Švédsko - Švédske kráľovstvo

Prírodné vedy » Geografia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 436 slov
Počet zobrazení: 10 336
Tlačení: 559
Uložení: 544

Švédske kráľovstvo

HOSPODÁRSTVO

Švédsko patrí k najvyspelejším štátom sveta s modernou priemyselnou výrobou, s výkonným i keď stagnujúcim poľnohospodárstvom a bohato štrukturálne a kvalitatívne výborne vybaveným sektorom služieb. Švédska ekonomika je založená z 90 % na súkromnom podnikaní. Špecifickým rysom je značná účasť štátu na mnohých činnostiach, ktoré sú spojené s veľkými rozpočtovými výdavkami (školstvo, zdravotníctvo, sociálne zabezpečenie majú najprepracovanejšie na svete, ale platia aj najvyššie dane.)

Švédsko disponuje bohatými zdrojmi železnej rudy, uránu, ihličnatého dreva, vodnej energie a ďalších nerastov. Nemá však dostatočné zásoby uhlia a ropy. Rozsiahle lesy sú bohatými zdrojmi zásob pre priemyselnú ťažbu dreva, výrobu papiera a ďalších drevárskych produktov (lepenka, celulóza, zápalky, nábytok – IKEA). Aj keď je domáca spotreba vysoká, viac ako 60 % výrobkov je určených na export. Zdroje vodnej energie sú stále jedným z faktorov priemyselného rozvoja štátu. Približne 50% elektrickej energie sa vyrába v jadrových elektrárňach na báze domáceho uránu.

Wechselkurs Schwedische Krone (SEK) - Schweden

Švédsko vybudovalo Nordickú energetickú sústavu (systém energetického prepojenia škandinávskych štátov a Dánska po súši aj cez more pomocou káblov). Na ťažbu železnej rudy nadväzuje hutnícky priemysel zameraný na jej spracovanie a výrobu najkvalitnejšieho železa a ocele na svete (mestá (Kiruna, Gallivare) pre strojársky priemysel.

Ten patrí medzi najrozšírenejší vo Švédsku. Vyrábajú sa dopravné prostriedky (automobily – VOLVO, SAAB-SCANIA – Göteborg), motocykle, šijacie stroje, záhradná technika (HUSQUARNA), elektronika (mobilné telefóny – Sonny Ericsson), elektrotechnika a elektrospotrebiče (vysávače, práčky, chladničky – ELEKTROLUX), obchodné lode. Z chemického priemyslu prosperujú hlavne farmaceutické firmy (ASTRA – výroba liečiv) a kozmetické spoločnosti (ORIFLAME). Textilný priemysel sa zameral na výrobu lacného oblečenia a módnych doplnkov (H&M) a prevádzky má rozšírené po celej Európe. Južné Švédsko s miernejším podnebím a lepšími pôdami zabezpečuje pre zvyšok krajiny rôzne poľnohospodárske produkty (pšenica, cukrová repa, krmoviny, zemiaky). Významný je aj chov hovädzieho dobytka na
mlieko a ošípaných a v Laponsku chov sobov a kožušinových zvierat.

Valuuttamuunnin - Ruotsin kruunu  

Cestovný ruch

Svojráznu kultúru starých Vikingov po celej krajine pripomínajú runové kamene. Početné skanzeny s drevenými sedliackymi domami a hospodárskymi objektmi dokumentujú umenie a remeselnú zručnosť ľudových staviteľov. V krajine je vyše 3000 kostolov, najstaršie majú už tisíc rokov a
predstavujú švédsku architektúru vo svojom vývoji. Na juhu je veľa prepychových zámkov.
Štockohlm Kráľovský palác, Skanzen (ZOO, akváriá), hala Globen, Nobelovo múzeum, Upssala
univerzitné mesto, Uppsalská katedrála patrí k najväčším a najkrajším katedrálam Škandinávie,
jazerá Vättern, Vänern, vodopády, národné parky
Obchodná bilancia: pasívna
Export: Fe ruda, dopravné prostriedky, nábytok
Import: textil, potraviny, ropa, zemný plyn (pohonné hmoty)
OP: štáty EÚ, Nórsko
Rozloha:
450 tisíc km2
člen (od roku1995),
člen EZVO(do roku 1995)
Obyvateľstvo: Švédi, Laponci
Počet obyv.: 9 miliónov
Hl. mesto: Štokholm
Mena: švédska koruna
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Geografia – učebné materiály



Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu