Slovinsko - Slovinská republika

Slovinská republika

- člen EÚ (od roku 2004)
- nezávislosť od bývalej Juhoslávie 1991
- EURO, Schengen
Obyvateľstvo: Slovinci (83%), Srbi (2%), Chorváti, Taliani, Maďari
- mena tečaj evro: Aktualni menjalni tečaji

HOSPODÁRSTVO

Ťažobný priemysel je založený na bohatých ložiskách rúd (železné, olovnaté a zinočnaté rudy). Elektrickú energiu produkujú tepelné elektrárne (čierne uhlie) a vodné elektrárne využívajúce veľký energetický potenciál slovinských riek (Sáva, Dráva). Najdôležitejšími priemyselnými odvetviami sú hutníctvo farebných kovov, strojárstvo (dopravné prostriedky – nákladné autá, autobusy TAMBUS, domáce spotrebiče – chladničky, práčky - GORENJE, telefóny a telegrafické zariadenia - LITOSTROJ), výroba liekov (spoločnosti KRKA, LEK), výroba športových potrieb (ELAN) a textilný priemysel (kožené výrobky). Potravinársky priemysel spracováva ovocie, zeleninu a významným exportným produktom sú minerálky (RADENSKA). Vedúcu úlohu v poľnohospodárstve zohráva
chov hospodárskych zvierat, najmä hovädzieho dobytka. Na ornej pôde sa pestuje najmä obilie, zemiaky, cukrová repa, vinič, tabak, ovocie a zelenina. Významné je aj lesné hospodárstvo a ťažba dreva, ktoré spracováva nábytkársky priemysel.
 
Pretvornik valut

Cestovný ruch:
Potenciál krajiny v oblasti cestovného ruchu tkvie v príjemných prímorských a vysokohorských strediskách (Julské Alpy a Dináre), návštevníkov priťahujú aj krasové javy (jaskyne) a kultúrne pamiatky.

Ľubľana: Ľubľanský hrad (miesto sobášov a kultúrnych podujatí), historické centrum, najstaršia filharmónia na svete, Koper : prístavné mesto, Pretoriánsky palác, Katedrála svätého Nazariusa s vežou, Maribor: dopravná križovatka medzi strednou Európu a Chorvátskom, Talianskom, zámok Maribor, Lipica: chovná stanica známeho plemena koní – tzv. lipicánov, Bledsko jazero: v strede jazera je ostrovček s barokovým kostolíkom, Triglav: najvyššia hora Slovinska, národný park, jaskyne Postojnska a Škocjan (zapísané v zozname pamiatok UNESCO), Kranjska Gora: na rozmedzí Rakúska, Slovinska a Talianska ponúka v zime lyžovačku a lete golf, rybolov, horolezectvo, jazdu na koňoch, Planica: lyžiarske stredisko (skokanské mostíky)
 
Obchodná bilancia: aktívna
Export: nákladné automobily, elektrotechnika, lieky, nábytok, minerálky, športové potreby
Import: polotovary, potraviny, chemické výrobky, ropa a pohonné hmoty
OP: štáty EÚ, štáty bývalej Juhoslávie
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/geografia/11240-slovinsko-slovinska-republika/