Zóny pre každého študenta

Zaujímavosti o zvuku

Zaujímavosti o zvuku
 
4.1.  Dopplerov jav
Zmena frekvencie zvuku alebo elektromagnetického žiarenia, ako je svetlo, v prípade, že zdroj vlnenia sa pohybuje k pozorovateľovi, alebo od neho.
Príkladom Dopplerovho javu je kolísanie výšky tónu sirény prechádzajúcej sanitky. Keď sa auto približuje, zvukové vlny sa zhusťujú a výška tónu rastie. V prípade odchádzajúcej sanitky sú vlny redšie a výška tónu klesá.

4.2.  Prvý záznam zvuku

  Thomas Alva Edison zostrojil r. 1877 vo svojom laboratóriu Menlo Park fonograf, prvý prístroj, ktorý dokázal zaznamenať zvuk a potom ho opäť reprodukovať. Fonograf sa skladal z hrotu, membrány, telefónneho slúchadla a valčeka. Hlavnou časťou prístroja bol valček, ktorý mal na povrchu tenkú fóliu zo staniolu. Na staniol bola pritlačená ihla, spojená s membránou na konci kužeľa. Hovorením do kužeľa sa membrána prehýbala a vrývala ihlu do staniolu. Takto vznikol záznam zvuku. Ak sme si chceli tento záznam vypočuť, bolo treba dať ihlu na začiatok valčeka, priložiť ucho na kužeľ a kľukou valčekom otáčať.

4.3.  Zvuky vo vesmíre
Vedci sú presvedčení, že vesmír je plný kakofónnych, hlbokých, ľudským uchom nepočuteľných zvukov. Hudba či presnejšie hudbe podobné zvuky sú v prírode všadeprítomné. Tento „blikajúci šum“, detegovali vedci aj v našej slnečnej sústave. Dokonca i naša Zem si „pohmkáva“ vlastnú melódiu. Analógie s hudbou môžeme nájsť vo všetkom: od morskej hladiny až po impulzy v mozgu človeka. 53 pozorovacích hodín sondy Chandra odhalilo zvuk, ktorý je viac ako milión miliárdkrát hlbší, ako môžeme počuť.Tento zvuk môže hrať kľúčovú úlohu pri objasňovaní zväčšovania kopy galaxií.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/7982-zaujimavosti-o-zvuku/