Zóny pre každého študenta

Čo je veda?

Čo je veda? 

Vedu je možné charakterizovať ako rozvoj vedomostí prostredníctvom výskumu Takéto vedomosti sú najčastejšie šírené prostredníctvom výučby. Výskum predstavuje metodické hľadanie nových znalostí a taktiež ich dokumentáciu a zverejnenie vo forme vedeckých prác.

Vedecká teória je odvetím filozofie, ktorého pohľad na pravdu je veľmi kritický. Pre výskum je dôležité najmä poznanie metód a podmienok získania vedomostí. Zmyslom výskumu je poznať príčiny a podmienky vzniku prírodných, alebo spoločenských javov.

Prvotná fáza výskumu začína otázkou, ktorá môže vzniknúť z predošlého skúmania, objavu, či situácie z bežného života.Najskôr je potrebné popísať skúmaný problém. Výskum prebieha v malých krokoch. Celkový problém skúmania obvykle býva rozdelený do viacerých čiastkových problémov. Problém môže byť spracovávaný sekvenčne alebo paralelne niekoľkými výskumnými tímami. V snahe vyriešiť vedeckú úlohu, si vedec volí konkrétnu metódu skúmania.

Po vyriešení čiastkového problému výskumu, začína fáza zverejnenia. Jedná sa o systematickú prezentáciu použitých prameňov, metód, experimentov, meraní a pod.Výskumný projekt by mal byť preto zdokumentovaný čo najdôkladnejšie.

Výsledky výskumu bývajú publikované vo vedeckých časopisoch, na vedeckých konferencíách a pod. Pred uverejnením sú výsledky výskumu najskôr hodnotené a oponované ďalšími vedcami.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/17601-co-je-veda/