Zóny pre každého študenta

Šetrenie elektrickej energie

MOŽNOSTI ŠETRENIA ELEKTRICKEJ ENERGIE
 
Elektrické vykurovanie
– 63 % priemernej ročnej spotreby elektriny plne elektrizovanej domácnosti.
Neprekurujte - miestnosti vykurujte na teplotu 19-20 °C, v čase neprítomnosti na 16 °C. Pri dlhodobej neprítomnosti byt alebo dom iba temperujte na 7 °C. Zvýšenie teploty o 1 °C predstavuje zvýšenie nákladov na vykurovanie o 6%. Používajte regulačnú a programovaciu techniku, ktorá vám umožní správne regulovať teplotu jednotlivých miestností. Zamedzte tepelným stratám tak, že dobre utesníte okná aj dvere. Utesnením škár ušetríte 3–6% nákladov na vykurovanie, pri oknách používajte izolačné dvojsklá, prípadne trojsklá. Tepelné straty pomáhajú znížiť aj okenné žalúzie. Kvalitná izolácia elektricky vykurovaného objektu prispeje k úspore minimálne 20% spotreby elektrickej energie pri vykurovaní.
 
Elektrický ohrev vody
– 13,5 % z priemernej ročnej spotreby elektriny plne elektrizovanej domácnosti.
Zvoľte správnu veľkosť ohrievača vody tak, aby zodpovedala vašej domácnosti. Za priemernú dennú spotrebu sa považuje 100 l teplej vody na domácnosť. Kvapkajúci kohútik treba okamžite opraviť – 10 kvapiek vody za minútu znamená stratu 2 000 l za rok, čo predstavuje stratu 100 kWh elektrickej energie, potrebnej na jej ohriatie. Dbajte, aby ste pri bežnej prevádzke mali na termostate nastavenú optimálnu teplotu 55°C. Pri dlhšej neprítomnosti je vhodné znížiť teplotu na termostate elektrického ohrievača na 10°C. Zabráni sa tak zbytočným stratám tepla.
 
 
Varenie a pečenie
Pri varení na elektrickom sporáku dbajte na rovnakú veľkosť hrnca a platničky. Až 50% úspor môžete dosiahnuť použitím pokrievky. Pri varení používajte len malé množstvo vody, dosiahnete tak výrazné úspory elektriny. Mikrovlnné rúry sporia oproti tradičným rúram 30–50% elektriny a skracujú dobu prípravy jedál z hodín na minúty. V teplovzdušnej rúre je možné pripravovať aj viac pokrmov súčasne, šetrí sa tak čas, potrebný na prípravu pokrmov i elektrická energia. Tlakové hrnce je vhodné používať pri varení alebo dusení pokrmov s dlhšou dobou prípravy - ušetríte tak 20–50% elektrickej energie. Varné kanvice - s rýchlovarnými kanvicami súvisí účinnosť, ktorá prevyšuje 90%. Dochádza k minimálnym stratám tepla, ktoré zo špirály prechádza priamo do vody - niektoré rýchlovarné kanvice potrebujú necelé 3 minúty, aby priviedli vodu do varu.
 
Chladenie a mrazenie
Prevádzková teplota chladničiek je +5 °C až +7 °C. Vhodnou prevádzkovou teplotou mrazničky je -18 °C.
Umiestnenie chladničiek a mrazničiek by malo byť mimo tepelných zdrojov (vykurovacie zdroje, sporáky a pod.). Pravidelné odstraňovanie námrazy (pri starších typoch, ktoré nemajú túto činnosť automatizovanú) – pri hrúbke ľadu 1 cm sa zvyšujú náklady na prevádzku až o 75 %.
 
Pranie a sušenie
Naplno využívajte objem práčky. Pri plnom vyťažení spotrebuje 1,9 kWh elektrickej energie, zatiaľ čo pri jej nepatrnom naplnení 1,2 kWh. Predpierajte len silne znečistenú bielizeň. Pri kúpe automatickej práčky porovnávajte spotrebu elektrickej energie a vody jednotlivých výrobcov.

Umývačky riadu
Spotreba elektrickej energie v moderných umývačkách by mala byť okolo 1,6 kWh - 12 súprav, 1,3 kWh – 8 súprav a 0,7 kWh - 4 súpravy. Ak máte možnosť, napojte umývačku na centrálny ohrev vody – ušetríte na najväčšej položke prevádzky umývačky. Najhospodárnejšia prevádzka je pri plnom zaplnení priestoru umývačky.
 
Osvetlenie
Kompaktná žiarivka usporí až 80 % elektrickej energie, čo pri využití 1 000 hodín za rok predstavuje pri náhrade klasickej 75 W žiarovky za 15 W kompaktnú žiarivku úsporu 60 kWh za rok. Úsporné žiarivky majú tiež niekoľkonásobne dlhšiu životnosť ako klasické.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/7991-setrenie-elektrickej-energie/