Tundra a polárne oblasti

Tundra a polárne oblasti
Poloha: Pokrýva veľké plochy v arktickej oblasti. Hlavné časti tundry sa nachádzajú v subarktickom pásme na severe Eurázie a Ameriky, pozdĺž severného okraja Eurázie (Škandinávia, Sibír), pozdĺž severného okraja Severnej Amerika (Kanada, Aljaška, okraje Grónska) a na väčšej časti Islandu.  
Podnebie: Smerom od polárnych kružníc sa k pólom sa podnebie veľmi ochladzuje. Podnebie tundry a polárnych oblastí je po celý rok chladné. Väčšinu roka tam mrzne. Leto trvá v tundre len 2-3 mesiace, pričom teplota vystupuje nad 10°C. Pri póloch sneh a ľad nerozmŕza ani v lete. V zime sú tam veľké mrazy. Slnko v zime nevyjde aj niekoľko týždňov. Vtedy je polárna noc. V polárnych krajinách zrážky  prevažne vo forme snehu.
Vodstvo: Dlhotrvajúce mrazy a málo zrážok neumožňujú vznik riek.
Rastlinstvo: Rastlinstvo tundry je chudobné. Rastú tam machy, lišajníky, trávy, kroviny a medzi nimi zakrpatené druhy vŕb a brezy, nižšie ako 1 m. Vo vnútrozemí Grónska a v Antarktíde vystupuje pevný povrch len miestami z večného snehu. Vyskytujú sa na ňom iba machy a lišajníky.
Živočíšstvo: Živočíchy sa pred chladom chránia hustými kožušinami (ľadový medveď, polárna líška, zajac snežný, tučniak, los, sob), perím (hus snežná, sova snežná) alebo hrubou vrstvou podkožného tuku (tuleň, mrož). Väčšina zvierat má bielu farbu. Maskuje sa tak na snehu pred nepriateľom.
Pôdy: Pôda polárnych oblastí je dlhodobo zamrznutá. V tundre v lete rozmŕza len tenká vrstva pôdy na povrchu do hĺbky 15 cm (čo je dosť málo) - PERMAFROST

Polárne oblasti

Smerom k väčším zemepisným šírkam nastupujú ľadové polárne oblasti vyznačujúce sa krátkym letom a tmavou treskúcou zimou. Krajinou sa preháňajú kruté vetry, voda je zmrznutá a sneh a ľad bránia suchozemským živočíchom pri presunoch a hľadaní potravy.

Živočíchy sú prispôsobené rozlične napríklad hustou srsťou alebo nemrznúcou krvou. Dve polárne oblasti Zeme  sa od seba veľmi líšia. Oblasť okolo južného pólu Antarktída je zamrznutý svetadiel, zatiaľ čo Arktída je zamrznutý oceán. S Arktídou susedí zmrznutá bezlesá časť súše čiže vyššie spomínaná tundra.
Flóru Arktídy tvoria len riasy, machy a lišajníky. Väčšina života sa odohráva v mori.

Fauna je pomerne chudobná na druhy, ale veľmi bohatá na počesť jedincov. V arktickej oblasti žije málo suchozemských cicavcov, napríklad pižmoň severský, medveď biely a líška polárna, ale až 17 druhov morských cicavcov a približne 150 druhov morských rýb.
 
 

Antarktída

Antarktickú oblasť tvorí svetadiel Antarktída a priľahlé južné časti Atlantického, Indického a Tichého oceánu. Antarktídu pokrýva vrstva ľadu, ktorá miestami dosahuje hrúbku až 4,8 km. Priemerná teplota najteplejšieho mesiaca na pobreží nedosahuje ani 0°C, vo vnútrozemí je ešte chladnejšie. V zime klesá teplota až na -87°C, v lete dosahuje zväčša -25 až -35°C. Vietor na súši dosahuje rýchlosť až 300 km/hod, pričom ženie so sebou množstvo ľadových čiastočiek. Skalnaté a ľadové prostredie Antarktídy tak predstavuje najdrsnejšie životné podmienky na celej planéte.Oceán obklopujúci Antarktídu je však bohatý na živiny a poskytuje dostatok potravy pre množstvo rýb, tuleňotvarých a veľrybotvarých cicavcov, ako aj morských vtákov (tučniaky).

Arktída

Arktída je oblasť okolo severného pólu Zeme. Arktída je oblasť okolo severného pólu Zeme. Arktída nie je pevnina, je to prevažne Severný ľadový oceán s okrajovými moriami pokrytými ľadovcami a ľadovými kryhami. Konvenčne sú k Arktíde priraďované viaceré súostrovia (napr.Kanadské arktické súostrovie, Grónsko, Svalbard,Novosibírske ostrovy a ďalšie).
Jej územie je rozdelené medzi štáty, ktorých hranice sa nachádzajú najbližšie k Arktíde, na tzv. severné alebo polárne sektory. Tieto sektory sú vymedzené najvýchodnejším a najzápadnejším bodom hranice štátu. Polárne sektory majú
 
Kanada, Dánsko (Grónsko). Polárny sektor je vymedzený ako trojuholník, ktorého vrcholom je severný pól, základňu tvorí severná hranica daného štátu a odvesnami sú poludníky.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/11104-tundra-a-polarne-oblasti/