Magnety, Magnetická sila

Magnety

Magnety okolo seba vytvárajú magnetické pole,ktoré priťahuje niektoré látky a priťahuje,alebo odpudzuje iné magnety. Niektoré magnety sú prírodné,zatiaľ čo niektoré látky sa zmagnetizujú, keď nimi prechádza elektrický prúd.Niektoré látky sa dajú zmagnetizovať trvale. 

Magnetická sila

V magnetických látkach sa nachádzajú oblasti,nazývané domény,ktoré sa správajú ako drobné magnety.Keď látka nie je zmagnetizovaná,domény sú orientované náhodne všetkými smermi.

Keď ju však vložíme do magnetického poľa iného magnetu,všetky domény sa v nej usporiadajú tak, že ich severné póly sú orientované jedným smerom a južné póly opačným smerom,čiže látka sa zmagnetizuje. 

Permanentné (trvalé) magnety

Niektoré látky,napríklad železo,nikel,kobalt a ich zliatiny(zmes kovu s inými kovmi alebo nekovmi),sú feromagnetické.Dajú sa zmagnetizovať buď pôsobením elektrického prúdu,alebo priložením k inému magnetu.

Keď už sú raz tieto látky zmegnetizované,vytvoria permanentný magnet,až kým sa neodmagnetizujú vystavením vysokej teplote alebo pôsobením premenlivého magnetického poľa.

Magnetické pole Zeme

Zem si môžeme predstaviť ako obrovský magnet,ktorého magnetické pole,nazývané magnetosféra,siaha do vzdialenosti niekoľko desiatok tisíc kilometrov von do priestoru.

Magnetizmus našej planéty je spôsobený pohybom roztavených kovov v zemskom jadre.Z neznámych dôvodov sa zhruba raz za milión rokov smer magnetického poľa náhle zmení na opačný. 

Elektromagnet

Magnetické pole nie je len okolo magnetov.Ak vodičom prechádza elektrický prúd,v jeho okolí sa vytvára magnetické pole s kruhovými indukčnými čiarami kolmými na vodič. Pôsobením prúdu vznikne elektromagnet, ktorý má nesmierne široké využitie,pretože jeho magnetizmus sa dá regulovať - vypínať a zapínať. Ak sa zmení smer tečúceho prúdu, zmenia sa aj póly elektromagnetu. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/14497-magnety-magneticka-sila/