Zóny pre každého študenta

Echolokácia (ultrazvuk)

Echolokácia (ultrazvuk)
Termín echolokácia zaviedol v roku 1944 Donald R. Griffin. Echolokácia je používanie ozvien zvukov produkovaných určitými zvieratami za účelom detekcie (zistenia) prekážok a potravy. Zvieratá, ktoré používajú echolokáciu, žijú prevažne tam, kde je nedostatok svetla, alebo sú aktívne v nočných hodinách. Používanie echolokácie im umožňuje efektívne loviť korisť alebo vidieť v tme. Sú to napríklad netopiere, delfíny, niektoré druhy veľrýb, niekoľko druhov vtákov. Prvým krokom pri echolokácii je vydávanie zvuku. Vysoké frekvencie zabezpečia lepšiu rozpoznateľnosť cieľov ako nízke frekvencie. Nie každé zviera používa ultrazvuk na echolokáciu.

Zvuky používané pri echolokácii sa môžu vytvoriť v hlasovej skrinke (voice box), ústach alebo inej časti hlavy. Potom, silne vyvinutý sluchový systém registruje vracajúce sa ozveny (zvuky, ktoré sa odrazili od predmetov). Aby echolokácia fungovala ako má, musí byť vyslaný zvuk zaregistrovaný mozgom, aby mohol byť neskôr porovnaný s jeho ozvenou.

Šírenie ultrazvuku prostredím sa používa k rôznym iným účelom. Napr. utlrazvukom je možné získať trvalé zmesi kvapalín, ktoré sú inak nezmesi. Ultrazvukom je možno zisťovať kazy v kovových odliatkoch. Používa sa taktiež k liečebným a diagnostickým účelom v lekárstve (kamene v ľadvinách, snímky rastu dieťaťa v tele matky a pod).
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/7981-echolokacia-ultrazvuk/