Elektrárne v Európskej únií

Elektrárne v Európskej únií

ELEKTRÁRNE NA SLOVENKU:
Na Slovensku máme niekoľko elektrárni.
Dve jadrové. To sú Jaslovské Bohunice a Mochovce.
Máme tu taktiež 12 vodných elektrárni na slovenských riekach ako napríklad Kraľová,Liptovská Mara či Nosice,ktoré sa nachádzaju na toku Váhu. Na Dunajji sa nachádza neďaleká vodná elktráreň Gabčíkovo.
Potom tu máme aj tepelné elektrárne. Sú to Nováky a Vojany.
 
VÝROBA ELEKTRICKEJ ENERGIE NA SLOVENSKU:
Slovensko produje len 1,2% z celkovej energie európskej únie.Na Slovensku až 55%  z celkovej energie pochádza z jadrových elektrárni. Tepelne elektrárne vyrabajú okolo 25-32% elektrickej energie.
Vodné elektrárne predstavujú 13%-20%  z celkovej výroby elektrickej energie na Slovensku.
Obnoviteľné zdroje energie produkujú 3,5% elektrickej energie.
 
CIELE ENERGETIKY V EÚ:
-bezpečné dodávky energie
-zabezpečenie konkurencie aby ceny za elektrickú energiu boli priateľné pre každého
-zabraníť závislosti štátov iba na jednom spôsobe výroby energie
-udržiavanie životného prostredia
 
JADROVÉ ELEKTRÁRNE:
V krajinách európskej únie sa nanachádza 155 jadrových reaktorov. Ich výkon predstavuje asi 133GW,čo je 30% z celkovej výroby energie v EÚ. Francúzko je známe ako pro-jadrová krajina pretože až tri štvrni celkovej energie pochádza práve z jadrových elektrarni. V Belgicku až 60% elektrickej energie pochádza z jadrových elektrárni.V Nemecku sa nachádza teraz 17 jadrových elektrárni. Ale Belgicko spolu s Nemeckom sa rozhodli reaktory jadrových elektrárni postupne pozatvárať. Rakúsko a Dánsko sa rozhodli jadrové elektrárne nevyužívať. Taliansko a Holandsko chcú staviať nové jadrové elektrárne pretože závislosť na dovoze plynu a ropy je príliš nákladná.
Briti sa rozhodli taktiež staviať nové jadrové elektárne.Momentálne sa ich tu nachádza 33. Švédsko odložilo dátum poslednej jadrovej inštalácie z roku 2010 na rok 2035. Bulhrasko ma v pálane dostaviať ich jadrovú elektráreň Kozloduj a začali s výstavbou novej pri meste Belene.
 
TEPELNÉ ELEKTRÁRNE:
V EÚ majú najväčší podiel na výrobe elektrickej energie práve tepelné elektrárne. Až 408GW. Hlavný producent je Nemecko,ktorý produkuje okolo 19% z celkovej výroby európskej únie.Veľká Británia 16%,Taliansko 14%. Tepelné elektrárne predstavovali jediný zdroj energie na Cypre a Malte a takmer jediný zdroj v Estónsku. V Grécku až 90% elektriny pochádza z tepelných elektrárni. Tepelné elektrarne su taktiež populárne aj v Holandsku a Poľsku. Dáni využívajú tepelné elektrárne na 97%.Tepelné elektrárne sa nachádzajú aj vo Fínsku,ktoré spalujú rašelinu.
 
VETERNE ELKTRÁRNE:
Ich výkon sa odhaduje len na 34GW. Ako všeti dobre vieme nehorázne veľa veterných vrtúľ sa nachádza u našich susedov z Rakúska.V Rakúsku sa nachádza 14 veterných parkov. Lídrom vo výrobe energie z veterných elektrárni sa stalo Nemecko. Za nim nasledujú krajiny Španielsko,Francúzko a Taliansko. Veľká Británia a Portugalsko majú tiež veľmi ambiciózne ciele čo sa týka veterných elektrárni. Veľký podiel na výrobe energie majú veterné elektrárne aj v Holandsku. Zle si nepočínajú ani Poľsko,Česká Republika,Maďarsko či Bulharsko. U dánnov 3% energie pochadzajú z veternej elektrárne a kedysi to bolo ešte viac. Teraz majú v pláne postaviť nové veterné elektrárne na dne mora a tak pokryť až 40% domácej spotreby elektrickej energie. Slovensko je na tom veľmi zle,náš inštalovaný výkon je 5MW. Predbehli nás už aj krajiny ako Ukrajina a Rumunsko.

VODNÉ ELEKTRÁRNE:
Kpacita vodných elektrárni je niečo okolo 128GW. V Rakúsku a v Litve dominuje práve tento štýl výroby energie. Až 70% z celkovej elektrickej energie Rakúska pochádza z vodných elektrárni.V Lotyšsku je to rovnako. Vo Fínsku elektrickú energiu vodných elektrárni využíva najmä hutnický priemysel. V Grécku zvyšok,čo predstavuje 10% z celkovej výroby elektrickej energie,pochádza z vodných elektrárni.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/5671-elektrarne-v-europskej-unii/