Ašvatháman v spánku zabije 5 synov Pánduovcov s ich manželkou. Slepý Dhrtaráštra boj prežil a keď Pánduovci vykonajú veľkú konskú obeť, zmieria sa s ním a on ešte 15 rokov kraľuje. Potom sa ako starec utiahne do lesnej samoty, kde po čase zomrie. Keďže Krišna bojoval na strane Kuruovcov, je prekliaty, jeho rod sa vzájomne vyvraždí a on sám je omylom zastrelený lovcom. Pánduovci idídutiež na starosť so lesa a tam po čase zomrú, ako posledný Judhišthira. Záver je zrejme mladším dodatkom: Judhišthira v nebi nestretne Pánduovcov, najprv si museli istý čas odpykať v pekle a až potom šli do neba, Kuruovci však po prevtelení sa znova vracajú na zem odčiniť skutky, ich pobyt v nebi má charakter čiastočnej odmeny a je dočasný. 

Filozofická časť Bhagavadgíta je pridaná pozdejšie, rovnako ako aj 12. kapitola s filozofickými témami. Z obsahu je dôležité, že bohovia a ľudia sú priatelia a často ľudia pomôžu bohom. Niektoré reči majú hinduistický náboženský i moralistický charakter. 

Obsah Rámájany: autorom je Valmíki. Kráľ Dášáratha dlho nemôže mať syna. Urobí veľkú konskú obeť a má synov s troma manželkami. Jeho syn Rámá je udatný mládenec, zabije nebezpečnú démonku a ohne luk, ktorý pokiaľ niekto ohne, môže si vziať za manželku princeznú. Najstarší syn Ráma má byť menovaný korunným princom, ale Dášárathovi slúžka zachráni život a ako protihodnotu žiada, aby sa nástupcom stal jej syn Bhárata a Ráma šiel na 14 rokov do vyhnanstva. Dášáratha si uvedomí, že v mladosti v lese omylom zastrelil pustovníka a toto je asi trest.

Ráma vo vyhnanstve navštevuje pustovníkov a zabíja škodlivých netvorov. Zlá démonka nahovorí svojho brata Rávanu, kráľa Srí Lanky, aby uniesol jeho manželku Sítu. Unesie ju na ostrov, no po ceste dá signál opiciam, zhodí im čosi zo svojho oblečenia. Rávana so Sítou nepohne, nestane sa jeho ženou a násilie na nej by ho stálo život, to mu bolo predpovedané. Opičí kráľ Sugríva prisľúbi Rámovi pomoc, ak mu pomôže proti jeho bratovi. Pri súboji Ráma zo zálohy Sugrívovho brata zabije. Na Srí Lanku preskočí mocná opica Hanuman, zistí kde je Síta. Rávana ho zajme, obalí mu chvost slamou a zapáli.

No opica pobehá po meste, roznesie požiar, chvost zahasí v oceáne a podá správu. Opice postavia most na Srí Lanku /takto epos vysvetľuje ostrovy od Indie po Srí Lanku/, vojsko opíc začne inváziu a pobijú démonov. Poslednou Rávanovou nádejou je jeho syn Indradžit- kúzelník, vie sa robiť neviditeľným, ujsť strelám, dokonca sputná Rámu, ale opica Hanuman ho zachráni. Indradžita nakoniec zabijú v boji, ale Rávana vyjde na strašnej zbrani, na svojom bojovom voze. Boh Indra požičia Rámovi svoj bojový voz a on zvíťazí.

Ráma nevie, či Síta nezradila manželstvo počas únosu, ale bohovia to dosvedčia, prejde ohňom bez ujmy. Bohovia vrátia život padlým opiciam a Ráma a Síta sú spolu. Aj tu sú mladšie dodatky, ktoré boha Višňu stotožňujú s Rámom. Rámájana je strašia a kratšia a menej ornamentálna ako Mahábhárata. Rámájana ukázala cestu ku kávjovej tvorbe. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Mahábhárata #Mahabharata a ramanajana #Srí Lanka #mahabarata a ramajana


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu